Yukarı
264641

Dünyadan Türkiye için olumlu tahminler

07 Kasım 2019 15:42

2018 yılında yaşanan kur dalgalanmasının etkileri 2019 yılında da devam etti. Vatandaş ise bunu hayatın her alanında hissetti. Sadece vatandaş da değil dış ülkeler de yaşanan bu olumsuz gelişmeleri gördü ve Türkiye tahminlerini düşürdü. Daha sonra ise hayat pahalılığı devam etmesine rağmen enflasyonda nispeten görülen iyileşme ve faizlerin düşmesiyle ekonomik görünüm az da olsa toparlandı.

Tüm bu gelişmeleri de yakından izleyen dünyanın önemli kuruluşları ilk başta Türkiye için büyüme tahminlerini hep eksi seviyelerde gösterirken yaşanan olumlu gelişmeler nedeniyle tahminlerini değiştirmeye başladı.

FITCH RATINGS

Fitch Ratings'ten geçen günlerde yapılan açıklamada, Türkiye'nin kredi notunun “BB-” olduğu, görünümünün ise “negatif”ten “durağan”a revize edildiği bildirilmişti.

Fitch'in görünümü ‘negatif'ten ‘durağan'a revize etmesi önemli. Kurum, Kasım 2012'den beri Türkiye'nin kredi notunu indiriyor görünümleri de ya düşürüyor ya da olduğu seviyede bırakıyordu.Türkiye ekonomisinin dengelenme konusunda ilerleme kaydettiği belirtilen açıklamada, temmuz ayından beri aşağı yönlü risklerde bir rahatlama olduğu kaydedilmişti.

DÜNYA BANKASI

Dünya Bankası’ndan Türkiye için olumlu bir haber geldi fakat çok sevinemedik! Dünya Bankası, Türkiye’nin 2019 yılı büyüme beklentisini yüzde 1 daralmadan yüzde 0’a revize etti. Yani Dünya Bankası ekonomimizin 2019 yılında küçülmeyeceğini ama büyümeyeceğini de öngörüyor.

Türk ekonomisinin 2018'in ikinci yarısından itibaren büyümede gözlenen keskin yavaşlamadan toparlanmakta olduğunu belirten Dünya Bankası, Türk ekonomisi için 2019 yılı büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti. Ekonominin 2020 ve 2021'de güçlü toparlanma göstereceği beklentisini korudu.

OECD TÜRKİYE’NİN BÜYÜME TAHMİNİNİ DEĞİŞTİRDİ

Dünyaca ünlü Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)  2019 yılı için Türkiye ekonomisine yönelik %2.6 olan daralma tahminini %0.3 olarak revize etti. OECD, Türkiye için 2020 yılına ilişkin öngördüğü %1.6 büyüme tahminini değiştirmedi. OECD küresel görünüme ilişkin son raporunda ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının küresel büyümeyi on yılın en düşük seviyesine indirdiğini belirtmişti.

AVRUPA İMAR VE KALKINMA BANKASI

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’nin bu yıla ilişkin büyüme tahminini 0,8 puan artırarak yüzde eksi 0,2’ye revize etti. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye ekonomisinin bu yıl hafif bir daralma kaydetmesinin ardından 2020'de %2.5 büyüyebileceğini belirtti.

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’nin ekonomik daralma tahminini 2019 için yüzde eksi 2,3’ten 0,3’e yükseltti. AB Komisyonu, Türkiye ekonomisinin 2020 yılında yüzde 3,1, 2021 yılında yüzde 3,5 büyüyeceğini tahmin etti.

Bir önceki rapora göre Türkiye'nin büyüme tahmininin 2019 için yüzde eksi 2,3'ten yüzde 0,3'e yükseltildiği raporda, Türkiye ekonomisinin 2020 yılında yüzde 3,1, 2021 yılında yüzde 3,5 büyüyeceği tahmini yer aldı. Türkiye'de işsizlik oranının 2019'da yüzde 13,7, 2020'de 13,3, 2021'de 12,9 olacağı öngörülen raporda, TÜFE'nin ise 2019'da yüzde 15,3, 2020'de 10,3, 2021'de 9,3 olacağı tahmininde bulunuldu.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...

TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.


Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...

Vergide ilk çeyrek yeniden değerleme oranı belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde...


4 yıl önce kurban alınıyordu! Bugün bir kilo pirzola fiyatı oldu

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, et ve sütte yaşanan sorunların hayvancılık politikalarından kaynaklandığını söyledi. Gürer, Diyanet İ...

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,3 yükselişle 9564 puan seviyesinden başladı. Dolar 32,517 TL, euro 34,875 TL seviyesinde. Gram altın ise 2488 TL'den alıcı buluyor.


Şubatta süt, yumurta ve tavuk eti üretimi düştü

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimi şubatta aylık bazda yüzde 13,2 oranında azaldı. Tavuk eti üretimi şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalırken tavuk yumurtası üretimi de yüzde 5,7 or...

Aselsan'dan yeni anlaşma

Aselsan ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Hava Savunma Sistemleri tedarikine ilişkin 36 milyon tutarında bir sözleşme imzalandı.


Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede kısa vade en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu kaydetti. Şimşek, "Yatırımcıların ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR