Yukarı
238465

Omega 3 ile balık yağı aynı şey mi?

20 Şubat 2019 18:46

Kalp ve beyin dostu olan Omega 3’leri takviye olarak kullanıyorsanız dikkat! Endokrin Cerrahisi Uzmanı Profesör Doktor Yeşim Erbil; “Balık yağında saf Omega 3 (EPA ve DHA) oranı yüksek değilse fazla bir faydası olmaz” dedi ve şunları söyledi.

undefined

Omega 3’ler, halk arasında balık yağı olarak bilinen, vücut tarafından üretilemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken yağ asitleridir. Kan sulandırıcı ve kan basıncını düşürücü etkileri vardır. Bağışıklığı güçlendirirler. Birçok araştırma; düzenli ve yeterli Omega 3 alımınındepresyon, anksiyete gibi psikolojik problemlerin giderilmesinde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Hamilelik döneminde yeterli miktarda Omega 3 alınması bebeğin zeka gelişimine katkı sağlar. Bu yağ asitleri; okul çağı döneminde çocukların zihinsel gelişimlerinde de önemli rol oynar. Ayrıca cilt altı bağ dokusunu koruyarak, yaşlanmayı geciktirirler.

undefined

Omega 3’ün en iyi kaynağı somon, tuna, ringa, uskumru, ton ve sardalya gibi yağlı balıklardır. Ayrıca keten tohumu, ceviz, semizotu, brüksel lahanası, kuru fasulye, nohut gibi gıdalarda da bulunur. Ayrıca anne sütü de doğal bir Omega 3 kaynağıdır. Vücut, gıdalardan alınan Omega 3’ü besin takviyesi olarak alınan Omega 3’ten daha fazla kullanır. Haftada 2-3 kez balık tüketen bir bireyin o gün 1 gr. Omega 3 aldığı söylenebilir.

undefined

Kardiyovasküler problemi olanlar, hamilelik dönemindeki kadınlar, menopoz dönemindeki kadınlar, kolesterol seviyesi yüksek olanlar, depresyon eğilimi olanlar, ergenlik dönemindeki çocuklar ve diyabet hastaları kullanabilir. Ancak kan sulandırıcı ilaç ve Aspirin kullanan kişiler ile ameliyata girecek olanlar Omega 3 kullanmamalıdır.

undefined

Bir kapsül balık yağı tükettiğinizde aynı miktarda Omega 3 alamayabilirsiniz. Çünkü balık yağı ile Omega-3 aynı şey değildir. Eğer saf Omega-3 (EPA/DHA) yerine daha ucuz olanbalık yağı kapsüllerini kullanırsanız yeterince Omega-3 alamazsınız. Bir Omega-3 ürünü satın alırken kapsülün içindeki balık yağının miktarına değil, saf Omega-3 yağ asitlerinin, yani DHA ve EPA’nın miktarına bakmalı, ne zaman EPA’dan ne zaman DHA’dan fayda sağlayabileceğinizi de bilmelisiniz.

undefined

Eğer kalp ve damar sağlığınız için Omega-3 kullanmayı düşünüyorsanız minimum 250-300 mg EPA, 100-150 mg DHA içeren kapsüllerden faydalanmalısınız. Hamilelerin, bebeklerin, çocukların ve ergenlerin daha çok DHA’ya ihtiyaçları vardır. DHA yaşlılar için de önemli bir 'beyin dostu'dur.

undefined

Çalışmalarda günlük 0.5-1.8 gram EPA/DHA alınması kardiyovasküler ölümleri azaltmaktadır. Haftada 2 gün yağlı balık tüketmek bu miktarların alınmasını sağlamaktadır. Amerikan Kalp Birliği erişkinler için haftada 2 gün yağlı balık veya tofu, soya fasulyesi, ceviz, keten tohumu gibi omega 3 kaynaklarının tüketilmesini önermektedir.

Nazan Doğaner Halıcı



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Ülkelerin IQ seviyeleri açıklandı! Bakın Türkiye kaçıncı sırada...

Bir bireyin zeka düzeyi genellikle 100 puan olarak kabul edilir. Bu değerin üzerinde olanlar genellikle ortalamanın üstünde, altında olanlar ise ortalamanın altında kabul edilir. Zeka Quo...

Araştırma: İstanbulluların ömrünün 3,5 yılı trafikte geçiyor

rta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve Yeditepe Üniversitesinden akademisyenler, İstanbul trafiğini 9 yıl boyunca analiz ede...


Deprem bölgelerinde oturanlara uyarı: 'Suyun kokusu ve tadı böyleyse tüketmeyin'

Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Celalettin Şimşek, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yer altı sularına ve olası tehlikelere dikkat çekti.

Kedilerin insanları 'dinlediği' bilimsel olarak kanıtlandı

Bilim insanları, kedilerin onlarla konuştuğumuzu anlayıp anlamadıklarını tespit etmek üzere bir çalışma gerçekleştirdi. Elde edilen sonuçlar, kedilerle 'tatlı' konuştuğumuzda bizi anladık...


Yılın ikinci Güneş tutulması bugün

Bu yıl ikinci kez parçalı Güneş tutulması gerçekleşecek. Tutulma bugün Avrupa, kuzeydoğu Afrika ve Orta Asya'dan görüntülenebilecek. 2022’nin ikinci Güneş tutulması bugün gerçekleşecek. G...

Buzullar için korkutan rapor: Artık çok geç

Bilim insanları, hangi iklim eyleminin yapıldığına bakılmaksızın, Grönland buzulundaki kaybın, deniz seviyesinde minimum 27 santimetrelik bir artışa katkıda bulunacağını keşfetti.


Caretta caretta yuvasını kürekle açtı, yavrular öldü: 'Yavruların çıkmasına yardım ettim' savunması

Antalya'nın Manavgat ilçesinde bir plaj işletmesinde çalışan görevli, sahilde şezlonglar arasında bulunan caretta caretta yuvasını kürekle açarak yavru carettaların ölmesine neden oldu.

Araştırma: Evli ve üniversite mezunu erkekler daha uzun yaşıyor

1751-2020 yılları arasındaki veriler incelendi. Yapılan bir araştırmada, özellikle evli ve üniversite mezunu erkeklerin, uzun yaşama ihtimalinin yüksek olabileceği sonucuna varıldı.


İşitme kaybı bebeklerde agresifliğe yol açabilir

Koklear implant ameliyatı sonrası oğullarının duymaya başladığını aktaran baba Bilgin, duyup, kendini ifade edebilmesi ile hırçınlığının yok olduğunu, şu an 15 yaşında olan Ege'nin normal...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Melis Sezen bu kez asansörde dans etti

Melis Sezen danslarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. Oyuncu son olarak sosyal medya hesabından asansörde dans ettiği anları paylaşınca gündem oldu. 'Sadakatsiz' dizisinde canlandır...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Gizemli hastalık hızla yayılıyor: Ölüm oranı yüzde 30

Japonya'da gizemli salgın hastalık paniği giderek büyüyor... Ölüm oranı yüzde 30 olan streptokok toksik şok sendromu vakaları giderek artarken uzmanlar 2024 yılındaki hasta sayısının 2023'ü geride bırakacağını tahmin ettiklerini duyurdu.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR