Yukarı
251054

Brokolinin faydaları nelerdir?

18 Haziran 2019 09:58

Brokoli, kanser önleme, sindirimi iyileştirme, kolesterol seviyesini düşürme, vücudu detoksifiye etme, vitamin ve mineral alımını maksimuma çıkarma gibi çok çeşitli sağlık yararlarına sahiptir. Şimdi brokolinin faydalarından bazılarını detaylıca açıklamaya çalışalım. İşte brokolinin faydaları...

Brassica oleracea türüne ait olan brokoli, geniş çiçekli başları sebze olarak yenen lahana ailesinden yenilebilir yeşil bir bitkidir. Brokoli’nin büyük çiçek başları vardır. Bunlar genellikle yeşil renktedir ve kalın, yenilebilir bir saptan ayrılan ağaç benzeri bir yapıda düzenlenmiştir. Brokolinin üç ana çeşidi vardır. En sık kullanılan Calabrese brokolidir. Çimlenme brokoli ve mor karnabahar, çoğunlukla Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde bulunan bu sebzenin diğer iki çeşididir. İşte brokoli nasıl tüketilmeli sorusunun yanıtı ve brokolinin faydaları…

BROKOLİ NASIL TÜKETİLMELİ?

Brokoli yemenin en iyi yolu, onları pişirmek, hafif şekilde kızartmak veya içinde yer alan besinleri korumak için salatadaki yeşillikler gibi çiğ tüketmektir.

BROKOLİNİN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?

Brokoli, diyet lifi ve triptofan gibi proteinler açısından oldukça zengindir. Ayrıca A vitamini, beta-karoten, lutein zeaksantin, tiamin, riboflavin, niasin ve pantotenik asit içerir. Bununla birlikte, B6 vitamini, folat (B9 vitamini), C vitamini, E vitamini, B1 vitamini ve K vitaminini, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, sodyum, potasyum, selenyum, krom, kolin, manganez ve fosfor bulunur. Aynı zamanda sağlıklı omega-3 yağ asitlerine sahiptir.

Eşsiz organik bileşikler açısından brokoli, fitokütöz glukozinolatlar, izotiyosiyanat, kaempferol gibi flavonoidler ve sağlığımızı büyük ölçüde artıran diğer çeşitli antioksidan bileşikler açısından da zengin bir kaynaktır.

Brokoli’nin 100 gramlık bir porsiyonu yaklaşık 34 kaloriye sahiptir, bu yüzden kilo vermeye çalışanlar onu diyetlerine rahatlıkla ekleyebilirler. Şimdi brokolinin faydalarını inceleyelim…

BROKOLİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Brokolinin sağlığa faydalarından bazıları şunlardır:

Kanserle savaşmaya yardım eder

Brokoli, meme kanseri, rahim kanseri, prostat kanseri ve ayrıca akciğer, karaciğer, bağırsak, kolon ve böbrek gibi çeşitli iç organların kanseri gibi belirli kanser türleriyle savaşmaya yardımcı olur. Bu turpgillerden elde edilen sebzeler, kükürt içeren bir bileşime sahiptir ve sülforafan olarak bilinen ve kanserle savaşan özelliklere sahiptir. Sulforafan, kanser hücrelerinin ilerlemesinden sorumlu olan enzim histon deasetilazı (HDAC) inhibe edebilir. Folat bir vitamindir. Kadınlarda meme kanseri riskini azaltttığı bilinir. Bunların dışında, glukofanfan, diindolilmetan, beta-karoten, selenyum ve brokolide bulunan diğer kanserojen bileşikler kansere karşı savaşmaya yardımcı olur.

Kemikleri sağlıklı ve güçlü tutar

Brokoli, kemiklerimiz için son derece yararlı olan K vitamini açısından oldukça zengindir. K vitamini, vücudun kalsiyum emilimini ve ayrıca idrar yoluyla kalsiyum atılımını azaltarak kemik sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Bu nedenle, kemiklerinizin zayıflamasına ve bu süreçte kırılmalarına engel olmak için diyetinize brokoli eklemeniz zorunludur.

Genç görünmeye yardımcı olur

Brokoli, cildinizi güneş ve çevre kirliliğine karşı koruyan iyi bir antioksidan olan C Vitamini içerir. Ayrıca kırışıklıkları azaltmaya ve cildin genel dokusunu geliştirmeye yardımcı olur. Bunun nedeni C vitamininin cildin ana koruyucu sistemi olan kollajen oluşumunda yardımcı olmasıdır. Brokoli ayrıca her ikisi de cilde faydalı olan A ve E vitamini sağlar.

Saç için faydalı

Brokoli, saçlarınız için faydalı olan Vitamin A, Vitamin C, Vitamin E, Vitamin B5, Vitamin B12, niasin, çinko, kükürt, silika ve germanyum gibi besin maddeleri içerir. A vitamini ve C vitamini, saç derisine ve saçınıza doğal bir nemlendirici ve saç kremi olarak işlev gören yağ bazlı bir salgı olan sebum üretimini teşvik eder. Brokoli içinde bulunan kalsiyum, saç köklerinin güçlendirilmesine yardımcı olur.

Vücudunuzu detoksize eder

Brokoli, C vitamini, kükürt ve bazı amino asitleri içerdiği için vücudunuzu detoksifiye etmeye yardımcı olur. Diyetinize brokoli eklemek, ürik asit gibi serbest radikalleri ve toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olur. Yanıklar, kaşıntı, kızarıklık, gut, artrit, romatizma ve hatta egzama ve ciltte sertleşme gibi cilt hastalıklarının toksinlerle ilişkili problemleri önlemenize yardımcı olacaktır.

Kolesterolü düşürür

Brokoli, kolesterolü düşürmeye yardımcı olan çözünür lif açısından zengindir. Bu, lifin sindirim sisteminde safra asitleri ile kolesterolü bağladığından ve böylelikle kolesterol salımını kolaylaştırdığı için olur. Bir çalışma, brokoli yemenin kandaki LDL-kolesterol (kötü kolesterol) seviyelerini yüzde 6’ya kadar azaltabildiğini göstermiştir.

Alerjilere ve inflamasyona karşı reaksiyonu azaltmaya yardımcı olur

Brokoli, alerji ile ilişkili maddelerin vücudumuza etkisini azaltan kaempferol içerir ve bu da alerjilere karşı reaksiyonu azaltmada fayda sağlar. Brokolide de bulunan Omega-3 yağ asitleri iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Sulforafan, brokolide bulunan ve eklem yıkımına neden olabilen enzimleri bloke eden bir başka kimyasaldır. Bu nedenle, brokoli tüketmek artrit şikayeti olan bir kişi için faydalı olabilir.

Mide rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur

Brokoli, kabızlık tedavisinde etkili olan lif içerir. Kabızlık çoğu mide rahatsızlıklarının temel nedenidir. Lif, midenin neredeyse tüm bozukluklarını iyileştirmeye yardımcı olur. Lif, tükettiğiniz yiyeceklere su ekler ve bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olur. Brokoli ayrıca, iltihabı azaltarak mideyi yatıştırmaya yardımcı olan magnezyum ve vitaminler içerir.

Kalp hastalıkları riskini azaltır

Yüksek lif içeriğine ek olarak, brokoli de yüksek seviyede beta-karoten, Omega-3 yağ asitleri ve sağlıklı bir kalp için gerekli olan diğer vitaminler bulunur. Kötü kolesterol seviyelerini azaltırlar ve kan basıncını düzenleyerek kalbin düzgün çalışmasını sağlarlar. Brokoli’de bulunan potasyum, kan damarlarındaki gerginliği ve stresi azaltarak kan akışını kolaylaştırır ve temel organların oksijenlenmesini artırır. Brokoli ayrıca, bir kişinin kronik kan şekeri problemi varsa, iltihap nedeniyle oluşabilecek kan damarı duvarlarına zararı önleyen sulforaphane içerir.

Bağışıklığı artırmaya yardımcı olur

Vitamin C, beta-karoten ve selenyum, bakır, çinko ve fosfor gibi diğer vitamin ve mineraller brokoli içinde önemli miktarlarda bulunur. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve vücudunuzu çeşitli hastalıklar ve enfeksiyondan korumanıza yardımcı olurlar.

Hamilelikte yardımcı olur

Brokoli proteinler, vitaminler, kalsiyum, antioksidanlar ve diğer önemli besinleri içerir. Lifler açısından zengin olduğundan hamilelik sırasında kabızlığı önlemeye yardımcı olacaktır. Brokoli içindeki folat, doğum sırasında beyin ve omurilik kusurlarının olmamasını sağlar.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması...

Ağız kanseri teşhisinde lolipop yöntemi

Araştırmacılar lolipopun ağız kanseri teşhisini hızlandırabileceğini, hatta sigara içen veya çok miktarda alkol tüketen kişiler gibi en fazla risk altında olan kişilerde tümör taraması iç...


Gece açlığının faydaları..

‘’Akşamları geç yemek yiyor hatta uyuyana kadar atıştırıyorsanız bu alışkanlığınızdan bir an önce vazgeçin’’ tavsiyesinde bulunan Buket Ertaş Sefer, gece boş mideyle yatağa girmenin sağlı...

Beyninize yapabileceğiniz 12 iyilik...

Unutkanlık çağın yaygın sorunlarından biri… Masum bir nedenden kaynaklanabileceği gibi demans yani bunama işareti de olabiliyor. Prof. Dr. Uludüz, işte bu riske karşı beyni her daim çalış...


Kadınlar daha çok uykusuzluk yaşıyor...

Yapılan bir araştırma, kadınların erkeklerden daha kötü uyuduğunu gösterirken bilim insanları da bunun, vücut saatlerinin yaklaşık altı dakika daha hızlı çalışmasından kaynaklandığını düş...

Bağırsaklardaki gizli tehlike...

‘’Kan testlerinizin temiz, bağırsak alışkanlığınızın düzenli olması bağırsaklarınızın sağlıklı olduğunu göstermez. Çünkü polipler belirti vermez’’ diyen Prof. Dr. Meltem Ergün, kolon kans...


Gözden kaçan unutkanlık

Son yıllarda aktör Bruce Willis’in hastalığı olarak gündeme gelen Frontotemporal Demans’ın erken yaşlarda fark edilmediğini ve ileri yaşlarda ise Alzheimer ile karıştırıldığını belirten P...

Alzheimer için yeni umut

İngiltere'de, Alzheimer'ın daha ucuz ve hızlı teşhis edilmesini sağlamak amacıyla kan testi deneyleri yapılacağı açıklandı. University Collage London (UCL) ve Oxford Üniversitesinden eki...


Covid-19’dan 100 kat daha kötü bir virüs yayılıyor

Uzmanlar, kuş gribi salgınının Covid-19’dan 100 kat daha kötü olabileceği ve bulaştığı insanların yarısını öldürebileceği konusunda uyardı. 2019 sonlarında başlayan ve tüm dünyayı etkisi ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR