Yukarı
264438

Uyuz tedavisinde bitkisel öneriler…

06 Kasım 2019 11:47

Uyuz, ciltteki küçük akarların neden olduğu bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. Uyuzun ana semptomu, geceleri daha da kötüleşen yoğun kaşıntıdır. Ayrıca akarların yuva yaptığı alanlarda cilt döküntülerine neden olur. Peki, Uyuz tedavisi nasıl yapılır? Bitkisel öneriler ile ilgili bilinmesi gerekenler haberimizde…

Uyuz, tüm dünyada görülebilen ve her yaştan insana bulaşabilen bir hastalıktır. Sarcoptes scabiei denen uyuz akarlarının neden olduğu uyuz hastalığı hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz… Uyuz tedavisi nasıl yapılır? İşte, uyuz tedavisi için bitkisel öneriler…

UYUZ HAKKINDA

Uyuz, ciltteki küçük akarların neden olduğu bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. Uyuzun ana semptomu, geceleri daha da kötüleşen yoğun kaşıntıdır. Ayrıca akarların yuva yaptığı alanlarda cilt döküntülerine neden olur.

Uyuz akarlarına Sarcoptes scabiei denir. Ağızlarını ve ön bacaklarını kullanarak, yumurtalarını bıraktıkları dış deri katmanındaki oyuklara bırakırlar. 3 ila 4 gün sonra, bebek akarları (larvalar) yumurtadan çıkar ve yetişkinlerin olgunlaştığı cilt yüzeyine taşınır.

Uyuz genel olarak;

– Parmak aralarında,
– Koltuk altlarında,
– Erkeklerin genital bölgelerinde,
– Göğüslerde, özellikle derinin katlandığı bölgelerde,
– Dirsek içi, bilekler ve dizlerde,
– Popo loblarının arasında,
– Ayak tabanında,
– Kürek kemiklerinin iç kısımlarına yerleşir ve bu bölgelerde yayılır.

Uyuz ayrıca çocuklarda;

– Yüzde,
– Boyunda,
– Avuç içlerinde,
– Topuklarda görülebilir.

UYUZ NASIL YAYILIR?

Uyuz genellikle enfeksiyonlu bir kişiyle uzun süreli cilt-cilt teması veya cinsel temas yoluyla yayılır. Aynı zamanda uyuz bulaşmış hastaların giysileri, havlu ve yatak örtüleri ile bulaşması mümkündür ama bu nadirdir.

İlk enfeksiyondan sonra uyuz belirtilerinin ortaya çıkması 8 hafta kadar sürebilir. Bu kuluçka dönemi olarak bilinir.

UYUZ KOMPLİKASYONLARI

Cildiniz tahriş olursa ve aşırı kaşıntı nedeniyle iltihaplanırsa, uyuz bazen ikincil bir cilt enfeksiyonuna yol açabilir. Kabuklu uyuz, deride çok sayıda akarın bulunduğu nadir fakat daha ağır bir uyuz şeklidir. Bu, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi azalmış kişilerde gelişebilir.

UYUZ TEDAVİSİ

Uyuz hastalığına yakalandıysanız ve daha önce bir enfeksiyon geçirmediyseniz hemen bir doktora başvurun. Gecikmenin diğer insanları risk altına sokabileceğini unutmayın. Diğer daha ciddi cilt koşulları bazen uyuz belirtilerine benzer belirtilere neden olabileceğinden, doktorunuzun bunları ekarte etmesi gerekir.

Uyuz varsa, eşinizin de belirtileri olup olmadığına bakılmaksızın tedavi edilmesi gerekecektir. Bunun nedeni, uyuzun cinsel ilişki sırasında olduğu gibi yakın bedensel temas yoluyla bulaşmış olma olasılığıdır.

Reinfeksiyon riskini azaltmak için, hem siz hem de eşiniz tüm tedavi sürecini tamamlayana kadar, cinsel ilişki ve diğer uzun süreli temastan kaçının.

Uyuz teşhisi konduysa, kontrol edilip gerekirse cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlar (CYBE) nedeniyle tedavi edilmek üzere en yakın cinsel sağlık kliniğinizi ziyaret etmeniz önerilebilir.

Uyuzun tedavisinde daha çok krem ve losyonlar kullanılır. Uyuz tedavisi esnasında doktor tarafından reçete edilen ilaçların kullanılması oldukça önemlidir. Tedavi esnasında genellikle doktor tarafından reçete edilen vücut krem ve losyonlarının, ilaç reçetesindeki talimatlar doğrultusunda vücuda sürülmesi gerekir. Bazı durumlarda doktor tarafından ağızdan alınan ilaçlar da yazılabilir.

Başarılı bir tedavi sonrasında dahi hastalık bulgularının 2-6 hafta kadar devam edebileceği unutulmamalıdır.

UYUZ İÇİN BİTKİSEL ÖNERİLER

Çay ağacı yağı

Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını karıştırarak etkilenmiş bölgeye günde iki kez sürün. Bu yöntemi iki üç hafta kadar sürdürerek parazitlerden tamamen kurtulabilirsiniz. Çay ağacı yağını emziren anneler ve hamileler kesinlikle kullanmamalıdır.

Beyaz sirke

Bir su bardağı beyaz sirke ile yine aynı oranda suyu karıştırın. Bir pamuk parçasını bu karışım ile ıslatarak 5 dakika kadar etkilenen bölgede tutun. 10-15 gün boyunca günde üç kez tekrarlayın.

Zerdeçal

Bir yemek kaşığı toz zerdeçalı, birkaç damla limon suyuyla kalın bir macun tabakası elde edene kadar karıştırın. Bu macunu sorunlu bölgelere uygulayıp birkaç saat bekleyin ve sonra ılık su ile durulayın. Vücudunuz parazitlerden tamamen arınana kadar macunu sürmeye devam edin.

Tuz

Suyun içerisinde eritilen tuz ile banyo uyuza karşı etkili bir yöntemdir.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Sigara bunamaya yol açar mı?

Demansın (bunama) çağın yaygın sorunlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun genetik gibi bazı değiştirilemez faktörlerden kaynaklanabildiğini belirtiyor. Ancak bunama riskini...

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental Intern...


Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması...

Ağız kanseri teşhisinde lolipop yöntemi

Araştırmacılar lolipopun ağız kanseri teşhisini hızlandırabileceğini, hatta sigara içen veya çok miktarda alkol tüketen kişiler gibi en fazla risk altında olan kişilerde tümör taraması iç...


Gece açlığının faydaları..

‘’Akşamları geç yemek yiyor hatta uyuyana kadar atıştırıyorsanız bu alışkanlığınızdan bir an önce vazgeçin’’ tavsiyesinde bulunan Buket Ertaş Sefer, gece boş mideyle yatağa girmenin sağlı...

Beyninize yapabileceğiniz 12 iyilik...

Unutkanlık çağın yaygın sorunlarından biri… Masum bir nedenden kaynaklanabileceği gibi demans yani bunama işareti de olabiliyor. Prof. Dr. Uludüz, işte bu riske karşı beyni her daim çalış...


Kadınlar daha çok uykusuzluk yaşıyor...

Yapılan bir araştırma, kadınların erkeklerden daha kötü uyuduğunu gösterirken bilim insanları da bunun, vücut saatlerinin yaklaşık altı dakika daha hızlı çalışmasından kaynaklandığını düş...

Bağırsaklardaki gizli tehlike...

‘’Kan testlerinizin temiz, bağırsak alışkanlığınızın düzenli olması bağırsaklarınızın sağlıklı olduğunu göstermez. Çünkü polipler belirti vermez’’ diyen Prof. Dr. Meltem Ergün, kolon kans...


Gözden kaçan unutkanlık

Son yıllarda aktör Bruce Willis’in hastalığı olarak gündeme gelen Frontotemporal Demans’ın erken yaşlarda fark edilmediğini ve ileri yaşlarda ise Alzheimer ile karıştırıldığını belirten P...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı

Hasan Can Kaya arkadaşlarıyla futbol oynarken omzunun üzerine düştü. Omzunda kırık oluşan ünlü komedyen acil ameliyata alındı. Konuşanlar programıyla son yılların en popüler komedyeni ola...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sigara bunamaya yol açar mı?

Demansın (bunama) çağın yaygın sorunlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun genetik gibi bazı değiştirilemez faktörlerden kaynaklanabildiğini belirtiyor. Ancak bunama riskini azaltacak değiştirilebilir risk faktörlerine de dikkat çekmeyi ihmal etmiyorlar.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR