Yukarı
265961

Boeing hissedarları Boeing’e dava açtı

19 Kasım 2019 14:29

Boeing 737 Max uçaklarının karıştığı kazaların ardından Boeing hissedarları şirketin yönetim kuruluna dava açtı. Hissedarlar kaza sonrası krizin yönetim biçiminin şirketi daha fazla zarara soktuğunu ifade ediyor.

Bloomberg'de yer alan habere göre art arda ölümlü kazalara karışan 737 Max'ların üreticisi Boeing'e hissedarları dava açtı.

ABD'nin Delaware eyaletinde açılan davaya göre şirket hissedarları yönetim kurulunu 737 Max krizini kötü yönetmek ve şirketin mali yapısını bozmakla suçluyor.

Hissedarlar şirketin değerinin kazadan sonra aşırı bir şekilde düştüğünü ve ciddi zarar ettiklerini de vurguluyor.

SUNEXPRESS DE SİPARİŞ VERDİ

THY'nin Alman Lufthansa ile ortak olduğu Sunexpress 10 adet Boeing 737 Max-8 siparişi vermişti.

Sunexpress'in CEO’su Jens Bischof'tan daha sonra yapılan uçakların güvenlik onaylarının alınmasının ardından uçuşa başlayacağı açıklanmıştı.

Bischof dün yaptığı açıklamada sözlerini şöyle noktalamıştı: Bu uçakların filomuza katılması için tartışmasız bir şekilde bütün uluslararası havacılık otoritelerinin onayının alınması gerekmektedir.

Yolcularımızın ve ekip arkadaşlarımızın emniyeti her zaman bizim en büyük önceliğimizdir” dedi. Boeing 737 MAX 5 ay içerisinde iki büyük kazaya karışmış ve daha sonra uçuşları riskli olduğu gerekçesiyle durdurulmuştu.

İKİ BÜYÜK KAZADA 346 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ​

Endonezya'da Lion Hava Yollarına ait “JT 610” sefer sayılı Boeing 737 Max 8 tipi uçak, 29 Ekim 2018'de, Cakarta'dan Sumatra Adası'ndaki Pangkal Pinang şehrine gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra denize çakılmıştı.

189 kişinin yaşamını yitirdiği kaza, bu tip uçakların ilk kazası olarak tarihe geçmişti. Etiyopya Hava Yollarına ait Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı da, 10 Mart 2019’da Addis Ababa'dan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitmek için havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmişti.

Etiyopya'daki kazanın ardından Türkiye, Çin, Etiyopya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülke “Boeing 737 Max” tipi uçakların operasyonlarını geçici olarak durdurmuş ve hava sahalarını bu uçuşlara kapatmıştı.

Her iki kazada da 737 Max tipi uçaklarda, hücum acısı sensörleri arasındaki veri uyuşmazlığının “Manevra Karakteristiği Takviye Sistemi” (MCAS) adı verilen kontrol sisteminin otomatik pilotu devreye sokmasının etkili olduğu belirtilmişti.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Goldman Sachs ilk çeyrekte kârını artırdı

ABD'nin büyük bankalarından Goldman Sachs'ın net kârı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artışla 4,1 milyar dolara ulaştı.

Bütçe Mart'ta 208,9 milyar TL açık verdi

2024 yılı Ocak-Mart döneminde merkezi yönetim bütçe giderleri 2 trilyon 150,7 milyar TL, bütçe gelirleri 1 trilyon 637,2 milyar TL ve bütçe açığı 513,5 milyar TL olarak gerçekleşti.


Borsa yeni haftaya düşüşle başladı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,56 düşüşle 9.759,28 puandan başladı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 54,90 puan ve yüzde 0,56 düşüşle 9.759,28...

'Önce iş güvenliği' yalanı devam ediyor: Her gün en az 5 iş cinayeti!

İSİG Meclisi'nin 2024 yılının ilk üç ayına dair raporuna göre; Ocak ayında 161, Şubat ayında 149 ve Mart ayında 115 olmak üzere üç ayda en az 425 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.


SGK'den 7 bin anneye 325 avro destek

SGK, "Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi"nin ikinci aşamasını başlatmak için hazırlıklarını tamamladı. AB'nin finansal desteğiyl...

IBAN ile ödeme alan işletmelere inceleme!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sık sık tartışılan "IBAN ile ödeme" işlemlerine odaklandı. Son zamanlarda, bazı işletmelerin kredi veya banka kartı yerine IBAN üzerinden ödeme talep etmelerin...


O ilde ekmeğe ve simide zam geldi!

Mardin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin kararıyla, ekmeğin fiyatına yüzde 33 oranında artış yapıldı. Mardin'in merkez ve ilçelerinde 6 TL'ye satılan 200 gram ekmeğin fiyatı 8 TL'y...

Türkiye'de en fazla eleman aranan 10 meslek belli oldu

İŞKUR'un 2023 İşgücü Piyasası Araştırması sonuçlarına göre, , en fazla eleman aranan 10 meslek, makineci (dikiş), garson, satış danışmanı, ahşap mobilya imalat ustası, temizlik görevlisi,...


Altın fiyatları tarihi zirveden geri döndü

İran'ın İsrail'e misilleme yapacağı ve bölgesel savaş riskinin artacağı beklentisiyle dün 2 bin 431 dolara kadar yükselen ons altın fiyatı, dün akşam tarihi zirvesinden geri çekildi. Uzma...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Elif Ada 11 oldu... 'Annem olduğun için çok şanslıyım'

Ayşegül Yıldız, doğum günü fotoğraflarını "Prensesim senin annen olduğum için çok şanslıyım. Anneliği seninle öğrenmek ve seninle yol almak hayatım boyunca tattığım en güzel duygu ve başı...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Beyninize yapabileceğiniz 12 iyilik...

Unutkanlık çağın yaygın sorunlarından biri… Masum bir nedenden kaynaklanabileceği gibi demans yani bunama işareti de olabiliyor. Prof. Dr. Uludüz, işte bu riske karşı beyni her daim çalıştırmanın önemine vurgu yapıyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR