Yukarı
272407

İş arayan 630 bin kadın ‘ev hanımı’ oldu!

19 Ocak 2020 17:14

Türkiye’de işsizlik verileri tartışılmaya devam ederken Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre iş arayan 632 bin kadın son bir yıl içinde ev hanımı oldu. Son bir ayda iş ararken ev kadını olmaya karar verenlerin sayısı 145 bin.

TÜİK'in geçen hafta açıkladığı verilere göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 608 bin kişi artarak 4 milyon 396 bin kişi oldu. İşsizlik oranı yüzde 13,4 oldu. İşsiz sayısı Ekim 2018'de 3 milyon 788 bin ölçülmüştü.

Euronews’te yer alan habere göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri başta olmak üzere muhalefet partileri yetkilileri, TÜİK verilerini gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle eleştiriyor. Muhalefet özellikle enflasyon ve işsizlik oranının düşük gösterildiğini iddia ediyor.

SON BİR SENEDE 632 BİN KİŞİ İŞ ARAMAKTAN VAZGEÇTİ

TÜİK'in işsizlik ölçümünde iş arayanların sayısının düşmesi durumunda işsiz sayısı da doğal olarak düşüyor. TÜİK verilerinde “iş gücüne dahil olmayanların nedene göre dağılımı” ayrıntılı olarak yer alıyor.

2018 ve 2019'un ekim ayları kıyas edildiğinde en büyük değişim “ev işleriyle meşgul” olarak tabir edilen ev hanımları.

Ev işleriyle meşgul olan kişilerin hepsi kadın. Buna göre Ekim 2018'de “ev işleriyle meşgul” olduğundan dolayı iş gücüne dahil olmayanların sayısı 10 milyon 917 bin idi.

Bu sayı Ekim 2019'da ise 11 milyon 549 bine yükseldi. Bu da son bir senede 632 bin kişinin iş aramaktan vazgeçip ev işleriyle meşgul olmaya başladığı anlamına geliyor.

“İŞ BULMA ÜMİDİ OLMAYANLAR”

İnsanların iş bulma ümidini kaybettikleri için ev işleriyle meşgul olmaya başladığı akla gelebilir. Ancak bu veri zaten “iş bulma ümidi olmayan” başlığı altında ayrıca gösteriliyor.

İş bulma ümidi olmayanların sayısı da aynı dönemde 485 binden 668 bine yükseldi. Gerek “ev işleriyle meşgul” olanlar gerekse “iş bulma ümidi olmayanlar” TÜİK'e göre işsiz olarak sayılmıyor. Bu da işsizlik oranını doğal olarak düşürüyor.

TÜİK verilerine göre nüfus artarken iş gücüne dahil olanların sayısının aynı seviyede artış göstermemesi dikkat çekiyor. Ekim ayı itibariyle 2018'den 2019'a çalışma yaşındaki nüfus 915 bin artarken iş gücü sadece 82 bin arttı. 2017-2018 arasında ise nüfusu artışı 963 bin ve iş gücü 726 bin olmuştu.

2016-2017 arasında nüfus 1 milyon 158 bin artarken işgücü 1 milyon 18 bin artmıştı. 2015-2016 arasında 15 yaş üstü nüfus 856 bin artmış; iş gücü ise 911 bin yükselmişti . TÜİK'in son yıllardaki bu verileri kıyas edildiğinde 2019 senesindeki bu radikal değişim hemen ortaya çıkıyor.

“BU RAKAMLARI NE MATEMATİKLE NE DE AKILLA AÇIKLAYABİLİRİZ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak'a göre bu rakamlar mantıklı değil.

Öztırak “Bu rakamları ne matematikle izah edebilirsiniz ne de akılla açıklayabiliriz. Tekrar soruyorum, çalışma çağına gelen bu insanlar neden iş aramıyor? Acaba iktidarı mahcup etmemek için mi? TÜİK artık kantarın topuzunu iyice kaçırmaya başlamıştır.” yorumunda bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak 10 Ocak'ta düzenlediği basın toplantısında iş arayanların sayısının düşürülerek işsizlik oranının gerçekten daha düşük gösterildiğini savundu.

Öztrak “Bakınız, Ekim ayında çalışma yaşına gelen her 100 kişiden sadece 9'u iş aramış. Böyle bir oran bundan önce hiçbir ayda, hiçbir veride, bugüne kadar bu verinin yayınlandığı hiçbir dönemde yok.” ifadelerini kullandı.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Elektrikli aracını tanıtan Xiaomi CEO'su Elon Musk'a meydan okudu

Çinli teknoloji devi Xiaomi'nin kurucusu ve CEO'su Lei Jun, heyecanla beklenen elektrikli aracıyla Tesla'nın CEO'su Elon Musk'a meydan okudu. Xiaomi'yi zor durumdaki bir teknoloji girişim...

Goldman Sachs’tan 'Türk Lirası' tahmini

Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde yabancı bankaların analizleri takip ediliyor. Ünlü ABD Bankası Goldman Sachs'ın analistleri seçim sonrası için Türk Lirası'nın durumunu analiz e...


AKP iktidarları döneminde yaşlı nüfus yoksullaştırıldı

AKP iktidarları döneminde emeklilikle ilgili düzenlemelerle düşük emekli maaşları ve ekonomik krizle oluşan enflasyon yaşlıların yaşamını doğrudan etkilemeye devam ediyor.

Dış borçta 500 milyar dolarlık rekor

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'nin brüt dış borç stoku 31 Aralık 2023 itibarıyla 499,9 milyar dolar ile rekor seviyede gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiy...


Doğalgaz fiyatları değişmedi

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), nisan itibarıyla mesken ve sanayi abonelerinin kullandığı gazın ve elektrik üretim amaçlı gazın satış tarifesinde değişiklik yapılmadığını bildi...

Şimşek: Dünya Bankası'ndan 3 proje için 1,5 milyar dolar temin ettik

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Dünya Bankası ile yürüttüğümüz verimli işbirliği kapsamında 3 ayrı proje finansmanı için 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik" dedi. Bakan Şimşe...


Tahılda yeterlilik oranı yüzde yüzde 92,3

TÜİK'e göre, tahıl ürünleri toplamı için 2022-2023 piyasa döneminde yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi (yeterlilik derecesi) yüzde 92,3 olarak gerçekleşti. Tahıl ürünle...

Küresel piyasalarda gözler Fed Başkanı Powell'a çevrildi

Küresel piyasalar yılın ilk çeyreğini pozitif seyirle tamamlarken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve Banka'nın enflasyon göstergesi olarak dikkate al...


BDDK'dan önlem planı değişikliği

Yönetmeliğe eklenen bir fıkraya göre, önlem planı tedbirlerinin etkileri; her bir önlem planı tedbirinin tek başına uygulanması halindeki etkisini gösteren etki analizi, önlem planı tedbi...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi

Farah Zeynep Abdullah'ın Kızıl Goncalar dizisine dahil olacağı söylentileri sosyal medyada büyük ilgi görmüştü. Ünlü oyuncu iddialara yanıt verdi. Öyle bir geçer zaman ki Masumlar Apartma...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR