Yukarı
279242

Devlet vatandaş ve firmaları fonlamalı

29 Mart 2020 09:40

Temel mal ve hizmetlerde verginin indirilmesi ve doğalgaz faturalarının karşılanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Emre Alkin, “Bu süreç belki de dünya tarihinin görmediği kadar fazla kamulaştırmalara sahne olabilir” dedi.

Herkesin gözü kulağı tıp dünyasından ve hükümetlerden gelecek açıklamalara çevrilmiş durumda. Türkiye'nin aldığı tedbirler yeterli mi? Ekonomi nereye gidiyor?

Tüm bunları zaman gösterecek ancak ekonomistler tek bir reçetede hemfikir:

“Devlet vatandaşının ve şirketlerin arkasında olduğunu göstermeli.” Dünyanın adeta bir ‘yüzleşme' sürecinden geçtiğini ifade eden Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, “Panik, risk ve baskı altında herkes gerçek yüzünü gösteriyor. Zor durumda olanlara yakınları gerçek yüzlerini gösteriyor. Hükümetler gerçek yüzlerini gösteriyor” diyor.

– Dünya ilk aşaması ABD'yi, ikinci aşaması Avrupa'yı ağır biçimde etkileyen küresel krizler yaşadı, üçüncü küresel krizin başladığı değerlendirmelerine katılıyor musunuz?

*2008'de başlayan krizden çıkmak için ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yoğun çabaları varken, başımıza bunlar geldi. Corona virüsü ile üçüncü krizin başladığını söylemek bence ikinci krizin atlatıldığına dair bir sonuç yaratır.

*Ancak 1998 ve 2008'i bertaraf etmek için kullanılan metotların bu noktada etkili olabileceğini düşünmüyorum. Buradaki iyi haber ekonomilerin toparlanması ile gelmeyecek. Bu süreçte iyi haber pandemik salgının yavaş yavaş kaybolmakta olduğunu duyduğumuzda gelecek.

ABD TOPARLANMADIKÇA İŞLER ZOR

– Size göre iyi haberi duymamız ne kadar sürer?

*Doktorlardan ve sağlık sektöründen gelen bilgilere göre bu tip salgınların bitişi zirveden aşağı düşüşle başlıyor. Tıbbi taraftan aldığımız bilgilere göre haziran ortasından itibaren düzelme ihtimali var.

*İyileşen kişilerin sayılarının arttığı, ölümlerin azalmaya başladığı zaman kurtulacağız. Ancak bizim kurtulmamız yetmiyor. ABD'de temmuz sonuna kadar devam edeceği öngörülüyor. ABD ekonomisi toparlanmadıkça Türkiye ekonomisinin toparlanması mümkün değil.

*Türkiye'nin büyüme hızının yüzde 5 olması imkansız, yüzde 2'nin aşağısına düşmemek için var gücümüzle çalışmalıyız.

VERGİLER HEMEN İNDİRİLSİN

– Türkiye'nin bu zaman kadar aldığı tedbirler yeterli mi? Sizce Türkiye'nin kurtuluş reçetesi nedir?

*Finansal reçetelerle ile çözemeyiz. Devlet alacağından vazgeçmedi ve sürekli olarak kredilendiriyor. Devlet, firmaların kredi derecelendirmelerine bakılmadan tüm müesseselere yardım elini uzatacağını açıklamalı.

*Sadece bu da değil, vatandaşın her ay satın aldığı mal ve hizmetler üzerindeki ÖTV ve KDV hemen indirilmeli. Vatandaşın belini büken faturalar mesela doğalgaz iki ay boyunca karşılanmalı.

*Özetle ‘Vatandaşımın ve firmaların arkasında duruyorum, ben onları fonlayacağım' demeli.

KAMULAŞTIRMALAR ZİRVE YAPACAK

– Türkiye'de özel sektör çok borçlu. Devlet bunu nasıl yönetebilir?

*“Resmi olarak yapılmış, belge ile ispat edilen tüm ticari muamelelerin arkasındayım. Bankalara geciktirenlerin üzerine gitmeyin” denmeli. Firmalar da diyecek ki, ‘TMSF kurallarını kabul ediyorum, borçlarımı ödeyeceğim.'

*Bu süreç belki de dünya tarihinin görmediği kadar fazla kamulaştırmalara sahne olabilir. Önemli olan istihdamın ayakta kalması. Bu noktada hükümetlerin tercihi önemli.

*‘Banane batan batar, kalan sağlar bizimdir' de diyebilir. Bu da siyaset biçimini gösterir. Türkiye'de yönetim “Ben alacağımdan vazgeçtim” demedi.

*Ama finansman yoluyla yardımcı olmaya çalışılıyor, kendi yardımcı olmuyor. Hükümetin IMF'den para istemeyi gurur yapmaması lazım, nerden kaynak gelecekse alınmalı.

EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ AHLAK

– Salgın yurtiçinde arz ve talep şoklarına yol açtı, pahalılık artar mı? Enflasyonda beklentiniz nedir?

*En başta kira, gıda, içecek, temizlik malzemeleri, ısınma, elektrik, haberleşme, eğitim, ulaştırma, sağlık, akaryakıt gibi temel ihtiyaçlardan etkileniyoruz.

*Devletin denetim mekanizmaları devreye girerse, fiyat yükselişleri gerçekleşmez. Enflasyonun yükselmesi için 2 gelişmenin olması gerekiyor:

*Bazı grupların zorunlu mal ve hizmetler üzerinde egemen olmasına göz yumulur, devlet kontrolü elden kaçırırsa hayat pahalılığının artışı kaçınılmaz olur.

*Sonuç olarak enflasyonun raydan çıkmasını gerektirecek herhangi bir teknik sebep yok. Ancak “İktisattan Çıkış” kitabımda bahsettiğim gibi en önemli sorunumuz ahlak. SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

IBAN hesaplarına yönelik denetim! Herkes birbirini ihbar ediyor

Maliye’nin, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında vergi kayıp ve kaçağını önlemeye dönük ilk çalışması, tahsilatlarını IBAN üzerinden yapanlarla ilgili. Hazine ve Maliye Bakanı  Mehmet Şimş...

Tesla'nın kar marjında düşüş beklentisi

Tesla'nın büyüme ve ürün stratejisine dair şüpheler arasında, daha düşük kar marjlarına işaret eden açıklamaların beklenmesi öne çıkıyor.


Bakan Işıkhan: İşçimizin alın teri, Taksim Meydanı'na sığmayacak kadar büyük

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 1 Mayıs kutlamaları ve Taksim tartışmaları ile ilgili konuştu. Işıkhan, "İşçimizin alın teri, Taksim Meydanı'na sığmayacak kadar büyük" ded...

Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu görevinden istifa etti

Patiswiss markasının ürettiği çikolatanın küflü çıktığına dair paylaşım yapan bir tüketiciye, Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun verdiği yanıt tepki çekti. "Karşında biz ve de...


Borsa yeni haftaya yükselişle başladı

Bankacılık endeksi yüzde 1,07 ve holding endeksi yüzde 0,79 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en yüksek artışı yüzde 1,98 ile taş toprak yaparken, tek düşüş yaşayan yüzde 0,17 il...

Yurt dışı üretici enflasyonu martta yüzde 67,25 oldu

TÜİK verilerine göre, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) martta yıllık yüzde 67,25 aylık yüzde 4,70 arttı. Buna göre; YD-ÜFE 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 4,70 art...


En ucuz Tesla'ya 814 bin lira zam

Tesla fiyatlarını değiştirdi. Geçtiğimiz hafta Türkiye için uyarlanan Model Y ön siparişle satışa çıkmıştı. Haziran ve Temmuz ayında teslim edilmesi gereken araçların fiyatı 1 milyon 791 ...

Faturadan kaçan tasarrufluya döndü

Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada sürdürülebilirliğin ana odağında enerji tasarrufu yer almaya başladı. Yüksek faturalar ve enflasyonla tüketici tasarruflu ürünlere döndü. Yüksek enerj...


TESK'ten yerli turiste destek talebi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada; coğrafi konumu, doğal turizm kaynakları, köklü tarihsel geçmişi ve geniş m...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR