Yukarı
275202

Esad'dan İdlib ve Halep açıklaması: Sona yaklaştık

18 Şubat 2020 10:10

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İdlib'de birçok bölgenin yeniden ele geçirildiğini açıkladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, pazartesi günü devlet televizyonuna çıkarak yaptığı konuşmada, muhaliflerin kontrolündeki son bölge olan İdlib'de birçok bölgenin yeniden ele geçirildiğini, 9 yıldır kendisine karşı savaşan muhaliflere yönelik operasyonlarına "nerede olurlarsa olsunlar aralıksız olarak devam edeceklerini" söyledi.

"Halep ve İdlib eyaletlerini kurtarma savaşı devam ediyor" diyen Esad, Halep'in batısındaki birçok bölgenin Suriye ordusu tarafından muhaliflerden geri alındığını duyurdu.

"SONA YAKLAŞTIK" MESAJI

Bu kazanımların 9 yıldır süren savaşın sonu olduğu anlamına gelmediğini söyleyen Esad, temkinli de olsa "sona yaklaştıkları" mesajını verdi:

"Kalbimize kazımaya çalıştıkları korkunun karşısında zafer kazandık. Ancak bu bölgelerin kurtuluşuyla savaşın sonunun gelmediğinin; komploların sona ermediğinin; terörizmin ölmediğinin ya da düşmanın teslim olmadığının tamamen farkındayız. Bu kurtuluşla, eninde sonunda tam galibiyeti elde edeceğimizi göstermiş; bütün hatalarını yüzlerine vurmuş olduk."

İdlib'in doğusu ve Halep'in batısındaki birçok bölgenin kontrolünü Aralık ayından bu yana devam eden operasyonlarda yeniden ele geçiren Esad'a bağlı Suriye ordusu, ülkenin batısındaki en büyük şehirlerden ikisini, Halep ve Şam'ı birbirine bağlayan M5 karayolunu da 2012'den bu yana ilk kez tamamen kontrol altına aldı.
2012'de, iç savaş başladıktan bir yıl sonra muhaliflerin kontrolüne geçen İdlib, Hayat Tahrir Şam (HTŞ) örgütünün de güçlendiği bölge olmuştu.

Suriye Ulaştırma Bakanı Ali Hammoud, Halep Uluslararası Havalimanı'nın yıllar sonra yeniden açıldığını ve Çarşamba günü Şam'dan Halep'e ilk uçuşun yapılacağını duyurdu. Birkaç gün içinde Kahire'ye bu havalimanından uçuşların başlayacağını söyledi.

Şam yönetimine yakın El Vatan gazetesi de M5 karayolunun hafta sonunda yeniden kullanıma açılacağını yazdı.

ERDOĞAN: ŞUBAT AYI BİTMEDEN BİZ BU İŞİ YAPACAĞIZ

Erdoğan, Cumartesi günü yaptığı bir konuşmada "Şu anda Suriye'de en aciliyet kesbeden yer olan İdlib'deki çözüm, rejimin saldırganlığının bir an önce durdurulması ve daha önce varılan anlaşmalardaki sınırlara çekilmesidir. Aksi takdirde şubat ayı bitmeden biz bu işi yapacağız…Bu işi zor yoldan yapmamız gerekiyorsa biz ona da varız." demişti.

İdlib'deki son durumu görüşmek üzere Türk Dışişleri, Milli Savunma Bakanlığı ve istihbarat görevlilerinden oluşan bir heyet, Moskova'da Rus mevkidaşlarıyla görüştü. Görüşmeler bugün de devam edecek.

Suriye ordusunun Ekim ayı sonunda başlayan ancak Aralık itibarıyla yoğunlaşan operasyonlarında en büyük destekçisi olan ve hava bombardımanları yapan Rusya'nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Münih Güvenlik Konferansı'nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla yaptığı görüşmeden bir gün sonra "Teröristler Suriye askerlerinin olduğu yerlere ve bizim askeri üssümüze saldırmaya devam etti. Elbette bunları cevapsız bırakmamız mümkün değil. Bu yönde yapılan her hareket bizim de desteğimizle suriye ordusu tarafından engellenecektir" açıklaması yaptı.

BM: ARALIK AYINDAN BU YANA 900 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ

Operasyonlarda sivillerin olduğu bölgeler de bombardımana tutuluyor.

Esad'ın konuşması, Birleşmiş Milletler (BM) İnsani ve Acil Durum Yardımlarından Sorumlu Koordinatörü Mark Lowcock'um İdlib'de yeni bir ateşkes çağrısı yapmasının hemen ardından geldi.

BM ile birlikte bölgede çalışan yardım kuruluşları da, binlerce sivilin zarar gördüğü çatışmaların durdurulması çağrısı yaptı. Yaklaşık 3 milyon sivilin yaşadığı İdlib'de yüz binlerce kişi, Türkiye sınırına kaçıyor.
Lowcock, Aralık ayı başından bu yana yerinden edilen kişilerin sayısının 900 bini geçtiğini söyledi:

"Suriye'nin kuzeybatısındaki şiddet, kimseyi ayırt etmeden devam ediyor. Sağlık tesisleri, okullar, sivillerin yaşadığı yerleri camiler ve çarşılar vuruluyor. En temel altyapı çöküyor, sağlık hizmeti sağlanamadığı için salgın hastalıkların yayılması riski de çok yüksek.

"21. yüzyılın en büyük korku hikayesi, ancak Güvenlik Konseyi üyeleri ve aktörler üzerinde etkisi olanların bireysel çıkarlarını bir kenara koyması ve ilk olarak insanlık için ortak bir adım atması durumunda engellenebilir. Tek çözüm ateşkes."

BM verilerine göre, Suriye savaşı, dünyadaki en büyük zorunlu göç krizlerinden birine sebep oldu.

5,5 milyon insan Suriye'den başka ülkelere kaçarken, 6 milyondan fazla Suriyeli de ülke içinde yerinden edildi.

Suriye savaşının 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük göç dalgasını yaratan savaş olduğu belirtiliyor.

GERÇEK GÜNDEM



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kuzey Kore lideri tatbikatlara devam ediyor

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), Kim'in denetlediği tatbikatta ateşlenen en az 6 roketin görüntülerini paylaştı. Kim, tatbikat kapsamında kullanılan nükleer kapasiteli çoklu roketa...

İspanya'dan AB'ye tepki: Karar almakta gecikti

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Avrupa Birliği'nin (AB) Filistinlilere karşı şiddet eylemlerinde bulunan yasa dışı Yahudi yerleşimcilere bireysel yaptırımlar uygulamakta mut...


Savaşta tansiyonu yükseltecek gelişme: İsrail, Kassam Tugayları liderini öldürdü

İsrail'in Gazze'deki hava saldırılarında Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları liderlerinden Mervan İssa'nın öldüğü haberi ABD tarafından doğrulandı. İsrail'in Gazze'ye 5 aydan uzun sür...

Çarpıcı rapor: Avrupa'da insan hakları geriliyor

Almanya merkezli insan hakları örgütü Liberties'in raporuna göre Avrupa'da aşırı sağ yükselirken sivil özgürlükler ve hukukun üstünlüğü giderek güç kaybediyor. Yeni bir rapora göre, Avrup...


NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Azerbaycan Dışişleri Bayramov’la görüştü

COP29'un, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlayabileceğini kaydetti. Bayramov, Azerbaycan halkının can güvenliğini tehdit eden mayın meselesine değinerek, mayın sorunuyla mücadeled...

BM'den rapor: Gazze Şeridi'nde kıtlık uyarısı yapıldı

Birleşmiş Milletler, Filistin'de yaşanan insanlık dramını kapsamlı b ir rapor ile gözler önüne serdi...Raporda, 300.000 kişinin çatışmalar nedeniyle kapana kısıldığı Gazze Şeridi'nin kuze...


Uber, Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon dolar ödeyecek

Avustralya'da faaliyet gösteren küresel taksi uygulaması Uber, ülke pazarına adım attıktan sonra taksi ve özel araç şoförlerinin "ekonomik kayıplarını" telafi etmek amacıyla yaklaşık 178 ...

AB: İsrail açlığı silah olarak kullanıyor

7 Ekim'de Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın saldırısı sonrasında Filistin'de sivillere sistematik olarak saldıran İsrail'in yardım girişini engellemesine Avrupa Birliği'nden üs...


Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı

Adının açıklanmasını istemeyen Pakistanlı iki güvenlik ve istihbarat görevlisine dayandırılan bilgiye göre, ordu, Afganistan'ın Pakistan sınırındaki Host ve Paktika vilayetlerinde Pakista...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Nevra Serezli'den 'Sihirli Annem' açıklaması

2003 yılında başlayan Sihirli Annem dizisinin en sevilen karakterlerinden biri de Dudu Peri'ydi. Dizide Dudu Peri'ye hayat veren Nevra Serezli katıldığı YouTube programında yeniden çekile...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Oruç sırasında vücutta neler olur?

Orucun genel sağlığa birçok olumlu etkisi olduğunu belirten Gözdenur Çavuş Uka, ‘Vücutta bir ay boyunca hücre yenilenmesinden hafızanın güçlenmesine kadar birçok gelişme yaşanır” dedi.Uzmanlar oruç tutmanın beden ve ruh sağlığına pek çok faydası olduğunu belirtiyor. Peki 30 gün boyunca vücutta ne gibi değişiklikler oluyor?

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR