Yukarı
278908

Corona virüsünde son durum: Salgın patlamasından uzak durmak için…

26 Mart 2020 08:58

Çin’in Hubei eyaletindeki Wuhan kentinde, bir hayvan pazarında çıktığı iddia edildikten haftalar sonra küresel bir salgın halini alarak bütün dünyada paniğe sebep olan corona virüsü öldürmeye devam ediyor…

Dünyanın 198 ülke ve bölgesinde görülen corona virüsü vakaları neredeyse yarım milyon bandına ulaştı… Son resmi verilere göre dünya çapında 471 binden fazla insanda corona virüsü tespit edildi.

Öte yandan küresel ölçekte ölü sayısı ise 20 bini geçti. Son resmi verilere göre corona virüsünden 21 bin 295 kişi yaşamını yitirdi. Ülkelere göre vaka sayısında da oranların birbirine yakın olması paniği körükleyen unsurlardan biri. Corona virüsünün en çok etkilediği ülkelerden biri olan Çin’deki vakasayısı ile ABD’deki vaka sayısı arasındaki fark 10 binler seviyesinde. 81 bin 285 vakanın görüldüğü Çin’e karşılık son günlerde salgının hızını artırdığı ABD’de vaka sayısı 68.489’a çıktı.

Dünyanın 198 ülke ve bölgesinde görülen corona virüsünde son resmi rakamlara göre dünya çapında 471 binden fazla insanda corona virüsü tespit edilirken 21 bin 295 kişi de yaşamını yitirdi.

81 binden fazla vakanın görüldüğü Çin’de dün açıklanan rakamlarla birlikte toplam ölüm sayısı 3287 oldu. Fakat Çin hükümeti tarafından yapılan resmi açıklamada salgının merkez üssü olan Hubei bölgesinde yeni vaka görülmediği belirtildi.

SENATO’DAN DEV PAKETE ONAY
Öte yandan salgının büyük bir hızla yayıldığı ve en çok New York eyaletini etkilediği ABD’den flaş bir hamle geldi… Bir süredir gündemde olan ve taraflar arasında kriz yaratan 2 trilyon dolarlık yardım paketi Senato’da onaylandı. ABD’li senatörler 96 oyla ve sıfır ret ile bu dev paketi onayladı.

Senato’da azınlıkların lideri Chuck Schumer, “Bu gizemli ve korkunç bir hastalık. Bu paket onaylandığı zaman birbirimize sarılmak yerine uzaktan el sallayacağız” dedi. ABD tarihinin en büyük kurtarma paketi olarak görülen 2.2 trilyon dolarlık paket ile her bir ABD vatandaşına 1200 dolara kadar para yardımı yapılacak, işletmeler, şehirler ve eyaletler için 500 milyar dolarlık bir bütçe açılacak ve KOBİ’ler için de 367 milyar dolar ayrılacak.

ABD’de salgının en çok etkilediği eyaletlerden New York’taki bazı hastane çalışanlarının yetersiz ekipmanla çalışması tepki çekti. Bazı hastanelerde doktor ve hemşireler önlük olarak çöp poşeti kullandı.

Bu plan ile birlikte hastanelere 130 milyar dolar ayrılırken bu paranın bir kısmı da işsizlere tanınan sigortanın süresinin uzatılmasına harcanacak. Senato’dan geçen bu paket cuma günü onaylanarak yasalaşacak.

NEW YORK TEYAKKUZDA
ABD’de salgının merkez üssü olan New York eyaletinde doğrulanmış vaka sayısı 30.811’e çıktı. Önceki güne göre bu rakam 5 bin artarken, toplam ölü sayısının 285’e çıktığı belirtildi. New York şehrinde ise 3223 yeni vaka açıklanırken, şehirdeki toplam vaka sayısı 20.011’e çıktı. Ölüm sayısı da 199’dan 280’e çıktı.

New York Valisi Andrew Cuomo, aralarında emeklilerin de olduğu 40 binden fazla sağlık çalışanının zor durumdaki hastanelerde gönüllü olmak için başvurduğunu açıkladı. Cuomo, bu başvuruların yarısının hemşire olduğunu açıkladı. New Jersey Valisi Philip Murphy de 736 yeni vakanın yaşandığını söylerken, toplamda 62 de ölüm olduğunu belirtti.

SALGIN PATLAMASINA KARŞI EVDE KALIN
Yaşananlar devam ederken toplamda 1307 vakanın görüldüğü ve 45 kişinin de yaşamını yitirdiği Japonya’dan kritik bir açıklama geldi. Japonya’nın başkenti Tokyo’nun belediye başkanı Yuriko Koike, vatandaşlara evden çıkmama uyarısı yaptı. Koike, “Covid-19 salgını patlamasından uzak durmak için evinizden çıkmayın. Durum çok ciddi” dedi.

HASTA HEMŞİRE İNTİHAR ETTİ
Salgının merkezi olan İtalya’nın Lombardiya bölgesindeki San Gerardo Hastanesi’nde çalışan 34 yaşındaki hemşire Daniela Trezzi, yaşadığı stres sonrasında intihar etti… Çok sayıda hastaya baktıktan sonra kendisine yapılan testte corona virüsü tespit edilen Monzalı hemşire, “Hastalığı başkasına bulaştırmamak” için yaşamına son verdi.

Trezzi’nin virüs dolayısıyla intihar ettiği açıklandı.

İtalyan Ulusal Hemşireler Federasyonu, Trezzi’nin ölümünden dolayı üzüntülerini duyururken, “Hepimiz bu mesleği iyilik yapmak için ve maalesef kötü anlarda da yardım etmek için seçtik. Bizler hemşireyiz. Yaşananlar ve profesyonellerin karşı karşıya kaldığı stresi herkes görüyor. Benzer bir durum geçen hafta Venedik’te yaşandı” ifadesini kullandı.

San Gerardo Hastanesi’nin Genel Müdürü Mario Alparone, Trezzi’nin 10 Mart’tan beri çalışmadığını söylerken, “Trezzi, gözetim altında değildi” dedi. Hemşirenin ölümü ile ilgili soruşturma başlatılırken, resmi rakamlara göre İtalya’da yaklaşık 5.760 sağlık çalışanında corona virüsü tespit edildi.

TEST KİTİ İNTERNETTEN ALINACAK
Dünya çapında yaşanan corona virüsü paniğine karşı İngiltere’den kritik bir açıklama geldi… İngiliz Kamu Sağlığı Kuruluşu, 15 dakikada tanı koyan test kitlerinin hazır olduğunu duyurdu. Kuruluş, milyonlarca test kitinin hazır olduğunu ve hem mağazalarda hem de Amazon gibi internet sitelerinden satışa çıkacağını açıkladı.

İngiliz Kamu Sağlığı Kuruluşu Ulusal Enfeksiyon Servisi Direktörü Profesör Sharon Peacock, milletvekillerine bilim ve teknolojisi komitesi karşısında yaptığı açıklamada İngiltere’nin birkaç gün içerisinde bu testleri hazırlayabileceğini söyledi.

Peacock, testlerin bu hafta tamamlanacağını dile getirdi. Peacock’ın bu açıklamasına İngiliz hükümeti yanıt verirken, kitlerin bu kadar hızlı hazır olmasının mümkün olmadığını duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde İngiliz hükümeti 3.5 milyon test kiti satın almıştı. İngiliz hükümeti tarafından yapılan açıklamada gelecek dönemde milyonlarca yeni test kitinin de satın alınacağı belirtildi.

TAYLAN’DA 111 YENİ VAKA
Taylan hükümeti, corona virüsüne bağlı 111 yeni vaka tespit edildiğini açıkladı. Güncel rakamlara göre 1045 kişide corona virüsü tespit edilirken toplamda 4 kişinin de yaşamını yitirdiği belirtildi. Ülkede OHAl uygulamasına geçildiği açıklandı.

Tayland’da ana yollara kontrol noktası kurulurken, ülkeye yabancıların ve oturma izni olmayanların girmesine yasak getirildi.

RUSYA’DA UÇUŞLAR YARIN SONA ERİYOR
Rusya hükümeti bugün bir açıklama yaparak sivil havacılığın 27 Mart itibariyle durdurulacağını duyurdu. Rusya hükümetinin resmi internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada hem tarifeli yolcu uçaklarının hem de charter uçaklarının 27 Mart itibariyle durdurulacağı belirtildi.

Yapılan açıklamada Rus vatandaşlarının ya da diplomatların ülkeye gelmesi için uçakların havalandırılmasına izin verileceği vurgulandı.

ALMANYA’DA ÖLÜM SAYISI 198’E ÇIKTI
Corona virüsü salgınına en iyi müdahale eden ülkelerden biri olarak örnek gösterilen Almanya’dan da güncel veriler geldi… Salgın ile ilgili ülke çapında kararlar alan Robert Koch Enstitüsü, salgının ülkede de yoğunlaştığını rakamlarla gösterdi.

Almanya’da corona virüsü vaka sayısı 35.508’e çıkarken, 198 kişinin de öldüğü belirtildi. Son verilere göre vaka sayısı 4995’e çıkarken ölüm sayısı da 50 arttı.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ankara'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ile bir araya geldi.

Rusya Karabağ'dan çekiliyor! Bölgesel gerilim tırmanacak mı?

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Karabağ'daki Rus barış gücü askerleri hakkında açıklamada bulundu. Peskov'a, Rus birliklerinin Karabağ'dan çekilmeye başladığına dair haberler soruldu. Pesk...


Magnum dondurmaları iki ülkede toplatılıyor

İngiltere merkezli hızlı tüketim devi Unilever, Magnum'un bademli dondurmasını geri çağırdı. 100 gramlık ve 3'lü paketler şeklinde satılan ürünlerde, olası plastik ve metal parça bulunma ...

Kırgızistan’dan Tik Tok kararı

Kırgızistan Çin merkezli popüler sosyal medya uygulaması TikTok'un yasaklanmasına yönelik alınan kararın uygulamaya konulduğunu duyurdu.


ABD basını: İsrail, İran'a misilleme planlarını iptal etti

Orta Doğu, İsrail'in İran'ın saldırılarına yanıtını diken üstünde beklerken ABD basınında, İsrail'in bu hafta İran'a karşı yapmayı planladığı 2 misilleme saldırısını iptal ettiği öne sürü...

Ermenistan'da 1915 olayları tartışması büyüyor

Ermenistan basınında yer alan haberlere göre, Ulusal Meclis Savunma ve Güvenlik Konuları Daimi Komitesi Başkanı ve iktidardaki "Sivil Sözleşme" milletvekili Andranik Koçaryan, 1915 olayla...


Devrik lider Suu Kyi ev hapsine alındı

Cunta yönetimi uluslararası kamuoyunda sert tepkiyle karşılanan demokrasi karşıtı hareketin ardından başlayan kitlesel protestoları şiddetle bastırmış, darbe karşıtı gösterilerde çok sayı...

Hollanda Parlamentosu'ndan Türkiye kararı

Hollanda Parlamentosu, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasının modernizasyonunun, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile iş insanı Osman Kavala'nın derhal se...


Yanardağ patladı, binlerce kişi tahliye edilecek

Endonezya Ulusal Afet Merkezi (BPBD) Sözcüsü Abdul Muhari, yaptığı açıklamada, patlama nedeniyle bölgeden 11 binden fazla kişinin tahliyesine karar verildiğini, ayrıca 29 Nisan'a kadar "a...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR