Yukarı
231341

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina; "Her iki kişiden birinin oyunu alırız"

17 Aralık 2018 17:18

EGE’NİN SESİ/SİNEM DEMİREL- Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Buca’da, bir dönemde gerçekleştirdiği projelerden, yeni projelerinden ve seçim sürecine dair konuştuk.

İşte röportajımız...

2014’te göreve geldiniz. O zamandan bu zamana Buca’ya neler kattığınızı düşüyorsunuz? Öncelikli hedefiniz olan projelerinizi gerçekleştirebildiniz mi?

PARAYI ZAMANI, ALIN TERİNİ İNSANA DÖKTÜK

En zor soru bu olsa gerek, beş seneyi beş dakikaya sığdırmak her şeyi anlatmak mümkün değil. Ancak şöyle üç ana başlıkta anlatayım. İlk göreve geldiğimde kentte en önemli şey, yapılacak işlerde emeği olanlar, kurumlar, kuruluşlar ile bir barış ortamı sağlanmasıydı. Kent biraz gergindi, önceliğimizi buna verdik. Konum, parti, dernekler, kuruluşlar kent denilince akla gelen tüm dinamitler ele ele verdik. Arkasından her zaman söylediğimiz gibi Buca’nın Türkiye’ye benzer yönü mahalleler arası adaletsiz hizmet dağılımı vardı. Bunu ortadan kaldırdık. Kaldırım, ulaşım, yol akla gelen temel belediye hizmetlerinde 47 mahalle arasında bir eşitlikten bahsediyorum. Sonra üçüncü ve bence zaten tüm mevkidaşlarımızın kaçınılmazı olan, kurduğumuz kent hayaline önce insandan başladık, merkeze insanı koyduk, insana yatırım yaptık. İnsana yeşil, insana kültür, insana yol, insana sanat, spor yani neydi amacımız önce 48 bin öğrenciyi sporla tanıştırdık, sonra spor tesisi açtık.

Önce 120 bin kişiyi sanatla tanıştırdık, sonra Gösteri Sanatları Merkezinin açılışını yapıyoruz, çocuklarımıza, kadınlarımıza Çağdaş Yaşam Merkezlerini oluşturuyoruz, önce insan dedik parayı, zamanı, alın terini insana döktük. Tabi ki adaletten bahsettik ama ara ara pozitif ayrımcılıklar yaptık.

Önceliğimiz çocuklar ve kadınlar oldu. Paramızı sokaktaki hayvanımızdan, bir çiçeğe, kadına, gence, yaşlıya, okumaya, yazmaya aklınıza ne geliyorsa bir insan hayatına adadık. Tabi bunların hepsi farklı merkezlerde vücut buldu. Bu beş yılda başta insan olmak üzere tabi ki, 740 milyon lira civarında Büyükşehir ve Buca Belediyesi toplam yatırımını kazandırmış olduk. Bunun içinde yaşlının kaldığı Sosyal Yaşam Kampüsü’nden tutun meydanlardan, yollardan, yeni bölgesel otoparklardan, parklardan, gösteri merkezlerinden, sanat merkezlerinden, spor merkezlerine kadar çalışmalar yaptık. Bunları beş yıla sığdırdık, temeline de insanı koyduk.

Sizi yeniden aday adayı olmaya iten süreç ve düşünceler nelerdi?

Takvimin bizim süreci başlattığında önce kendimde ki heyecan ve ikinci dönemde ki tutkuyu görüp görmeyeceğim önemliydi. Bununla ilgili benimle aynı niyette yakınlarım ve ailemin desteği, son olarak siz her ne kadar kendinizi hazır, heyecanlı hissetseniz de hemşerilerimizin bakışı burada aynı anlam ifade ediyordu onu da görünce bir dönem daha başkanlık yapabileceğimize inandık. Yani önemli olan, hazır olmak, ailenizin de en az sizin kadar hazır ve arkanızda olması ve Bucalıların tekrardan destek olması, performanstan memnun olmaları, edindiğiniz tecrübeden ikinci beş yıl ilk beş yıldan daha iyi olabileceğine inanan bir hemşeri profili görmekti onu gördük ve kararımızı verdik.

Seçmen size neden tekrardan oy versin?

Yaptıklarımıza bakarak oy versinler. Bizim ilk dönemde çocuğa, kadına, kentin ekonomisine, kentin sosyal yapısına, yeşiline, kentin gündelik hayatına yaptığımız yatırımlar ve bunları yaparken ortaya koyduğumuz performans, ikinci dönemde bunlara ekleyeceğimiz tecrübe ile hatayı daha az yapacağımız, hızı daha fazla kazandıracağımız, maliyetleri daha çok düşürebileceğimiz bir dönem olacak. Seçmenin bunu düşünmesi lazım, onun dışında zaten seçmenin Cumhuriyet Halk Partili belediye bakışı, bir sosyal belediyecilik anlayışının bir kentte yarattığı dinamizm ve enerji zaten gözden kaçırılmayacaktır. CHP’li belediyelerin olmadığı yönetim zihniyetinin hakim olmadığı yerlerin durumu ortada. O yüzden inanıyorum ki, CHP bizim de burada görevi üstlenmemiz ile kent geçtiğimiz beş yılda ki enerjisini ikinci beş yıla katlayarak taşıyacaktır.

Beş yıl boyunca sokakta, halkın içinde bir başkanlık süreci yönettiniz. Seçmeni tanıyorsunuz. Aday gösterildiğiniz takdirde seçim sonucuyla ilgili rakamsal bir tahmininiz veya iddianız var mı?

HER İKİ KİŞİDEN BİRİNİN OYUNU ALIRIZ

Normalde rakam vermeyi çok sevmiyorum ama iddianız şöyle var, sokakta elini sıktığım vatandaştan, ayrıca bilimsel yaptığım çalışmadan her iki kişiden birinin oyunu alırız diyebilirim.

Yarım kalan projeleriniz var mı? Tekrardan başkan olduğunuz takdirde gerçekleştireceğiniz projeler nelerdir?

YAPTIKLARIMIZ YAPACAKLARIMIZIN TEMİNATIDIR

Yeni projeler için şunu söyleyebilirim, yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Bizim yaptığımız kabul görmüş projelerİ artırarak, bölgesel eklemeler ile aynı yola devam edeceğiz. Tabi yine, çocuğa yatırım, kadına yatırım, sosyal tesis, pırlanta merkezleri, kültür sanat merkezleri, sokakta tiyatrolar, sokak hayvanlarına yapılacak yatırımlar, her gün ağaç dikemeye, arklara, otoparklara, yollara devam, yeni meydanlar kazandırmaya devam edeceğiz. Bu dönem atladığımız, yetişemediğimiz mahalleler oldu. Hukuksal bir sürece takıldık, mülkiyet sorunu çıktı ama hangi sebepten olursa olsun yapamadığımız projeleri gerçekleştireceğiz.  Mesela Kadın Sığınma Evi var şimdi onun temelini atıyoruz. Bu dönem başlayamadıklarımızın da bitirme dönemi olacak.  Siyasi süreç tamamlanmadan, atama olmadan somut projelerden bahsetmiyorum ama size sürprizlerimiz var. Şuan bir siyasi süreçteyiz benim gibi göreve talip olan arkadaşlar var. Ben görevde olduğum için yaptıklarım üzerinden konuşuyorum. Genel Merkez takdir görüp,  görevi bize verdikten sonra yapacaklarımızdan bahsedeceğiz. Ama kente 5 yılda ülkenin ekonomik olarak çok sıkıntılı dönemlerinden geçerken, yasal olarak ülkede sistem değişirken, darbeler olurken, hiçbir bahanenin arkasına sığınmadan, onlarca yüzlerce iş yapmaya çalıştık. Çok net ve iddialı konuşuyorum 5 yıl içerisinde hiçbir ilçe belediyesinin zamansal ve maddi anlamda yapamayacağı işler başardık. Tüm maddi imkanları zorladık ama bu beş yılı vatandaşımız açısından en verimli, en bereketli şekilde geçirdik.

‘Buca’nın en önemli sorunu nedir’ ne dildiğinde akla ilk gelen trafik oluyor. Trafik sorunu için 5 senede ne gibi çözümler üretildi? Metro çalışmasında son durum nedir?

METRO BİZİM HAYATIMIZI KURTARACAK

Trafik sonu büyük ilçelerde nasıl çözülür? Birincisi çevre yolları, ikincisi kent merkezinde ki açık kapalı otopark sayısını arttırmak. Üçüncü hamle mevcut sistemde ki yükü topu taşımaya kaydırmak. Dördüncüsü de mevcutta kapalı ya da atıl olan yollar varsa yeni yol açmak.

 Bizde çevre yollarından Buca Doğuş Caddesi girişini Büyükşehir Belediyesi ile 17 metreden 35 metreye genişlettik.  Şuan İzmir’in en büyük bulvarı ve bütün yükü kaldırdı, normalde 1 buçuk saatte girdiğiniz yolu 2 buçuk dakikada geçebiliyorsunuz. Ama bu yetmez şimdi Karayolları ile Büyükşehir belediyesinin çalışmasını başlattık herhalde 4 aya bitecek. Bu kente girişlerdi biraz daha merkeze geldiğimizde, trafik ana cadde menderes Caddesi’nde tıkanıyor. Açık ve kapalı olmak üzere otoparklar yapıyoruz. 12 bölgesel otoparkın altısı açıldı, altı tanesi bu üç ay içerisinde açılacak. Otopark seferberliği başlattık, yüzde ellisi tamamlandı. Şirinyer Meydan için yapım projesi çizildi teslim edilip Ocak ayında ihaleye çıkıyor. Otoparkların tamamlanmasıyla trafikte büyük ölçüde rahatlama olacak. Metro projemiz hazır Ulaştırma Bakanlığı’ndan da çıktı, şimdi Yatırımlar Bakanlığı’nda Büyükşehir Belediyesi ihale dosyasını hazırlamış, bizi de kırmadılar Buca Koop’a kadar uzayan hattı Çamlıkule’ye kadar metrolaştırıyoruz. Metro bizim hayatımızı kurtaracak. Bu sayede Menderes Caddesi rahatlamış aşağıda metro, yukarıda otoparklar, ana girişler zaten rahatlamış, trafik birinci sıradan onuncu sıraya düşecek.

Bir diğer proje ise Büyükşehir Belediyesi Buca’yı Otogar’a bağlayacak, 183 milyon liralık tünel ve viyadük projesindeki yapım çalışmaları soluksuz sürdürüyor. Tünelde 375 metreyi geçen Büyükşehir, toplam 402 fore kazık imalatı yapılan viyadük işinin de yüzde 68’ini tamamladı.

Buca’daki imar problemi için neler yapıldı? Ne kadar yol katedildi?

Buca’da en son 1988’de imar planı yapılmış. Tam iki buçuk yıldır Buca’yı parsel bazlı çözmek adına Buca’yı 10’a böldük bölge, bölge ilerlemeye başladık. Birde ‘İmar Barışı’ ortaya çıktı kafalar karıştı. İmar sorunu İkinci dönemin en önemli işidir. Buca’yı bu modern, çağdaş kent görünümüne ulaştıracak planlarımız hazır. 3 bölge tamamen bitmiş durumda, 5 yılda neden sonlandırılmadı diyeceksiniz ancak, bunun hazırlanması 2 buçuk yıl sürüyor. Buna rağmen dördüncü etaba kadar geldik diyebiliriz. Yine söylüyorum ikinci dönemde imar sorunu ilk işimizdir, bahsettiğim sürprizlerden biride buydu aslında.

Size göre, belediye başkanlığının kanunlarda tanımlanmış görevlerinin dışında toplumda bir misyonu var mı?

BUCA BİR AİLE BENDE AİLENİN REİSİYİM

Kanunlarda tanımlananın dışında çok ciddi bir misyonu olduğunu düşünüyorum. Şimdi belediyelerde de dünyada da asfalt at, yol yap, sabah dokuz da kalk, akşam beşte eve git. Belediyecilik demek örnek demek, bir insana dokunmak demek, doğduğu günden öldüğü güne kadar onunla düğünü, cenazeyi, acıyı, paylaşmak zaten böyleyse belediyeciliğin bir anlamı var. Şimdi ki hükümetin yaptığı en büyük hata, git gide işi merkeze çekiyor. Merkeze çekildikçe hizmet kalitesi düşer. Belediye başkanı yediden yetmişe herkesle bağ kurabilmeli. Görev edineceksin, ben spor tesisi açacağım, çocuklar için kurs, kültür merkezleri açacağım diyeceksin.

Yani tanımlanmamış onlarca iş var, bir gelecek kurtarıyoruz ülkenin aydınlık yarınları için çocuklarımızın tırnağına toprak kaçsın diye elimizden geleni yapıyoruz. Klasik bir belediye başkanlığından ziyade aile reisliği yapmaya çalışıyorum. Buca bir aile bende bu ailenin reisiyim. Bir babanın nasıl görevleri sınırsızdır benim için de öyle görevler sınırlandırılmamalı.

2019 yerel seçimlerine az bir zaman kaldı. Buca Belediye Başkanlığına talip olan diğer aday adayları hakkında ne düşünüyorsunuz? Herhangi bir eleştiri veya mesajınız var mı?

Adaylıkları konusunda asla bir eleştirim yok… Her zaman söylüyorum, gurur duyuyorum bu görevi isteyen onlarca arkadaşım var Cumhuriyet Halk Partisinin farkı da bu. Ama bir uyarım var artık zaman bitmek üzere, çoğu uyarımızı dikkate almadılar. Yöntem ve biçim bize yakışan ve benim istediğim gibi olmadı. Sokaklarda afişler, evlere mektuplar bu süreci yürütürken mümkün olduğunca hassas olalım istedim, yani biraz daha kentte yapılacaklara kentle ilgili hayallerini anlatmak, lazımken süreçte ara ara vatandaşın kafasını karıştırıcı yazılı, sözlü mesajlar verdiler. Ancak şundan eminim ben dahil tüm aday adayları Genel Merkez ismi açıkladıktan sonra birken yirmi, yirmiyken bir oluruz bir günde. 20 kişi talip olur ama görev kime verilirse, onun arkasında oluruz. Bizim rakibimiz hükümet partisidir. Birbirimizin rakibi değiliz, birbirimize destek vermek için buradayız.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Başta Bucalı hemşerilerimin sonra tüm İzmirlilerin yeni yılını kutluyorum. Kötülüklerin, aksaklıkların başta terörün geride kaldığı barışın, huzurun, mutluluğun hakim olduğu bir 2019 yılı diliyorum. Herkese mutlu yıllar…



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 31 Mart yerel seçimleri için seçmenlere “Bu pazar tüm vatandaşlarımızı mücadelemizi büyütmeye, Cumhuriyet’in savunucusu, demokrasinin teminatı Cu...

1 Nisan'da yeni döneme merhaba

Efes Selçuk'un geleceğine dair umut dolu bir heyecanla seçim kampanyasını sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkan Adayı Filiz Ceritoğlu Sengel, bugün gerçekleştirilecek olan büyü...


CHP Aliağa: "Belediye işçileri yalnız değildir"

CHP Aliağa’dan yapılan açıklamada: “10 yıllık Serkan Acar yönetiminde bu kentte yaşayan insanların sosyal hayatlarına dokunacak hayatlarını kolaylaştıracak, kent yoksulluğu ile mücadele e...

“Hemşehrilerimizin adaletine güveniyorum”

Menemen Belediyesi, Ramazan ayı boyunca her akşam farklı bir mahallede iftar programları düzenledi. 15 Mahallede yaklaşık 70 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen iftarlarda vatandaşla...


Kasapoğlu: Sadık Başkan’ın Marka Şehir vizyonu ile Bergama’ya hizmet edeceğiz

Bergama Belediye Başkan Adayı Dr. Sadık Doğruer; saha çalışmalarına, önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile devam ederken, Bergama’da ...

Agrobay direnişinde ilk kazanım elde edildi

Sendika üyesi olduktan sonra tazminatsız olarak işten çıkarılan işçilerin direnişi, aylar sonra ilk kazanımı getirdi. İşçilerin Ağustos ayı maaşları ve yıllık izinleri de ödendi.


''20 Milyon Vatandaşımız Yardım Almak Zorunda''

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ekonomik krizin yarattığı yoksulluk ile yardıma muhtaç sayısının her yıl katlandığına dikkat çekerek 2022 yılında sosyal yardım alan hane sayısının 4 mi...

Çakalburnu Lagünü kuşlar için güvenli, vatandaş için konforlu

Temiz ve yüzülebilir Körfez hedefiyle hayata geçirilen önemli yatırımların yanı sıra rutin çalışmalarını da sürdüren İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’in öne çıkan doğal güzelliklerinden Çakalb...


Avrupa’nın 7 Şehrine 'Çeşme Evi' Geliyor

Çeşme’yi global turizm pazarında tanıtmak için dümenin başına geçen Cumhur İttifakı Çeşme Belediye Başkan Adayı Esat Tanık, “Başta Sakız ve Midilli adaları olmak üzere Avrupa’nın önde gel...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR