Yukarı
250540

Trump elindeki kâğıdı sallayınca..

12 Haziran 2019 09:09

ABD Başkanı Donald Trump, Meksika ile müzakere ettiği göç anlaşmasına ilişkin detayları yanlışlıkla ifşa etti.

Beyaz Saray’ın önünde gazetecilere konuşan Trump, aslında anlaşmayla ilgili sorulara yanıt vermeyi reddetti. Ancak konuşması sırasında anlaşmanın detaylarının bulunduğu belgeyi elinde sallayınca, haber kuruluşları çekilen fotoğraflardan bazı bilgileri okuyabildi.

Trump, geçen ayın sonunda Meksika’dan ithal edilen tüm ürünlere yüzde 5 ek vergi getireceğini, “yasadışı göçmen problemi çözülmezse” vergilerin aşamalı olarak artacağını söylemişti.

BBC Türkçe’nin aktardığı söz konusu belgede ise, birçok Latin Amerika ülkesinin bu ek vergi yükünden kurtulmak için alacağı bölgesel önlemlere atıf yapıldığı anlaşılıyor.

FOTO: EPA

45 GÜN MÜHLET

Belgede Pazartesi günü Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard’ın kısmen duyurduğu plandaki gibi, 45 günlük bir süreden bahsedildiği de görülüyor.

Ebrard, 45 gün içinde Meksika’dan ABD sınırına göçmen akışında azalma olmazsa, yeni önlemlerin alınabileceğini açıklamıştı.

Ebrard ayrıca, eğer plan başarısız olursa Meksika’nın “güvenli üçüncü ülke” statüsü kazanacağı, dolayısıyla Meksika sınırından geçen göçmenlerin ABD’den değil Meksika’dan sığınma başvurusu yapacağını söylemişti.

Meksikalı yetkililer, Guatemala sınırına da 6 bin sınır güvenliği personeli konuşlandırmak için düğmeye basmıştı.

Trump’ın bahsettiği ek vergilerin bu hafta yürürlüğe girmesi bekleniyordu.

Ancak Washington’da geçen hafta bir araya gelen ABD ve Meksika heyetleri uzlaşı sağladı.

Eğer Meksika 45 gün içinde göç akışını azaltamazsa, bölgedeki pek çok ülke de sürecin içine çekilecek.

Brezilya, Panama ve Guatemala başta olmak üzere göçmenlerin geçiş kapısı olan diğer ülkelerin sığınma başvuruların değerlendirilmesi konusunda yükü nasıl paylaşacaklarına ilişkin görüşmeler yürütülmesi gerekecek.

FOTO: EPA

‘SIFIR GÖÇMEN’ TAAHHÜDÜ

ABD’li heyet sınırdan geçişte “sıfır göçmen” konusunda bir taahhüt beklerken, Meksika bunun imkânsız olduğunu dile getiriyor.

Trump’ın açıkladığı ek verginin, göçün Meksika tarafından durdurulmaması halinde her ay yüzde 5 artması ve Ekim ayında yüzde 25’lik tavan seviyeye çıkması öngörülüyor.

Daha önce de göç nedeniyle acil durum ilan eden ABD Başkanı, iktidara gelmeden önce de Meksika sınırına duvar inşa edip bunun parasını Meksika’dan alma vaadinde bulunmuştu.

Hükümetin yanı sıra Trump destekçisi ABD’liler de kendi aralarında topladıkları paralarla özel bir şekilde duvar inşa ediyor.

Trump’ın göçmen politikasını eleştirenler ise duvarın bir işe yaramayacağını söylüyor ve ülkenin güney sınırında gözaltına alınan göçmenlerin bir kısmının insanlık dışı koşullarda öldüğüne dikkat çekiyor.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Enerji santrallerine saldırılar: OHAL ilan edildi

Enerji santralleri ve kritik altyapı tesislerinin saldırıya uğraması gerekçe gösterilerek, Devlet Başkanı Daniel Noboa'nın emriyle OHAL ilan edildiği bildirildi. Devlet Başkanlığı kararna...

İran'daki patlamaların ardından Irak'a saldırı

İsrail'in İran'ın saldırılarına karşı İsfahan'ı vurduğu haberlerinden bir gün sonra, bu defa da Irak'ta İran destekli Haşdi Şabi örgütünün karargahı vuruldu. Irak'ın Babil vilayetinde Şii...


Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde canlı bomba paniği

Fransa'nın başkenti Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde bir kişinin kendini havaya uçurma tehdidinde bulunması üzerine polis bölgeyi kordon altına aldı. Bazı kaynaklar, bir kişinin İran elç...

'Amcamı yamyamlar yedi' diyen Biden'ın iddiası çelişkilerle dolu

ABD Başkanı Joe Biden'ın İkinci Dünya Savaşı sırasında savaş pilotu olan amcasının Papua Yeni Gine'de uçağı düştükten sonra yamyamlar tarafından yenmiş olabileceğini öne sürdü. 81 yaşında...


IŞİD'den Suriye ordusuna saldırı

Terör örgütü IŞİD'in, Suriye'nin Humus ilinde Beşar Esad yönetimi ve İran destekli gruplardan oluşan güçlere ait bir araca düzenlediği saldırıda en az 10 kişi öldü.  Yerel kaynaklardan ed...

FBI uyardı: Saldırı için pusuda bekliyorlar

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Çin bağlantılı bilgisayar korsanlarının ülkesinin kritik altyapısına saldırmak için pusuda beklediklerini bildirdi. Wray, Ç...


İran-İsrail gerilimi: Orta Doğu'da uçaklar rota değiştiriyor

İsrail'in İran'ın İsfahan kentine hava saldırısı düzenlediği haberlerinin ardından birçok havayolu şirketi uçuş rotalarını değiştirme kararı aldı. İsrail saldırısı iddiasını reddeden İran...

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, güvenlik uyarısında bulundu

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a misilleme yaptığı yönündeki haberlerin ardından çalışanları ve onların aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Güvenlik uyarısında, Büyük...


İsrailli yetkililer, 'İran'a yönelik saldırıyı doğruladı' iddiası

Amerikan New York Times (NYT) gazetesinde yer alan ve İsrailli yetkililere dayandırılan haberde, "İsrail ordusunun İran'a yönelik bir saldırı düzenlediğini doğruladığı" iddia edildi.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Gülşen Bubikoğlu Türker İnanoğlu ile '50 yıllık dans...'ını andı

Ünlü oyuncu Gülşen Bubikoğlu, 50 yıllık eşi Türker İnanoğlu'nun vefatından sonra eski bir dans fotoğraflarını paylaştı. Oyuncu Gülşen Bubikoğlu, 50 yıllık evliliklerinin anısına geçtiğimi...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sigara bunamaya yol açar mı?

Demansın (bunama) çağın yaygın sorunlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun genetik gibi bazı değiştirilemez faktörlerden kaynaklanabildiğini belirtiyor. Ancak bunama riskini azaltacak değiştirilebilir risk faktörlerine de dikkat çekmeyi ihmal etmiyorlar.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR