Yukarı
231461

CHP'li Kılıç, "Kamulaştırma paralarını bir an önce ödeyin"

19 Aralık 2018 10:22

CHP PM ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, Kemalpaşa’da arazileri kamulaştırılan ancak açılan dava sonucu fark ödenmesine hükmedilen vatandaşlara ödeme yapılmamasını Meclise taşıdı.

Arazileri kamulaştırılan vatandaşların yaşadığı mağduriyetten dolayı geçim sıkıntısı çektiklerini ve Bağ – Kur primlerini bile ödeyemediklerini ifade eden Kılıç, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından vatandaşların parasının bir an önce ödenmesini istedi.

CHP Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, Kemalpaşa’da arazileri düşük bedelle kamulaştırılan vatandaşlara destek çıktı.

Hak sahibi vatandaşların yaşadığı mağduriyetin giderilmesi paralarının bir an önce ödenmesi için konuyu Meclis gündemine taşıyan Kılıç, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergesinde şu ifadelere ve sorulara yer verdi.

    “İzmir – İstanbul Otoyolu yapımı sürecinde Kemalpaşa’nın Ansızca, Ulucak, Kuyucak, Yenmiş, Sütçüler, Akalan ve Çambel Mahalle’lerindeki tarım arazilerinin bir kısmı 2013 yılında çıkarılan “acele kamulaştırma” kararı ile kamulaştırılmıştır. Kamulaştırılan araziler için metrekare fiyatı olarak 7 ila 15 TL belirlenmiş ve arazi sahiplerinin hesaplarına yatırılmıştır. Ancak kamulaştırma bedelini az bulan vatandaşların açtığı dava sonucu kamulaştırma bedellerinin arttırılması yönünde karar verilmiş ve arada oluşan farkın davacılara ödenmesine hükmedilmiştir. Karayolları Genel Müdürlüğü ise ödeme için ek süre talep etmesine karşın bugüne kadar herhangi bir ödeme yapmamış, bunun sonucunda kimisi 4, kimisi 6, kimisi 15 dönüm olmak üzere arazileri kamulaştırılan, tarlaları bölünen köylüler mağdur edilmişlerdir. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan ancak arazileri kamulaştırıldığı için Bağ – Kur primini bile ödeyemeyen vatandaşlar, “Ya paramızı versinler ya da arazilerimizi diyerek” seslerini duyurmaya çalışmaktadırlar. Bu bağlamda;

İzmir – İstanbul Otoyolu için İzmir sınırları içinde toplam ne kadar kamulaştırma yapılmış ve bunun karşılığında ne kadar ödemede bulunulmuştur?

İzmir – İstanbul Otoyolu için yapılan kamulaştırmalar için hak sahiplerince kamulaştırma bedeli düşük olduğu gerekçesiyle kaç dava açılmıştır? Bu davaların ne kadarı sonuçlanmıştır? Bu davalardan kaçı hak sahipleri lehine, kaçı idarenin lehine sonuçlanmıştır?

Yapılan kamulaştırmayla ilgili açılan davalar sonucu mahkemenin belirlediği yeni bedeller üzerinden hak sahiplerine ödeme yapılmış mıdır? Yapıldıysa, hangi bölgelerde, kaç hak sahibine, ne kadar ödeme yapılmıştır?

İzmir – İstanbul Otoyolu yapımı sürecinde Kemalpaşa’nın hangi mahallelerinde toplam ne kadar kamulaştırma yapılmış ve bunun için ne kadar ödemede bulunulmuştur?

Kemalpaşa’nın Ansızca, Ulucak, Kuyucak, Yenmiş, Sütçüler, Akalan ve Çambel Mahalle’lerinde kamulaştırılan arazileri için düşük bedelden dolayı dava açan kaç hak sahibi bulunmaktadır?

Açılan dava sonucu kamulaştırma bedellerinin arttırılması yönünde verilen karar gereğince fark ödenmesine hükmedilen kaç davacı bulunmaktadır? Mahkemenin belirlediği fiyat üzerinden ödenecek toplam fark tutarı ne kadardır?

Mahkeme kararına rağmen Kemalpaşa’nın Ansızca, Ulucak, Kuyucak, Yenmiş, Sütçüler, Akalan ve Çambel Mahalle’lerindeki hak sahiplerine bugüne kadar niçin fark ödemesi yapılmamıştır?

Ek ödeme yapmak için mahkemeden süre isteyen Karayolları genel Müdürlüğü, ödemeyi ne zaman yapmayı planlamaktadır?

İzmir – İstanbul Otoyolunun toplam öngörülen maliyeti ne kadardır? Bu maliyetin ne kadarı ödenmiştir? Otoyol yapımını üstlenen yüklenicilere bütün alacakları ödenmiş midir?

Arazileri kamulaştırıldığı için geçim kaynaklarından olan ve bağ – Kur primini bile yatıramayacak durumda bulunan vatandaşlarımızla ilgili ödemelerin yapılması konusunda bakanlık olarak bir girişimde bulunacak mısınız?”



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kasapoğlu’ndan Karşıyaka stadı açıklaması

Önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu katıldığı canlı yayınlarda seçim süreci ve İzmir’i yakından ilgilendiren konularla ilgili soruları cevapladı.

Çiftçioğlu: Karşıyaka kültür ve sanat yatırımları ile öne çıkacak

Projeleri ve saha çalışmaları ile Karşıyakalıların kalbini kazanan Karşıyaka Belediye Başkan Adayı İsmail Çiftçioğlu, kentin yeni dönemde daha fazla kültür-sanat yatırımları ve destekleri...


İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof.Dr. Ümit Özlale’den taahhüt

İzmir, Türkiye'nin en dinamik kentlerinden biri olarak, genç nüfusunun enerjisini ve potansiyelini şehrin gelişimi için kullanma yolunda önemli bir adım attı. İzmir Kent Konseyi Gençlik M...

Başkan Adayı Bakıcı: ‘’Sözde değil özde Atatürkçüyüz’’

Selçuk, tarihi günlerden birisini daha yaşadı. Kent merkezinde düzenlenen mitingde konuşan Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, “Biz, sözde değil özde Atat...


İzmir’de “Gastronomi ve Tasarım Sempozyumu” yapıldı

Türk Kızılay Kadın İzmir'in katkılarıyla, Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu tarafı...

CHP'li Ednan Arslan: Hamza Dağ ile Bakan Bayraktar ayrı telden çalıyor

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, İzmir’e termik santral konusunda AKP’li isimlerin birbirini yalanladığını dikkat çekerek, “Termik santral konusunda AKP’nin logosuz takiyeci adayı Ham...


Menemen'de Başkan Pehlivan'dan Gövde Gösterisi

Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, seçime günler kala ilçe merkezinde dev bir kortej yürüyüşü ve ardından miting düzenledi. On bini aşkın vatandaşın katılımıyla ve büyük bir coşkuyl...

Kırkpınar: Kalbinizin sesini dinleyin Bayraklı kazansın!

Cumhur İttifakı Bayraklı Belediye Başkan Adayı Bilal Kırkpınar, ilçe sakinlerine 31 Mart çağrısında bulunarak, "Kalbinizin sesi size doğru yolu gösterecektir. O sesi tercih edin. Unutma, ...


AK Parti Konak Adayı Çankırı taksi şoförü oldu

AK Parti Konak Belediye Başkan Adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, taksi şoförü oldu, yolcular gördüğü manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Seyir halinde yol boyunca yolcularla sohbet e...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Güven Hokna'dan açıklama: 'Tuvalet temizledim'

Efsane dizi Yaprak Dökümü'nde hayat verdiği Hayriye karakteriyle hafızalara kazınan oyuncu Güven Hokna katıldığı bir programda hayatıyla ilgili bilinmeyenleri anlattı. Hokna, çektiği bir ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR