Yukarı
265414

CHP'li Polat: Kültürel ve tarihi miras dinamitleniyor

14 Kasım 2019 12:25

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Metropolis Antik Kenti’nin yakınına yapılması planlanan taş ocağını Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Polat, “ Metropolis Antik Kent’i gelecek nesillere aktaracağımız tarihi bir mirastır. Taş ocakları ile tarihi değerlerimiz dinamitleniyor.” dedi.

“KÜLTÜREL VE TARİHİ MİRAS DİNAMİTLENİYOR”

Polat, “TBMM’de Çevre Komisyonu Üyesi olmam sebebiyle ülkemizde yaşanan çevre felaketlerini sıklıkla gündeme getiriyorum. Daha önce de taş ocaklarının doğaya ve halk sağlığına verdiği zararlar hakkında defalarca soru önergesi verip açıklamalarda bulundum. Gelecek kuşaklara aktaracağımız ülkemizin kültürel değerleri rant uğruna bir bir yok ediliyor. İzmir’in Torbalı ve Menderes İlçelerinin sınırlarında bulunan “Ana Tanrıça Kenti" olarak bilinen Metropolis yakınlarında başlatılacak olan proje, aynı zamanda bölgeye giden çok sayıda yerli ve yabancı turisti de olumsuz yönde etkileme riski taşımaktadır. İnsanlığın kültür miraslarından biri olan antik kent, taş ocaklarındaki dinamit patlatmalarının deprem etkisi yaratması ile hasar görme tehlikesi altındadır. Etrafa yayılan toz partiküllerinin solunum zorluğuna sebep olmasıyla Antik Kente gelen turistler etkilenecek bu da bölgedeki turizmin varlığına ve gelişmesine zarar verecektir.” dedi.

“2300 YILIDIR VAR OLAN ANTİK KENT YOK OLMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA” 

Polat, “Metropolis Antik Kenti, Anadolu arkeolojisi açısından büyük önem taşımaktadır. Adını Tabiatın Ana Tanrıçası, dağların ve bitkilerin hakimi olduğu rivayet edilen 'Meter Gallessia'dan alan şehir; Neolitik, Kalkolotik ve Tunç çağlarında da, Frigya, Lydia, Pers, Roma ve Bizans dönemlerinde de, Selçuklu, Aydınoğulları ve Osmanlı hakimiyetlerinde de varlığını sürdürmüştür. Metropolis, Anadolu'da Ares Tapınağı'nın bulunduğu iki yerleşim biriminden biridir. Ayrıca antik kentte tamamı mermerden yapılmış olan tiyatro, meclis binası, iki büyük Roma Hamamı, mozaikli galeriler, salonlar, spor alanları (Palaestra), Stoa, mermer avlulu evler, caddeler, basamaklı sokaklar vardır. Helenistik dönemin mermer işçiliğinin en güzel örneklerinden birisi olan ve sanat açısından dönemin önemli bir merkezi olduğu bilinen Metropolis, son derece kaliteli ve özgün heykeltıraşlık eserleri barındırmaktadır.” diye ifade etti. 

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM’A SORULAR:

Projenin yapılacağı bölgeye yakın olan Metropolis Antik Kent’in bu proje kapsamında zarar görebileceği öngörülmüş müdür?

Ülkemizde sayısı artan taş ocaklarına bağlı patlamaların oluşturacağı deprem etkisine yönelik olarak; taş ocaklarının yakınlarında bulunan ve tüm insanlık için kültür mirası sayılabilecek varlıklarımızın korunması konusunda Bakanlığınızca alınan bir önlem var mıdır?

Bölgede yapılması planlanan taş ocağının çevreye ve halk sağlığına olumsuz etkisi göz önüne alındığında bu durumun turistlerin Metropolis’e olan ilgisinin azalmasına sebep olacağı hakkında Bakanlığınız tarafından yapılan bir araştırma var mıdır? Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görüş ve önerileri alınmış mıdır?

Taş ocağının açılacağı noktada fizibilite çalışması yaparak tarıma, hayvancılığa ve insan sağlığına vereceği zarar araştırılmış mıdır?

Bölge halkının yapılması planlanan taş ocağı ile ilgili görüşleri alınmış mıdır? 

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY’A SORULAR:

1) Metropolis Antik Kenti’nin yakınına yapılması planlanan taş ocağı projesi Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Bakanlığınızın bilgisi dahilinde ise Bakanlığınızın görüş ve önerileri alınmış mıdır?

2) Bölgede yapılması planlanan taş ocağının çevreye ve halk sağlığına olumsuz etkisi göz önüne alındığında, bu durumun turizm çerçevesinde Metropolis’e olan ilginin azalmasına sebep olup olmayacağı hakkında Bakanlığınız tarafından yapılan bir araştırma/çalışma var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

3) Son beş yılda Metropolis Antik Kenti’ni ziyaret eden yerli ve yabanı turist sayısı kaçtır?

4) Ülkemizin zengin tarihi ve kültür dokusu düşünüldüğünde, tüm insanlık açısından kültürel miras olarak önem arz eden varlıklara yakın bölgelerde yapılan ve yapılması planlanan taş ocağından kaynaklı patlatmalar ve patlatmaların oluşturacağı deprem etkisinin kültür ve turizm varlıklarına yansımasına karşı Bakanlığınızca alınan önlemler var mıdır? Varsa bu önlemler nelerdir? 

5)    Bakanlığınızın görev ve sorumlulukları göz önüne alındığında ülkemizde bulunun tarihi ve turistik değerlerin tanıtımının tam ve eksiksiz yapıldığını düşünüyor musunuz?


 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kardeş ülke Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Türk firmalar ile Azerbaycanlı firmalar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaretin artması için İzmir Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlik kapsamı...

Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

İzmir Barosu Fotoğraf Grubu Foça Fotoğrafları Sergisi’nin açılışı, Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ve Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Tercanlıoğlu’nun katılımıyla yapıldı.


EÜ Öğrenci Dekanlığı  gençlerle el ele

Ege Üniversitesinin öğrenci odaklılık misyonu doğrultusunda Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde kurulan Öğrenci Dekanlığı, hem öğrencilerin sorunlarına çözüm üretiyor hem de yöne...

Gaziemir’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

Gaziemir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, belediyenin düzenlediği çocuk etkinlikleri, kortej ve Yeni Türkü konseriyle coşkuyla kutlandı.  Başkan Ünal Işık, “Ulu Önderimiz Mu...


Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin kurduğu Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu ve Bornova Belediyesi  işbirliğiyle gerçekleştirilecek Atatürk Oratoryosu, 28 Nisan Pazartesi gü...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kınık'ta Coşkuyla Kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kınık’ta da büyük bir coşku ile kutlandı.


Efes Selçuk tarım politikaları çalıştayına ev sahipliği yapacak

Efes Selçuk Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin iş birliği ile “Anadolu Çevre Tarihi Söyleşileri” tarafından düzenlenen Osmanlı Anadolusu’nda Krizl...

Chp İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç: Vaad Kopya; Sonuç Fiyasko

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, vergisiz telefon düzenlemesi ile telefon alan çok sayıda öğrenciye para iadesinin yapılmadığını açıkladı. Kılıç, “CHP’nin vaatlerini kopyalayıp y...


İzmir AKS Ambulans Servisi ekibi Konya’da hayat kurtardı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na bağlı AKS Ambulans Servisi, bir hastayı Niğde’ye naklettikten sonra Konya yakınlarında trafik kazası ihbarı aldı. Sağlık personel...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR