Yukarı
238350

"Karaburun'un kaderi de 'kara' olmasın"

20 Şubat 2019 09:56

CHP’li Polat, yüzölçümünün yüzde 71’i 6 firmaya Rüzgar Enerji Santrali (RES) proje sahası olarak tahsis edilen İzmir’in Karaburun İlçesi’ni Bakan Kurum’a sordu. Karaburun’daki RES’ler, taş ocakları ve balık çiftlikleri nedeniyle doğanın zarar gördüğünü, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan yurttaşların büyük mağduriyet yaşadığını vurgulayan Polat, “İlçede geçimini kıl keçileri ile sağlayan vatandaşlarımız, RES’ler nedeniyle hayvanlarını otlatacak alan bulamamakta ve ilçeyi terk etmektedirler” dedi.

Projelere verilen onaylarda bu durumun ve üreticilere etkisinin değerlendirilip değerlendirilmediğini soran Polat, “Eşsiz doğal güzelliklere sahip Karaburun’da RES’lerin kapasite artışı gerekçesi ile konutların 150 metre yakınına kadar türbin kurulmasına izin verilmesinin gerekçesi nedir? Yaşam alanlarının içinde kurulmakta olan RES türbinlerinin insan sağlığına etkileri konusunda kriter var mıdır?” diye sordu.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, eşsiz doğal güzelliklere sahip olan, ancak yüzölçümünün yüzde 71’i 6 firmaya Rüzgar Enerji Santrali (RES) proje sahası olarak tahsis edilen İzmir’in Karaburun İlçesi’ni TBMM gündemine taşıdı. Karaburun’daki RES’ler, taş ocakları ve balık çiftlikleri nedeniyle doğanın zarar gördüğünü, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan yurttaşların büyük mağduriyet yaşadığını vurgulayan Polat, “İlçede geçimini kıl keçileri ile sağlayan vatandaşlarımız, RES’ler nedeniyle hayvanlarını otlatacak alan bulamamakta ve ilçeyi terk etmektedirler” dedi. Bu projelere verilen onaylarda olumsuz etkilerin dikkate alınıp alınmadığını soran Polat, RES’lerin tarım alanları, hayvanlar ve insan sağlığına etkileri konusunda araştırma yapılıp yapılmadığını sordu.

KARABURUN’UN YÜZDE 71’İ RES’LERE TAHSİS EDİLDİ

CHP’li Polat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir’in Karaburun ilçesinde Tunç (Bronz) çağına tarihlenen bazı bulguların ve aletlerin Manastır Köyü yakınlarındaki Çakmaktepe höyüğünde bulunmasıyla birlikte Karaburun’un çok eski bir yerleşim yeri olduğunun kanıtlandığını anımsattı. Tarihi ile kültürel turizmin, berrak koyları ile yaz turizminin merkezlerinden biri olan Karaburun’da ayrıca hayvancılık ve tarım yapıldığını ifade eden Polat, şöyle devam etti:

“Ancak plansız yapılan taş ocakları, rüzgar gülleri ve balık çiftlikleri sebebiyle Karaburun’un eşsiz doğası zarar görmekte, tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlayan vatandaşlarımız mağdur olmaktadır. Karaburun Kent Konseyi tarafından hazırlanan rapora göre, 415 kilometrekarelik Karaburun’un yüz ölçümünün yüzde 71’i, 6 firmaya Rüzgar Enerji Santrali (RES) proje sahası olarak tahsis edilmiştir. Bunun da yarımadanın neredeyse tüm dağlık alanlarını kaplayacak ölçüde olduğu aynı raporda belirtilmektedir. Yarımadada RES yatırımı planlanmayan tek bölge ise yüzde 13’lük alana yayılan Bozdağ (Akdağ) kütlesidir. Raporda yer alan bilgilere göre, Ege’nin denizden en hızlı yükselen bölgesi olarak bilinen bu dağ kütlesinde yerleşimin mümkün olmadığı görülmektedir.”

“KIL KEÇİSİ YETİŞTİRİCİLERİ ZORDA”

Karaburun’da kurulan RES’ler nedeniyle kıl keçisi yetiştiriciliği yapan halkın büyük bir mağduriyet yaşadığına değinen Polat, “İlçede geçimini kıl keçileri ile sağlayan vatandaşlarımız, dağlarda kurulan RES’ler nedeniyle hayvanlarını otlatacak alanların daraldığından bahisle, yeni alanlar arayışında olup yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldıkları için mağduriyetlerini dile getirmektedir. Vatandaşlar, bu durumun devam etmesi halinde hayvancılığı bırakmak zorunda kalacaklarını vurgulamakta, büyük endişeler içerisinde olduklarını belirtmektedirler. Özetle, Karaburun ve yakın bölgesi, günümüzde balık çiftlikleri, taş ocakları, rüzgar enerji santrallerinin neden olduğu çevre sorunları ile karşı karşıya bırakılmıştır” dedi.

“KAÇ RES, TAŞ OCAĞI VE BALIK ÇİFTLİĞİ VAR”

Polat, Karaburun’da önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle kaç balık çiftliği, RES ve taş ocağının faal olarak bulunduğunun, proje ve ÇED aşamasında bulunanların sayısının ise kaç olduğunun açıklanmasını istedi. Bölgedeki doğal ve tarihi güzellikler ile tarım ve hayvancılık faaliyetleri dikkate alındığında projelere verilen onaylarda bu durumun ve üreticilere etkisinin değerlendirilip değerlendirilmediğini soran Polat, “Eşsiz doğal güzelliklere sahip Karaburun’da RES’lerin kapasite artışı gerekçesi ile konutların 150 metre yakınına kadar türbin kurulmasına izin verilmesinin gerekçesi nedir? Yaşam alanlarının içinde kurulmakta olan RES türbinlerinin insan sağlığına etkileri konusunda kriter var mıdır?” diye sordu.

“RES’LER HAYVANCILIĞA ZARAR VERİYOR MU?”

RES kurulumu öncesinde ve sonunda yöredeki hayvancılık faaliyetlerine ilişkin etki analizi yapılıp yapılmadığını soran Polat, “Yapılmış ise bunların sonuçları nelerdir? RES’lerin hayvancılık faaliyetine ve hayvanlara yönelik vermiş olduğu zarar var mıdır? Var ise bunlar nelerdir? Özelde Karaburun’da, genelde ülkemizdeki RES’lerde bu tür zararlı faaliyetlere rastlanmış mıdır?” sorularını yöneltti. Polat, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-RES kurulumu öncesinde ve sonunda yöredeki tarım faaliyetlerine ilişkin etki analizi yapılmış mıdır? Yapılmış ise bunların sonuçları nelerdir? RES’lerin tarım faaliyetine vermiş olduğu zarar var mıdır? Var ise bunlar nelerdir? Özelde Karaburun’da, genelde ülkemizdeki RES’lerde bu tür zararlı faaliyetlere rastlanmış mıdır?

“NESLİ TÜKENMEKTE OLAN CANLILAR İÇİN HANGİ ÖNLEMLER ALINIYOR?”

-RES’lerin kurulduğu bölgede nesli tükenmekte olan hayvanlar ve endemik bitki türleri var mıdır? Varsa bunlar hangileridir? Bu türlerin kurtarılması için yapılan çalışmalar nelerdir?

-İzmir’de yapılmış ya da proje aşamasında olan RES’lerden, Sit Alanı veya Özel Çevre Koruma Alanı içinde olan var mıdır? RES’ler yapılırken doğanın, doğal hayatın tarım ve hayvancılığın korunması için yaptığınız herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

-Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle genelde ülkemizde, özelde ise İzmir’deki maden ocağı,  kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi sayısı kaçtır? Kaçı proje aşamasındadır? Bu tür tesislerin kurulmasına onay verilirken bölgede tarım ile geçinen vatandaşların gelir kaynakları ve faaliyetleri dikkate alınmadığı yolundaki iddialar gerçeği yansıtmakta mıdır?

-Bakanlığınızın artan taş ocaklarının sayısı ve çevreye verdiği zararlarla ilgili olarak aldığı önlemler var mıdır? Alınan önlemler çerçevesinde söz konusu tesislere son üç yıl içinde kesilen cezalar ve yaptırımlar nelerdir?

-Ekosistemi korumak için Bakanlığınız tarafından yapılan denetimleri sıklaştırılmak suretiyle hangi caydırıcı yaptırımlar uygulanmıştır ve/veya uygulanacaktır?”



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Tunç’tan emeklilere bayram müjdesi

AK Parti Karabağlar Belediye Başkan Adayı Mehmet Sadık Tunç’tan emeklilere müjde. Tunç, bayramda ilçede yaşayan emeklilere ayrım gözetmeksizin 10.000 TL’lik ikramiyesi ödeneceğinin taahhü...

CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 31 Mart yerel seçimleri için seçmenlere “Bu pazar tüm vatandaşlarımızı mücadelemizi büyütmeye, Cumhuriyet’in savunucusu, demokrasinin teminatı Cu...


1 Nisan'da yeni döneme merhaba

Efes Selçuk'un geleceğine dair umut dolu bir heyecanla seçim kampanyasını sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkan Adayı Filiz Ceritoğlu Sengel, bugün gerçekleştirilecek olan büyü...

CHP Aliağa: "Belediye işçileri yalnız değildir"

CHP Aliağa’dan yapılan açıklamada: “10 yıllık Serkan Acar yönetiminde bu kentte yaşayan insanların sosyal hayatlarına dokunacak hayatlarını kolaylaştıracak, kent yoksulluğu ile mücadele e...


“Hemşehrilerimizin adaletine güveniyorum”

Menemen Belediyesi, Ramazan ayı boyunca her akşam farklı bir mahallede iftar programları düzenledi. 15 Mahallede yaklaşık 70 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen iftarlarda vatandaşla...

Kasapoğlu: Sadık Başkan’ın Marka Şehir vizyonu ile Bergama’ya hizmet edeceğiz

Bergama Belediye Başkan Adayı Dr. Sadık Doğruer; saha çalışmalarına, önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile devam ederken, Bergama’da ...


Agrobay direnişinde ilk kazanım elde edildi

Sendika üyesi olduktan sonra tazminatsız olarak işten çıkarılan işçilerin direnişi, aylar sonra ilk kazanımı getirdi. İşçilerin Ağustos ayı maaşları ve yıllık izinleri de ödendi.

''20 Milyon Vatandaşımız Yardım Almak Zorunda''

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ekonomik krizin yarattığı yoksulluk ile yardıma muhtaç sayısının her yıl katlandığına dikkat çekerek 2022 yılında sosyal yardım alan hane sayısının 4 mi...


Çakalburnu Lagünü kuşlar için güvenli, vatandaş için konforlu

Temiz ve yüzülebilir Körfez hedefiyle hayata geçirilen önemli yatırımların yanı sıra rutin çalışmalarını da sürdüren İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’in öne çıkan doğal güzelliklerinden Çakalb...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Nejat İşler'den 'mutlu musunuz?' sorusuna ilginç cevap

 Laçin Ceylan ve Nihat İleri’nin kurduğu Bitiyatro, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde özel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. 3 Mart’ta yaşamını kaybeden oyun yazarı Edward Bond’un anıldığı e...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR