Yukarı
285581

Virüssüz dönemde cılız büyüme

30 Mayıs 2020 09:03

Türkiye ekonomisi, corona virüsü salgınının etkilerinin henüz yansımadığı bu yılın ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.5 büyürken bir önceki ekim-aralık dönemine göre yüzde 15.4 oranında küçüldü. Tahminlerin altında büyümenin yaşandığı yılın ilk 3 ayında tüketim arttı, yatırım ise azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu yılın ocak-mart aylarını kapsayan ilk çeyrek Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Enflasyon etkisinden arındırılmış zincirlenmiş hacim endeksine göre GSYH, yılın ilk 3 ayında, 2019'un aynı dönemine göre yüzde 4.5 büyüdü.

Karşılaştırmanın yapıldığı geçen yılın ilk 3 ayında GSYH yüzde 2.3 küçüldüğü için bu yıl ilk çeyrek büyümesinin baz etkisinin de katkısıyla yüzde 5.2 civarında gerçekleşmesi bekleniyordu. Ancak büyüme tahminlerin yaklaşık 0.7 puan altında kaldı.

Türkiye ekonomisinin bir önceki döneme (Ekim-Aralık 2019) göre ise yüzde 15.4 oranında küçülmesi ekonominin henüz toparlanacak güce erişemediğini gösterdi.

GSYH, cari fiyatlarla ise geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 16.2 oranında artarak 1 trilyon 71 milyar 98 milyon TL oldu. GSYH bir önceki çeyrek döneme göre ise cari fiyatlarla yüzde 10, dolar bazında da yüzde 14.3 oranında küçüldü.

2019'u 753.7 milyar dolar GSYH ve 9 bin 127 dolar kişi başına gelirle kapatan Türkiye bu yılın ilk çeyreğinde 12 aylık dönem itibarıyla 758.1 milyar dolar GSYH ve 9 bin 148 dolar kişi başına gelire ulaştı.

İŞGÜCÜ ÖDEMELERİ GERİLEDİ 

Salgının etkilerinin görülmediği yılın ilk çeyrek döneminde sanayi sektörü yüzde 6.2, imalat sanayi sektörü de yüzde 6.7 oranında büyüdü. Hizmetler sektörü yüzde 3.4 büyürken, tarımdaki büyüme yüzde 3'te kaldı, inşaat sektörü ise yüzde 1.5 küçüldü.

Bu dönemde devletin tüketim harcamaları yüzde 6.2, halkın tüketim harcamaları yüzde 5.1 artarken yatırıma yönelik harcamalar artmadı, aksine yüzde 1.4 azaldı.

İhracat yüzde 1 düşüşle büyümeyi aşağı çekerken, ithalatta yüzde 22.1 artış oldu. İşgücü ödemeleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 14.6 arttı ancak, iş gücü ödemelerinin GSYH içindeki payı 0.4 puan azalarak yüzde 38.6'ya geriledi.

İnşaat 7 dönemdir küçülüyor

2002 yılından bu yana devasa kaynakların akıtıldığı, büyümenin en önemli itici gücü olarak kullanıldığı inşaat sektöründe 2018'in 3'üncü çeyreğinde başlayan küçülme bu yılın ocak-mart döneminde de devam etti.

Böylece inşaat sektörü aralıksız 7 dönem yani 21 aydır sürekli küçülen sektör haline geldi. Geçen yılın tamamında bir önceki yılın aynı dönemlerine göre yüzde 15.9, yüzde 29.4, yüzde 18.1 ve yüzde 8.9 oranında küçülen inşaat sektörü bu yılın ilk 3 ayında yüzde 10.2 daha küçülerek kötüye gidişini sürdürdü.

FABRİKA YATIRIMI HIZ KESTİ

Ekonomideki sağlıklı büyümenin en önemli göstergelerinden biri olan makine teçhizat yatırımlarının geçen yıla göre artmasına karşın bir önceki döneme göre hız kesmesi dikkat çekti.

Makine teçhizat yatırımları 2018'in 3'üncü çeyreğinden başlayarak 2019'un 3'üncü çeyreğine kadar olan 5 çeyrek dönem boyunca yani 15 aylık süreçte sürekli küçüldükten sonra geçen yılın ekim, kasım, aralık döneminde yüzde 11.7 oranında büyümüştü. Makine ve teçhizat yatırımlarındaki büyüme ilk çeyrekte yüzde 8.4 oldu.

Aykut Erdoğdu

‘Ekonomi değil, işsizlik büyüdü'

TÜİK'in açıkladığı verileri yorumlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, 2020 yılının ilk çeyreğinde ekonominin değil, baz etkisinin büyüdüğünü belirterek, “Dolayısıyla büyüyen ekonomi değil, devlet harcamaları, özel tüketim ve cari açık ile işsizlik büyüdü” diye konuştu.

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan ise hane halklarının tüketim harcamalarının yüzde 5.1, devletin harcamalarının da yüzde 6.2 büyüdüğüne dikkat çekerek, “Yatırımlar kaleminde kırılganlık görülüyor. Üretim ve yatırım bazlı büyüme modeli idealini sağlamıyor” dedi.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Deutsche Bank'tan TCMB faiz tahmini

Mart ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışını öngören Deutsche Bank, nisan ayı toplantısında bankanın politika faizi için yeni tahminini açıkladı.

Kartlı ödemeler martta 1,2 trilyon TL'ye dayandı

Seçim ayı olan martta yapılan toplam kartlı ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL'ye ulaştı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde büyü...


Küresel enflasyonda düşüş beklentisi

Ekonomistlerin küresel enflasyon beklentisi 2024 için yüzde 4,6'ya, gelecek yıl için yüzde 4,4'e geriledi. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ve İsviçre Ekonomi Politikası Enstitüsü ...

Gebze’de Mersen işçileri greve çıktı

X hesabından paylaşım yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, “Dünya çapında 33 ülkede 50 den fazla üretim tesisi bulunan Fransız şirketin işçileri yaklaşık  2 yıldır sendika ve...


Elektrik ve doğalgaza zam yapılacak mı? Bakan Bayraktar açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayısta elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapmayacaklarını açıkladı. Doğalgaz desteğiyle ilgili de konuşan Bayraktar, "Sosyal açıd...

Bankada parası olanlar dikkat! BDDK uyarı mektubu gönderecek

BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fo...


İsrail-İran geriliminin etkileri: Bitcoin 60 bin doların altını gördü

Kripto para birimi Bitcoin, İsrail ordusunun İran'a saldırı düzenlediği haberlerinin ardından 60 bin doların altını gördü.

34 internet sitesi için kapatma talebi

Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 34 internet sitesine erişimin engellenmesi ...


Şimşek: Harcamalarda kesintiye gideceğiz

Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Şimşek, "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz" dedi. Haz...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR