Daha önce de bir çocuğu öldürmeye teşebbüs eden ve suç kaydının hayli kabarık olduğu belirtilen Ceren'in katiline iyi hal raporunun nasıl verildiğini Adalet Bakanı Abdülhamit Gül' e soran Tekin, "muhalif olan herkesi tutuklayıp, tecrit uygulayan iktidar, daha önce de firar etmiş, 20 den fazla suçtan sabıkası olan bir kişiye açık cezaevi imkânı sağlanması adalete olan güveni zedelemiştir. Cezaevlerindeki, idare ve gözlem kurulları raporlarını otomatiğe bağlamış şekilde vermeye devam edecek olurlarsa, kamu vicdanını rahatsız eden bu ve benzeri sonuçlar yaşanmaya devam edecektir. Bunun sorumlusu da önlem almayan yetkililer olacaktır.” Dedi.

“Ceren Özdemir cinayeti, infaz düzenlemesini yeniden tartışmaya açık hale getirdi” diyen Tekin, aşağıdaki soruları Adalet Bakanına yöneltti;

Son 15 yılda, kapalı ve açık cezaevlerinden firar eden hükümlü ve tutuklu sayısı kaçtır?

Bir hükümlünün açık cezaevine geçmesine karar veren “Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu” hangi mesleklerden oluşmaktadır?   

Kapalı cezaevinden açık cezaevine geçmenin koşulu olan raporlar hangi kriterlere göre verilmektedir?

Bu raporlarına yönelik denetim ve kontroller ne sıklıkla gerçekleştirilmektedir?

Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulları tarafından verilen iyi hal raporlarından kaçı yapılan denetim ve kontroller sonrasında iptal edilmiştir?

“Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu”, Ceren Özdemir’in katili olan kişinin tekrarlayan şiddet eğiliminde olduğu gerçeğini neden saptayamamıştır?

Açık cezaevinden firar eden bir hükümlünün yakalandığı takdirde yeniden açık cezaevine alınması mümkün müdür?

Açık cezaevinden özel izinle dışarıya çıkan bir hükümlünün dışarıda suç işlemesini önlemek için ne gibi denetim ve kontrol mekanizmaları hayata geçirilmektedir?

İnfaz süresini tamamlamış olmasına rağmen bugüne kadar açık cezaevine çıkamayan bir hükümlü örneği var mıdır?  

Bugüne dek; kaç cinsel istismar zanlısı,  uyuşturucu kullanma, bulundurma ve uyuşturucu madde ticareti zanlısı açık cezaevine alınmıştır?

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve ilgili uygulama yönetmeliği gereğince bugüne kadar görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen kaç kurum ve kamu çalışanı hakkında soruşturma açılmış ya da inceleme başlatılmıştır? Bu inceleme ve soruşturmaların kaçı sonuçlandırılmıştır?

Gerçek Gündem