Yukarı
234621

Emeklinin bin lirası torbaya takıldı

20 Ocak 2019 09:36

Bin liranın altında maaş alan emeklilerin bu ay zam alma umudu torba yasadaki gecikme yüzünden şubat ayına kaldı.

Bin liranın altındaki emekli aylıklarını bin liraya tamamlama sözü, torba yasadaki gecikme yüzünden şubat ayına kaldı. Dar gelirli emekliler büyük umutla ocakta zam almayı beklerken yılbaşı öncesi çıkarılan torba yasaya emeklilerin yerine devlete borçlarını ödemeyenler eklendi. Maddenin yürürlük tarihi zammın ocak ayında ödenmesini sağlayacak şekilde düzeltilmedi. Sonuçta 105 bin emeklinin ocak zammı şubata kaldı.

Emekli aylıklarının bin liraya çıkarılmasını öngören yasa teklifi geçen yılın aralık ayı başında Meclis'e sunuldu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen teklif aralık sonunda Meclis Genel Kurulu'na gönderildi, 17 Aralık'ta Meclis'ten geçti, 18 Ocak'ta da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak zammı düzenleyen maddenin yürürlük tarihi, zammın ocak ayında ödenmesini sağlayacak şekilde değiştirilmedi; aksine “yasanın yayım tarihini takip eden ilk ödeme günü” olarak korundu.

TEKLİF 18 OCAK'TA YASALAŞTI

Yasanın yürürlük maddesinin bu şekilde çıkarılması, farklı tarihlerde emekli aylığı ödenen emekliler açısından büyük bir belirsizliğe yol açtı. SGK memur emeklilerinin aylıklarını ayın 1'i ila 5'i arasında ödüyor. Buna karşılık SSK emeklilerinin aylıkları her ayın 17 ila 26'sındaki tarihlerde, Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları da 25 ila 28'inci günlerinde ödeniyor.

Teklif 18 Ocak'ta yasalaştığı için bin liranın altında aylık alan memur emeklilerinin aylıklarının ocak ayında bin liraya yükseltilme imkanı kalmadı. Aynı şekilde her ayın 17'nci, 18'inci ve 19'uncu günü aylık alan SSK emeklilerinin ocaktaki zam umudu da bitti. Yasanın yürürlük tarihi ‘yayım tarihini takip eden ilk ödeme günü' şeklinde çıktığı için aslında 20 Ocak'tan 28 Ocak'a kadar olan tarihlerde aylık alan tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarının bin liraya yükseltilmesi gerekiyordu. Ancak Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bin liranın altındaki aylıkları ocakta değil, şubat ayında bin liraya yükselteceklerini açıkladı. Böylece 20 Ocak'tan sonra aylık alan emeklilerin ocakta zam alma umudu da sona erdi.

06-emekli

Hazine 25 milyon TL ödemekten kurtuldu

Oysa AKP'li vekiller, bu yasanın gecikeceğini görüp, 8 maddelik acil bir torba teklif hazırlamışlar ve emekli teklifinin içindeki vergi affının uzatılması ile polislerin sandığa zorunlu üye olması gibi düzenlemeleri bu torbaya atmışlardı. Bu acil torba hızla Meclis'te görüşüldü, 28 Aralık'ta da resmen yasalaştı. Eğer bin liranın altında aylık alan 105 bin emekli de tıpkı devlete vergi, sigorta primi ve ceza borçlarını zamanında ödemeyenler gibi önemsenip acil torba yasaya dahil edilmiş olsaydı ocak ayında bin liranın altında aylık alan emekli kalmayacaktı. Emekli aylıklarının bin liraya yükseltme işi şubata kalınca Hazine ocak ayında 105 bin emekliye yaklaşık 25 milyon lira ödemekten kurtuldu.

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,3 yükselişle 9564 puan seviyesinden başladı. Dolar 32,517 TL, euro 34,875 TL seviyesinde. Gram altın ise 2488 TL'den alıcı buluyor.

Şubatta süt, yumurta ve tavuk eti üretimi düştü

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimi şubatta aylık bazda yüzde 13,2 oranında azaldı. Tavuk eti üretimi şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalırken tavuk yumurtası üretimi de yüzde 5,7 or...


Aselsan'dan yeni anlaşma

Aselsan ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Hava Savunma Sistemleri tedarikine ilişkin 36 milyon tutarında bir sözleşme imzalandı.

Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede kısa vade en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu kaydetti. Şimşek, "Yatırımcıların ...


Küresel piyasalarda 'Yellen' etkisi

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın Japon ve Güney Koreli meslektaşlarıyla ortak açıklaması sonrasında Asya'da piyasalar olumlu etkilendi. ABD vadeli endeksleri de artıda.

Toshiba 5 bin personelini işten çıkaracak

Kyodo ajansının, firma kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Toshiba, yeniden yapılanmaya giderek personel sayısını düşürmeyi planlıyor. Öz kaynaklarını altyapı, enerji ve dijitalleşme ...


Petrolde karışık seyir hakim

Petrol fiyatlarında hareketlilik devam ediyor. İran'ın İsrail'e saldırı düzenlemesiyle birlikte petrol fiyatları yükselişe geçmişti.

Asgari ücrete tek, müteahhitlere dört zam

Enflasyon hızla yükselirken asgari ücrete ara zam yapılmayacağını ilan eden hükümet, müteahhitlerin garanti ödemelerine yılda dört kez kur farkı kadar zam yapıyor. Çalışma ve Sosyal Güven...


Fitch'ten Türk bankalarına 'kredi' uyarısı

Fitch Ratings, kredi koşullarının daha da sıkılaşması veya ekonomik büyümenin yavaşlaması halinde Türk bankalarının bireysel kredi kartı kredilerinde son dönemde görülen hızlı artış neden...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Zeynep Bastık ameliyat olacak

Zeynep Bastık, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda ameliyat olacağını açıkladı. Bastık, kulak-burun-boğaz doktoruna göründüğünü ve bunun sonucunda burnundan operasyon geçirmesi gerekt...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR