CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, sanayi üretimindeki daralmanın, ekonomik daralmanın habercisi olduğunu belirterek, “Sanayi üretim endeksi çakıldı. Aylardır uyardığımız daralma, devletin resmi kurumu tarafından açıklandı. Endeksteki bu düşüş, krizin uzun süreli olacağının işareti. Ülkenin halka yalan söylemeyen, gerçekler üzerinden hareket eden bir kriz yönetimi anlayışına ihtiyacı var” dedi.

Erdoğdu, TÜİK tarafından bugün açıklanan verilere göre, sanayi kesiminde geçen yıla göre yüzde 6,5'lik bir düşüş yaşandığına işaret ederek şunları söyledi:

“Sanayi üretiminde son on yılın en büyük daralmasının görülmesi, ekonomi yönetiminden bihaber olanların memleketi sürükledikleri krizin etkilerinin daha uzun süre görüleceği anlamına geliyor. Cari işlemler hesabı Kasım ayında 986 milyon dolar fazla vermişti. Bunun arkasında ithalatın aylık 20 milyar dolar seviyelerinden 15 milyar dolara gerilemesi yatıyor. Başka bir deyişle Türkiye’de ithalata bağımlı sektörler daha az ithal ediyorlar ve daha az üretimde bulunuyorlar. Örneğin takvim etkisinden arındırılmış ara malı üretimi yıllık yüzde 11,9; sermaye malı üretimi de yüzde 8,3 azalmış durumda. Sanayideki bu daralma işgücü piyasasından, iç talebe birçok faktörü negatif etkileyecek.”

ARKASINDA İTHALAT BAĞIMLILIĞI VAR

Zaten doğru düzgün bir teknoloji üretimi olmadığı gibi en çok düşüş oranlarının da düşük seviye ve orta seviye teknolojide gerçekleştiğine işaret eden Erdoğdu, “Türkiye’nin ihracatçı sektörlerini karakterize eden orta düşük ve orta yüksek sanayi üretiminde de yıllık daralmanın sırasıyla yüzde 14,2 ve yüzde 7,6 olduğunu görüyoruz. Kur krizi sonrasında fiyat avantajından faydalanarak ihracat atılımı gerçekleştirilememesinin de arkasında ithalat bağımlılığı yatıyor” diye konuştu.  

Enflasyon ve buna bağlı olarak faizlerin yüksek seyrettiği bir ortamda, yatırım iştahının yeniden görülmesinin çok zor olduğuna dikkat çeken Erdoğdu şöyle devam etti:

“Türkiye’de köklü sorunlar çözülmeden ekonominin cari fazla vermesinin ekonomik daralmanın ifadesi olduğunu aylardır söylüyoruz. Bunu görmeden, Aralık ayında Türkiye ekonomisinin en kötüyü geride bıraktığını söyleyenler, Türkiye ekonomisinde küçülme yaşanmayacağını ilan edenler halka yalan söylüyorlar. Üstelik öncü göstergeler ellerindeyken bunu yapmaları aynı zamanda piyasa oyuncularını yanlış yönlendirmeye çalıştıklarını da gösteriyor.  Oysa Kasım ayı sanayi üretim rakamları gösteriyor ki, son çeyrekte negatif büyüme derin olacak.”

AKILCI YÖNETİME İHTİYAÇ VAR

Ekonomide gelinen bu noktanın, iktidarın bilerek ve isteyerek kurduğu ekonomik ve siyasi düzenin bir sonucu olduğunu ifade Erdoğdu açıklamasını şöyle tamamladı:

“Türkiye’nin artık hem bir ekonomik kriz sorunu, hem de krizin yönetimi sorunu vardır. AKP kadrolarının kifayetsizliği krizin süresini uzatıyor, etkisini derinleştiriyor. Akılcı bir teşvik politikasına, kamusal istihdam projelerine ve işçiye –  işverene yalan söylemeyen, gerçekler üzerinden hareket eden bir kriz yönetimi anlayışına ihtiyaç bulunuyor. Oysa krizin sorumluları, krizi en az zararla atlatmak için gerekli ve  sanayiyi kurtaracak önlemleri uygulamaktan ısrarla kaçınıyor.”

Gerçek Gündem