Yukarı
252885

Kalp rahatsızlıklarını önlemede etkili

08 Temmuz 2019 09:09

Ananasın faydaları nelerdir? Ananasın besin değerleri ve ananasın yararları…

Ananas (Ananas comosus) inanılmaz lezzetli ve sağlıklı bir tropik meyvedir. Bu popüler meyve besinler, antioksidanlar ve iltihaplanma ve hastalıklarla mücadele edebilen enzimler gibi diğer yardımcı bileşiklerle doludur. Birçok araştırma, ananas gibi bitkisel gıda tüketiminin artmasının obezite, genel ölüm, diyabet ve kalp hastalığı riskini azalttığını göstermiştir. Şimdi ananasın sağlığa faydalarına birlikte bir göz atalım... Ananasın faydaları nelerdir? Bilinmesi gerekenleri sizler için derledik..

Kristof Kolomb, Güney Amerika’ya yapılan bir keşif gezisinden sonra ananasları Avrupa’ya geri getirdi. Ananas abartılı ve egzotik bir meyve olarak bilinirdi, sadece büyük ziyafetlerde servis edilirdi. Orta ve Güney Amerika’da, ananas sadece tatlı tadı için değerli değildir, aynı zamanda, sindirim problemlerini ve iltihabı tedavi etmek için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Peki, Ananasın faydaları nelerdir? Merak edilenler haberimizde…

ANANAS HAKKINDA

Ananas, ikonik şekli ile bilinen, ananasgillerden çok yıllık bir bitki ve bu bitkinin yenilebilen meyvesidir. Anayurdu Güney Amerika’dır. Ananaslar, doğal olarak sindirimi artırmaya yardımcı olabilecek sağlıklı bir diyetin önemli bir bileşeni olan lif bakımından yüksektir. Ananas da vitaminler ve mineraller de dahil olmak üzere kalsiyum, manganez, ayrıca vitamin A ve C, hem de folik asit bulunur.

ANANASIN BESİN DEĞERLERİ

165 g ananasta aşağıdakiler bulunur:

Kalori: 74 kcal
Toplam Yağ: 0 g
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 2 mg
Potasyum: 206 mg
Toplam Karbonhidrat: 19.5 g
Şeker: 13.7 g
Protein: 1 g
C vitamini: 28 mg
Kalsiyum: 21 mg
Magnezyum: 12 mg
Lif: 1,4 g
A vitamini: 58 IU
B6 vitamini: 0,1 mg
Karbonhidrat: 13 g

ANANASIN FAYDALARI

Ananasın sağlık faydalarından bazıları şunlardır:

– Bağışıklık sistemini güçlendirir

Ananas güçlü bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini aynı zamanda hücre hasarına karşı savaşan birincil bir suda çözünür antioksidandır. Vücudun hücre hasarına karşı savaşmak, eklem ağrıları ve kalp hastalıklarını önlemek için yeterli miktarda C vitaminine ihtiyacı vardır.

– Güçlü kemikler

Ananas C vitamini ile yüklü olmasının yanısıra, ayrıca kemikleri güçlendiren ve dokuları bağlayan bol miktarda mangan içerir. Yapılan bir çalışma ayrıca manganezin menopoz sonrası kadınlarda osteoporozun önlenmesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Bir bardak taze ananas suyu gerekli günlük manganez ihtiyacının % 70’inden fazlasını içerir. Çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar vücutlarını güçlü tutmak için günde birkaç parça ananas yemelidir.

– Stresi azaltır

Ananas, beyninizin daha iyi çalışmasını ve stres ile etkili bir şekilde başa çıkma yeteneğinizi artıran çok sayıda B vitamini içerir.

– Gözlerinizi sağlıklı tutun

Yüksek antioksidanlar ve C vitamini seviyeleri nedeniyle, ananas makula dejenerasyon (göz hastalığı, görme kaybına neden olur. Yaşlı insanlar özellikle maruz kalmaktadır) riskini azaltır. Ayrıca, düzenli olarak tüketilmesi gereken sağlıklı görüş için vazgeçilmez bir unsur olan birçok beta karoten içerir.

– Soğuk algınlığı ve öksürük tedavisi

Yüksek seviyede anti-enflamatuar bromelain ve C vitamini sayesinde ananas soğuk algınlığı ve öksürük tedavisi için mükemmel bir çözüm olabilir. Bromelain’in ayrıca şişme ve solunum problemlerini azalttığı bilinmektedir. Ananas içeren enzimler, iltihaplanmayı azaltır ve solunum sistemindeki aşırı mukusu temizler.

– Kanseri önlemeye yardımcı

Ananas, serbest radikalleri yakalamaya ve savaşmaya yardımcı olan birçok antioksidan içerir. Bu, hücre hasar sürecini yavaşlatır, böylece bazı kanser türlerini önler. Aslında, araştırma ananas enzimlerinin kanser hücrelerini küçültebileceğini veya öldürebileceğini buldu.

– Diş etlerini güçlendirir

Ananaslarda bol miktarda bulunan büzücü ajanlar, diş eti dokusunu sıkılaştırmaya ve hatta oral kanseri önlemeye yardımcı olur. Aslında, ananas genellikle diş gevşemesini veya diş etlerinin çekilmesini durdurmak için reçete edilir.

– Tansiyonu düşürün

Diğer vitaminler ve mineraller arasında ananaslar büyük miktarda potasyum içerir. Potasyum güçlü bir doğal vazodilatördür, yani kan damarlarının gerginliğini azaltır ve vücudun çeşitli bölgelerine doğru kan dolaşımını teşvik eder. Kan damarlarınız gevşerken, kan basıncınız düşer ve kan akışı daha az kısıtlanır. Böylece ananas, felç ve ateroskleroz gibi durumların önlenmesine yardımcı olabilir.

– Bağırsak sağlığını iyileştirir

Ananas, bağırsak iltihabını azaltarak ve ishali önleyerek iltihaplı bağırsak hastalıklarını iyileştirdiği kanıtlamıştır. Ayrıca, et gibi protein yönünden zengin yiyeceklerin daha iyi sindirilmesine yardımcı olur.

– Bulantıyı rahatlatır

Bir bardak ananas suyu, hamile kadınlar için sabahları mide bulantısını hafifletmesine yardımcı olabilir.

– Doğurganlığı arttırın

Serbest radikaller üreme sistemine zarar verebileceği için, çocuk sahibi olmaya çalışan çiftler için düzenli olarak antioksidan alımı için ananas tavsiye edilir. C vitamini, beta karoten, bakır ve mevcut diğer vitamin ve mineraller hem erkek hem de dişi doğurganlığını olumlu yönde etkileyebilir. SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Üretkenliğinizi artıracak öneriler

Potansiyelinizi en yüksek seviyeye çıkarmak için doğru yönlendirmeye odaklanmak önemlidir. Üretkenliğinizi artırmak için aşağıda belirtilen 6 adımı deneyebilirsiniz...

Ülkelerin IQ seviyeleri açıklandı! Bakın Türkiye kaçıncı sırada...

Bir bireyin zeka düzeyi genellikle 100 puan olarak kabul edilir. Bu değerin üzerinde olanlar genellikle ortalamanın üstünde, altında olanlar ise ortalamanın altında kabul edilir. Zeka Quo...


Araştırma: İstanbulluların ömrünün 3,5 yılı trafikte geçiyor

rta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve Yeditepe Üniversitesinden akademisyenler, İstanbul trafiğini 9 yıl boyunca analiz ede...

Deprem bölgelerinde oturanlara uyarı: 'Suyun kokusu ve tadı böyleyse tüketmeyin'

Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Celalettin Şimşek, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yer altı sularına ve olası tehlikelere dikkat çekti.


Kedilerin insanları 'dinlediği' bilimsel olarak kanıtlandı

Bilim insanları, kedilerin onlarla konuştuğumuzu anlayıp anlamadıklarını tespit etmek üzere bir çalışma gerçekleştirdi. Elde edilen sonuçlar, kedilerle 'tatlı' konuştuğumuzda bizi anladık...

Yılın ikinci Güneş tutulması bugün

Bu yıl ikinci kez parçalı Güneş tutulması gerçekleşecek. Tutulma bugün Avrupa, kuzeydoğu Afrika ve Orta Asya'dan görüntülenebilecek. 2022’nin ikinci Güneş tutulması bugün gerçekleşecek. G...


Buzullar için korkutan rapor: Artık çok geç

Bilim insanları, hangi iklim eyleminin yapıldığına bakılmaksızın, Grönland buzulundaki kaybın, deniz seviyesinde minimum 27 santimetrelik bir artışa katkıda bulunacağını keşfetti.

Caretta caretta yuvasını kürekle açtı, yavrular öldü: 'Yavruların çıkmasına yardım ettim' savunması

Antalya'nın Manavgat ilçesinde bir plaj işletmesinde çalışan görevli, sahilde şezlonglar arasında bulunan caretta caretta yuvasını kürekle açarak yavru carettaların ölmesine neden oldu.


Araştırma: Evli ve üniversite mezunu erkekler daha uzun yaşıyor

1751-2020 yılları arasındaki veriler incelendi. Yapılan bir araştırmada, özellikle evli ve üniversite mezunu erkeklerin, uzun yaşama ihtimalinin yüksek olabileceği sonucuna varıldı.