Yukarı
259658

Darbeciye karşı halk sokaklarda

22 Eylül 2019 16:42

Mısır'da cuma akşamı Tahrir Meydanı'na çıkan Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi karşıtı göstericilerin protestoları, farklı şehirlere de yayılarak devam etti. AFP, 74 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

2011’de Arap Baharı olarak adlandırılan ve eski devlet başkanı Hüsnü Mübarek’i deviren protesto gösterilerinin kilit noktalarından biri olan Tahrir Meydanı’nda yüzlerce kişi protestolara katıldı, “Sisi istifa” sloganları attı.

Süveyş’te de yaklaşık 200 kişi sokağa çıkarak Sisi’nin istifa etmesi için çağrı yaptı. Polis, burada da göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

İskenderiye basta olmak üzere ülkenin diğer şehirlerinde de protesto gösterileri oldu. AFP, 74 kişinin gözaltına alındığını duyurdu ancak henüz gözaltılarla ilgili resmi bir açıklama gelmedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre; gösteriler, ilk olarak Sisi’ye yönelik yolsuzluk iddiaları sonrasında başlamıştı. Sisi, iddiaları “yalan ve iftira” diyerek reddetti.

MİLYONLUK PROTESTO ÇAĞRISI

İspanya’da yaşayan Mısırlı iş adamı ve oyuncu Muhammed Ali, Sisi’nin lüks içinde yaşadığı videoları paylaşarak, devlet başkanını, sefalet içinde yaşayan halkın parasını harcamakla suçluyor. Eylül ayı başından beri paylaştığı videoların ardından cuma akşamı halkı sokağa çıkmaya çağırmış; çağrısı karşılık bulmuştu.

Muhammed Ali, cumartesi günü de bir video paylaştı. “Gösterilerin ilk etabının başarılı olduğunu” söyleyerek 27 Eylül Cuma günü için de “Milyonluk protesto” çağrısı yaptı. “Sisi işe yaramaz, inşallah gelecek Cuma sonu gelecek” dedi.

NextFriday (gelecek cuma) etiketiyle yaptığı paylaşımın ardından, 26 binden fazla tweet’te bu etiket kullanıldı, ülkede en fazla kullanılan etiketlerden biri oldu.

Ali, Savunma Bakanı Muhammed Zaki ile İçişleri Bakanı Mahmud Tevfik’e de gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Sisi ise, Mısırlılara karşı “sadık ve dürüst” olduğunu söylüyor.

14 Eylül’de, Muhammed Ali’nin videoları paylaşılmaya devam ederken bir açıklama yapan Sisi, başkanlık saraylarının kendisine değil ülkeye ait olduğunu söyleyerek, daha fazla saray inşa etmeye devam edeceğini açıklamıştı.

Cuma günü geç saatlerde de Twitter üzerinden Devlet Başkanı Sisi’ye istifa çağrısı yapan etiketler, trendler arasına girmişti.

ULUSLARARASI BASINA UYARI

Ülkede 2013 yılından bu yana protesto gösterileri düzenlemenin yasak olması nedeniyle, bu eylemlerin beklenmedik olduğu belirtiliyor.

BBC muhabiri Sally Nabil, “Birkaç gün önce bu, pek çok Mısırlı için düşünülemeyecek bir senaryoydu. Devlet Başkanı Sisi’nin göreve geldiği 2014 yılından beri herhangi bir protestocu Tahrir Meydanı’na adımını atmadı” dedi.

Cumartesi günü Mısır’da bir dizi sosyal hareket ve siyasi parti, hükümet karşıtı gösterilere desteklerini açıkladı.

Bu kuruluşlar cuma günkü protestoların, “korku ve çaresizlik duvarının yıkılışının başlangıcını oluşturduğunu” kaydettiler.

Devlet Enformasyon Servisi (SIS) cumartesi günü bir açıklamaya yayımlayarak, ülkede görev yapan yabancı medya kuruluşu çalışanlarını “profesyonel standartlarda gazetecilik yapmaları” ve “sosyal medyayı haber kaynağı olarak kullanmama” konusunda uyardı.

Açıklamanın, “SIS’in 24 saat boyunca yabancı medya kuruluşlarının Kahire’de çalışmasına izin verilen muhabirleri aracılığıyla nasıl yayınlar yaptığının takip edilmesinden sonra” yapıldığı bildirildi.

DARBEYLE GÖREVE GELDİ

Abdülfettah el Sisi, 2013 yılında Mısır’ın ilk demokratik seçimle başa gelmiş devlet başkanı olan Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi’yi deviren askeri darbenin başını çekmişti.

İnsan hakları örgütleri, o zamandan beri muhaliflere yönelik baskı politikası sonucunda on binlerce kişinin gözaltına alındığını kaydediyor.

2013’te Sisi karşıtı gösterilerde polis protestoculara ateş açmış, ölen ve yaralananlar olmuştu.

Mısır’da bu yıl içerisinde düzenlenen referandumda Sisi’nin 2030’a kadar görevde kalmasını sağlayan anayasal değişiklikler onaylanmıştı. Referanduma katılım oranı yüzde 44 olmuştu.

Sisi, 2018’deki ciddi bir muhalefetten yoksun olarak yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde yüzde 97 oranında oy almıştı.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Moskova'yı kana bulayan saldırıda endişe yaratan detay: 'Çok sayıda kişi kayıp'

Rusya'nın başkenti Moskova'da geçen cuma yaşanan terör saldırısında can kaybının açıklanandan çok daha fazla olduğu iddia edildi. Rus güvenlik kurumlarıyla bağlantılı Telegram hesabı Baza...

Rus istihbarat başkanı Kuzey Kore'ye gitti

Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narışkin başkanlığındaki Rus heyetinin Kuzey Kore'yi ziyaret ettiği bildirildi.  Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) haberine göre, Narış...


Rusya lideri Putin'den F-16 uyarısı: 'Vururuz'

Rusya lideri Putin, "Ukrayna F-16’ları üçüncü ülkelerin havaalanlarında meşru hedefimiz olacak” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya verilecek F-16 savaş uçaklarının, Rus...

BBC, Bloomberg, AP'den seçim analizleri: Erdoğan, İmamoğlu, Kurum...

Yerel seçim atmosferinde sona yaklaşılırken uluslararası medya kuruluşları da kapsamlı analizlerle süreci dünyaya aktarıyor... İngiliz kamu kuruluşu BBC, milyonlarca seçmenin pazar günü s...


Milei'nin "katil terörist" sözü kriz çıkardı... Tüm diplomatları sınır dışı ediyorlar

Arjantin lideri Javier Milei'nin Kolombiyalı mevkidaşı Gustavo Petro için "katil terörist" demesi iki Latin Amerika ülkesi arasında kriz çıkardı. Kolombiya, tüm Arjantinli diplomatların s...

Türk elçiliğine saldırı: Almanya'dan PKK açıklaması

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Christian Wagner, başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, "Hannover'deki Türk Başkonsolosluğuna yapılan saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz. Şi...


Almanya’da yolcu otobüsü devrildi! Çok sayıda can kaybı...

Almanya’nın Leipzig kentinde yakınlarındaki yolcu otobüsü A9 otoyolunda devrildi. Kazada 5 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.Almanya’nın başkenti Berlin’den İsviçre'nin Zürih kentine ...

İngiliz vekillerden İsrail’e silah satışını durdurma çağrısı

İngiltere'de 130'dan fazla milletvekili ve Lordlar Kamarası üyesi, İngiltere'nin İsrail'e silah satış lisanslarını askıya alması için Dışişleri Bakanı ile İş ve Ticaret Bakanlarına mektup...


Putin'in yeni kız arkadaşından çarpıcı IŞİD iddiası

Rusya Devlet Başkanı Putin'in "yeni kız arkadaşı" olduğu iddia edilen sosyal medya fenomeni geçen hafta yaşanan kanlı terör saldırısından sonra çarpıcı iddialar ortaya attı. Rusya geçen h...