Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ABD Savunma Vekili Mark Esper ile S-400 krizi hakkında Brüksel’de yaptığı görüşme hakkında Amerikan tarafından da bir açıklama geldi.

‘TÜRKİYE’NİN POZİSYONUNDA DEĞİŞİKLİK YOK’

Reuters ajansına konuşan bir Amerikalı yetkili,Esper’in Akar’ı, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini alması halinde karşılaşacağı sonuçlar konusunda uyardığını’ söyledi. Amerikalı yetkili, söz konusu görüşmede Türkiye’nin S-400 alma planları hakkında herhangi bir sürpriz gelişme yaşanmadığını söyledi.

Amerikan yönetimi, Türkiye’nin bir NATO üyesi olarak S-400 almasına karşı çıkıyor. Washington’ın gerekçesi, özellikle F-35 uçakları olmak üzere, Batı yapımı silah sistemleri ile Rus sistemlerinin aynı çatı altında biraraya gelmesinin ‘NATO’nun ve ABD’nin savunma kapasitesine zarar vereceği’ yönünde.

Türkiye S-400 alma kararından geri adım atmazken, son olarak Rusya devlet savunma sanayisi şirketi Rosoboronexport’un Başkanı Aleksandr Miheyev ‘S-400 hava savunma sisteminin Türkiye’ye ilk teslimatı için yüzde 99 hazır olduklarını söyledi. Miheyev, “Türkiye’ye ilk teslimat temmuzda başlayacak, şu anda lojistikle ilgili kısımları tamamlıyoruz” dedi.