Yukarı
265412

Kani Beko'nun Emeklilerin durumu ile ilgili isyanı!

14 Kasım 2019 12:21

CHP’li Beko “Türkiye'de emekli yurttaşlarımızın çok zor koşullarda yaşadıklarını hepimiz biliyoruz. Akşamları, hava karardıktan sonra siz pazar yerlerine gidin, o pazar yerlerinde kendisini kimseye göstermeden pazar artıklarının nasıl toplandığını, 1.000 liranın altında maaş alan emeklilerin durumunu orada göreceksiniz.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko’nun TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti’nin vermiş olduğu grup önerisi üzerine yapmış olduğu konuşma:

“Emeklilerimiz yaşamı boyunca çalışan, üreten, alın teri döken, bu ülkeye vergi veren, prim ödeyen ve bu çabanın ve emeğin karşılığını emekli olduğunda hak ettiği biçimiyle alması gereken yurttaşlarımızdır.

Ülkemizde, 2019 Eylül itibarıyla 12 milyon 896 bin emekli yurttaşımız bulunmaktadır.

Ne yazık ki; 12 milyon 896 bin emeklinin yaklaşık 8 milyonu açlık sınırı altında ücret alıyor.

  • 847 bin emekli 1000 tl ya da altında aylık almaktadır.
  • 248 bin emekli 1000 tl ile 1100 tl arasında aylık almaktadır.
  • 220 bin emekli 1100 tl ile 1200 tl arasında aylık almaktadır.
  • 6 milyon 850 bin emekli 2000 tl’nin altında aylık almaktadır

Ekim 2019 hesaplamalarına göre dört kişilik ailenin açlık sınırı 2.058 tl’dir ve emeklilerimiz açlık sınırı altında yaşamaya çalışmaktadır.

Geri kalanı ise yoksulluk sınırı altında yaşıyor.

5 milyon emekli ikinci bir işte çalışıyor veya iş arıyor.

Bugün asgari ücretle çalışan bir işçiye, emekli olduğunda 850 lira gibi açlık sınırı altında bir maaş bağlanacak.

Emeklilerimizin maddi koşullarının iyileştirilmesi ve yaşamlarını kolaylaştırıcı düzenlemelerin ivedilikle uygulamaya konulması anayasal güvence altına alınmış olan sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir.

EYT sorunundan hareketle Türkiye’de emeklilik yaşı ve koşulları herkes için gözden geçirilmeli, ülke gerçeklerine uygun, makul ve hakkaniyetli yeni bir sistem inşa edilmelidir.

Emeklilik yaşının kademeli artışına derhal son verilmeli, emeklilik yaşı, tüm yurttaşlar için ülke gerçeklerine uygun bir seviyeye çekilmelidir.

Özellikle ağır, tehlikeli ve yıpratıcı işlerde çalışanlara özel emeklilik koşulları oluşturulmalı, mevcut “fiili hizmet süresi zammı” uygulaması geliştirilmeli ve yaygınlaştırılmalıdır.

Ayrıca Türkiye’deki 12 milyon emeklinin ekonomik, demokratik, siyasi ve sosyal haklarını korumak adına Avrupa’da olduğu gibi sendikalı olmalarının önü açılmalı ve gerekli yasal düzenlemeler derhal yapılmalıdır.

Avrupa standartlarında anayasal hakları olan, sendikal hak ve özgürlüklerin çalışanların emekli olduktan sonra da devam etmesi ve grevli, toplu sözleşmeli sendikal haklarının olabilmesi için hazırlamış olduğum ve TBMM başkanlığına sunduğum kanun teklifinin ivedilikle kabul edilmesi gereklidir.

Emekliler Türkiye’de kamunun üstlenmediği fakat aile yaşantısında küçülen ve çekirdek aileye dönüşen toplumsal yapıda, dayanışmanın merkezidir.

Emekli maaşları kıt kanaat geçinen emeklilerin kendi yaşamlarının sürdürmelerinin aracı olmanın yanında, emeklilerimizin çocuklarının, torunlarının ve bakmakla yükümlü olduklarının da en temel gelir kaynağıdır.

Emekli maaşları artan enflasyonla kuşa dönmüştür. İnsanımız intihar dışında yol bulamaz hale gelmiştir. Toplumsal bir yıkım yaşanmaktadır.

Saraylarda yaşayıp kendini harikalar diyarında görenler dışındakiler  için gündelik yaşam bir zulüm dünyasına dönüşmüştür. 

2000 yılı öncesi emekli olanlarla 2000 yılı sonrası emekli olanların arasında oluşan maaş farkını kamuoyuna açıklayamadınız, biz de bunu anlayamadık. 19 yıldan bu yana ödenmeyen maaş farklarının derhal emeklilere ödenmesi gereklidir. Bu eşitsiz ve de adaletsiz uygulama aynı zamanda anayasaya da aykırıdır.

Bu nedenle intibak konusunun acilen düzenlenmesi ve emeklilerimize hak ettikleri gibi bir yaşam standardının sağlanması gereklidir.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum.”



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kasapoğlu’ndan Karşıyaka stadı açıklaması

Önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu katıldığı canlı yayınlarda seçim süreci ve İzmir’i yakından ilgilendiren konularla ilgili soruları cevapladı.

Çiftçioğlu: Karşıyaka kültür ve sanat yatırımları ile öne çıkacak

Projeleri ve saha çalışmaları ile Karşıyakalıların kalbini kazanan Karşıyaka Belediye Başkan Adayı İsmail Çiftçioğlu, kentin yeni dönemde daha fazla kültür-sanat yatırımları ve destekleri...


İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof.Dr. Ümit Özlale’den taahhüt

İzmir, Türkiye'nin en dinamik kentlerinden biri olarak, genç nüfusunun enerjisini ve potansiyelini şehrin gelişimi için kullanma yolunda önemli bir adım attı. İzmir Kent Konseyi Gençlik M...

Başkan Adayı Bakıcı: ‘’Sözde değil özde Atatürkçüyüz’’

Selçuk, tarihi günlerden birisini daha yaşadı. Kent merkezinde düzenlenen mitingde konuşan Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, “Biz, sözde değil özde Atat...


İzmir’de “Gastronomi ve Tasarım Sempozyumu” yapıldı

Türk Kızılay Kadın İzmir'in katkılarıyla, Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu tarafı...

CHP'li Ednan Arslan: Hamza Dağ ile Bakan Bayraktar ayrı telden çalıyor

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, İzmir’e termik santral konusunda AKP’li isimlerin birbirini yalanladığını dikkat çekerek, “Termik santral konusunda AKP’nin logosuz takiyeci adayı Ham...


Menemen'de Başkan Pehlivan'dan Gövde Gösterisi

Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, seçime günler kala ilçe merkezinde dev bir kortej yürüyüşü ve ardından miting düzenledi. On bini aşkın vatandaşın katılımıyla ve büyük bir coşkuyl...

Kırkpınar: Kalbinizin sesini dinleyin Bayraklı kazansın!

Cumhur İttifakı Bayraklı Belediye Başkan Adayı Bilal Kırkpınar, ilçe sakinlerine 31 Mart çağrısında bulunarak, "Kalbinizin sesi size doğru yolu gösterecektir. O sesi tercih edin. Unutma, ...


AK Parti Konak Adayı Çankırı taksi şoförü oldu

AK Parti Konak Belediye Başkan Adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, taksi şoförü oldu, yolcular gördüğü manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Seyir halinde yol boyunca yolcularla sohbet e...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi

Farah Zeynep Abdullah'ın Kızıl Goncalar dizisine dahil olacağı söylentileri sosyal medyada büyük ilgi görmüştü. Ünlü oyuncu iddialara yanıt verdi. Öyle bir geçer zaman ki Masumlar Apartma...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR