Yukarı
278898

Bakanlardan ortak açıklama: Okullara verilen ara uzatılacak

25 Mart 2020 20:58

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, okullara verilen aranın uzatıldığını duyurdu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un açıklamalarından satır başları:

Bilim Kurulu olarak meselenin etraflıca tartışmasını yaptık. MEB olarak meseleye nasıl baktığımızı paylaşma fırsatımız oldu. Mesele dünya tarihinde ilk kez karşılaşılan bir problem. Biz MEB olarak meseleye pedagojik olarak bakıyoruz. Çocuklarımızın fiziksel ve ruhsal sağlığı öncelikle ele alınması gereken durumlar.

MEB, uzaktan eğitime televizyon yoluyla başladı. Bu hafta bizim test haftamızdı. Önümüzdeki haftadan itibaren dolu dolu eğitimi yapmaya devam edeceğiz.

Telafinin ne zaman nasıl olacağı, bilim kurulumuzun önerileriyle doğrudan doğruya ilgili. Bütün bu çalışmalara baktığımızda eğitimde elbette kayıplar olacaktır, eksikler olacaktır. Ben bütün vatandaşlarımızın müsterih olmasını isterim. Çocuklarımızın her türlü eğitsel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda hazırız, bu yolculuğu yürüteceğiz. Gereğini yapacağımızdan hiçbir endişesi olmasın kimsenin.

Bu çerçevede bilim kurulunun da önerisiyle önümüzdeki evde eğitim sürecini bir müddet daha uzatma ihtiyacı doğdu ve 30 Nisan tarihi burada ortaklaşa kararla ortaya koyuldu.

30 Nisan'a kadar okullarımızın tatil olması ve uzaktan eğitimin devam etmesi konusunda bir karar söz konusu. Bizim zaten bir hazırlığımız olduğu için gereken her türlü ihtiyacı karşılayacağız.

Öncelikle çocuklarımızın sağlığı bakımından anne babalarımızın dikkatli olduğunun farkındayım. Onların ruhsal sağlığı da çok önemli. Gereken her türlü tedbirin alınacağını ifade etmek isterim.

Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Bir virüs dünyayı tehdit ediyor. 8 milyara yakın insan her gün hastalığıa yeni yakalananların sayısını endişe içinde öğrenmeyi bekliyor. Korkunun büyük olduğunu söylemeye gerek yok.

Bu insan sağlığının yeni ve sırrı tam olarak çözülememiş düşmanı. Bu hastalığa karşı elimizde güçlü bir koz var. Yakalanmamak.

En çok hastalık bizim kontrolümüz dışında kalan faktörlerle gelişir. Durumu kabullenmemiz zor değil. Koronavirüs karşısında ise biz irade sahibiyiz. Tokalaşıp tokalaşmamakta irade sahibiyiz. Misafirliğe gidip gitmemekte irade sahibiyiz. Kalabalık içine girip girmemekte irade sahibiyiz.

Temastan uzak durup durmamakta irade sahibiyiz, temizliği virüse karşı kalkan gibi kullanmakta irade sahibiyiz.

Verdiğimiz mücadelenin başarısı tek tek bireylere, hepimize bağlıdır.

Uygulama bize bağlıdır. Hiçbir sağlık kurumu hiçbir hekim virüsün bize bulaşmasını önleyemez. Bunu siz önleyebilirsiniz. Evinize çekilerek önleyebilirsiniz. Gerekli durumlarda maske takarak, temastan kaçınarak önleyebilirsiniz.

Benzer şartlardaki başka pek çok ülkeyle kıyaslanmayacak kadar ülkemiz güçlüdür.

Ülkenin sevgili gençler, insan sayısının arttığı her ortam riskin arttığı ortamdır. Büyükşehirlerimizde caddeler, mekanlar, sosyal mesafenin korunamadığı ortamlardır. Sizinle bir ağabey olarak konuşmak istiyorum. Risk altına giriyorsunuz. Belki hasta olmuyorsunuz ama öldürücü bir virüsün taşıyıcısı oluyorsunuz. Sabah sizi uğurlayanlar akşam ne ile karşılacaklarını bilmiyor.

Hastalığa hatta daha büyük acılara aracılık etmeyin.

Evet dışarıda bir dünya var ama biraz kendi dünyanıza çekilin.

Bugünler kendinize yatırım olsun. Yaşı bana yakın olanlara ve benden büyüklere de birkaç şey söyleyeceğim. Orta yaşlardaki vaka sayısı az değil. Virüs genç, orta yaşlı, yaşlı ayrımı yapmıyor.

Dikkatli olmalısınız. Sosyal hayatınızı asgari düzeye indirmelisiniz. Şu sıralar büyüklerimizin ziyaretine gitmek sakıncalı onları korumak zorundayız.  Sevdiklerimizle, yakınlarımızda birbirimizi biraz özleyelim. Tedbirlere sıkı sıkıya uyarsak bu özlem uzun sürmeyecek.

Çocuklarımız, biricik arkadaşlarım. Bakın ben çocuk doktoruyum. Tavsiyelerime uymanız gerekir. Artık oyunları evde oynuyoruz. Dışarıya çıkmak yok. Misafir gelirse sarılmak, el öpmek yok. Sevgimizi saygımızı uzaktan gösteriyoruz. Arkadaşlarla yine görüşüyoruz ama görüşmeler telefonla oluyor. Değerli anne babalar, okullarımız koronavirüs sebebiyle tatile girdi şeklinde bir kanı var. Bu yanlıştır, eğitim devam ediyor.

Eğitimin bir süreliğine internet ve televizyon üzerinden veriliyor. Bu aslında eğitimde yaygın hale gelen modeldir. Uygulamayı lütfen tatil olarak görmeyin, çocuklarınızın da konuyu böyle anlamlarını önleyin. Verilen ara, uzatılacak. Sayın bakanım birazdan söylemiş olacak.

Çocuklarınızın sağlığı konusunda endişeli olmayın. Evdelerse güvendeler.

Bütün Türkiye'ye seslenmek istiyorum. Tek tek herkesin dikkatine ihtiyacım var. Koronavirüs salgınında ölüm oranı düşük, sanıldğı kadar yüksek değil.

Hastalığı ağır geçirmesek de herhangi birimiz ölüme yol açabiliriz. Sağlıklı görünen biri, başkası için ölüm sebebi olabilir. Başkalarının hayatının bizim hayatımız kadar değerli olduğunu unutmamalıyız. Gençliğimnize, yaşımıza, sağlığımıza güvenmemeliyiz. Eğer sigara içiyorsak asla bilemeyiz.

Sigaranın tahribatının ortaya çıkması bu hastalıkta an meselesi olabilir. Her gün açıkladığımız vaka tablosu gözler önünde. Eğer ısrarlı uyarılarımız karşılığını uygulamada tam gösterebilseydi kayıplarımız daha az olacaktı. Şimdi olduğundan daha az hastamız olacaktı.

En başlarda gösterdiğimiz kendimizi koruma refleksi bizi her şeye rağmen avantajlı kılıyor. Bu hastalıkta doğrusu her şey mümkün. Başka ülkelere benzememek için tek tek her birimiz konuyu onların aldığından kat kat fazla ciddiye almalıyız. Çünkü bu tip salgınlarda tarih boyunca kritik eşikler olmuştur. O eşikten geçtikten sonra geri dönüş zordur.

Sizi, imkansız olanı yapmaya davet etmiyorum. Sizi çok basit tedbirleri uygulamaya davet ediyorum. Sizi tedbirlerde çok sıkı olmaya davet ediyorum. Unutmayın aldığımız tedbir kadar güçlüyüz. Hayat eve sığar.

Her gün çıkan vaka sonuçlarını bildirmeye çalışıyoruz. Bundan sonraki dönemde, düzenli bir şekilde hem toplam hasta sayısını, test sayısını, kaybettiğimiz vaka sayısını, yoğun bakımda olan hasta sayısını, entübe yani solunum cihazına bağlı hasta sayısı ve iyileşen hasta sayısı olmak üzere dijital ortamda her gün güncellenerek kamuyoyuyla paylaşmış olacağız.

2 HASTADAN SEVİNDİREN HABER

Özellikle erken dönemde ilk vakalarımızdan olan iki hastamızdan biri 65 yaşında, taburcu oldu. 60 yaşında erkek hastamız taburcu olmuş oldular. Yoğun bakım şartlarında 7 gün kalıp taburcu ettiğimiz bir hastamız. Yoğun bakımda olan hastaların da iyileşme durumlarını söylemiş oluyorum. O yüzden erken dönemde müdahalenin yapılmasının önemli olduğunu herkesin özellikle herkesin evine hatta odasına izole ederek bir dönem için bunu sağlamasını bir dönem için önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum.

GERÇEK GÜNDEM



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Gaziemir’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

Gaziemir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, belediyenin düzenlediği çocuk etkinlikleri, kortej ve Yeni Türkü konseriyle coşkuyla kutlandı.  Başkan Ünal Işık, “Ulu Önderimiz Mu...

Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin kurduğu Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu ve Bornova Belediyesi  işbirliğiyle gerçekleştirilecek Atatürk Oratoryosu, 28 Nisan Pazartesi gü...


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kınık'ta Coşkuyla Kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kınık’ta da büyük bir coşku ile kutlandı.

Efes Selçuk tarım politikaları çalıştayına ev sahipliği yapacak

Efes Selçuk Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin iş birliği ile “Anadolu Çevre Tarihi Söyleşileri” tarafından düzenlenen Osmanlı Anadolusu’nda Krizl...


Chp İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç: Vaad Kopya; Sonuç Fiyasko

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, vergisiz telefon düzenlemesi ile telefon alan çok sayıda öğrenciye para iadesinin yapılmadığını açıkladı. Kılıç, “CHP’nin vaatlerini kopyalayıp y...

İzmir AKS Ambulans Servisi ekibi Konya’da hayat kurtardı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na bağlı AKS Ambulans Servisi, bir hastayı Niğde’ye naklettikten sonra Konya yakınlarında trafik kazası ihbarı aldı. Sağlık personel...


Çocuk Başkan Koltuğa Oturdu, Talimatı Verdi

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu Vali Kazım Paşa İlk Okulu 4’üncü sınıf öğrencisi Masal Yeken’e bıraktı.

Karşıyaka’nın çocuk başkanı park ve barınak istedi!  

Karşıyaka Belediye Başkanı B. Yıldız Ünsal, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda koltuğunu 10 yaşındaki Esma Yıldız’a bıraktı. Başkanlık görevini devralan Yıldız’ın ilk talebi o...


Başkan Tugay’ın emanet ettiği koltukta şarkılı mesaj

İzmir’de 23 Nisan coşkusuİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda koltuğunu ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi Alya Ada Nizamoğlu’na...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Demet Akalın'ın başı kiracısıyla dertte

Ünlü şarkıcı Demet Akalın, evinde 5 bin TL kiraya oturan kiracısıyla yaşadığı sorun nedeniyle isyan etti. Akalın, kiracısının 'Programda benden bahsetti, zam yapacaktım vazgeçtim' demesin...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Siyah nokta neden olur, temizleme nasıl yapılır?

Siyah nokta, cilt foliküllerinin tıkanması sonucu oluşuyor. Kötü bir görünümün yanı sıra temizlikten uzak bir görüntüye neden olan siyah noktaları temizlemek için cildini günde en az iki kez temizleyerek gözeneklerini açık tutabilir, cildin yağ ve kirlerden arınmış olması siyah noktaların oluşumunu azaltabilirsiniz.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR