Yukarı
285915

Perakendede normale dönüş hazırlığı başladı

02 Haziran 2020 09:39

Corona virüsü sonrasında normalleşme takvimleri için bir milat olan 1 Haziran’da tüm perakende noktaları ve İçişleri Bakanlığı ile kapatılma kararı alınan restoran ve kafeler için de açılış kararı alındı.

11 Mayıs itibarıyla kapılarını açan alışveriş merkezleri (AVM) bir süredir güvenlik ve hijyen koşulları için altyapı yatırımlarına hız verirken, perakende markaları ise açılış için 1 Haziran tarihine işaret etmişti.

AVM'ler, saat 10.00-22.00 olarak eski çalışma düzenine dün itibarıyla geri dönüş yaparken, pek çok marka ise ortak karar doğrultusunda çalışma saatlerini öğlen 12.00 ile akşam 20.00 olarak sınırlandırdı.

10 KİŞİDEN 4'Ü ALIŞVERİŞTE

Yeme- içme mekanlarında ise bir miktar karmaşa hakim. Daha önce hazırlıkların tamamlanması için 15 Haziran'a işaret eden mekanların açılış standartları henüz 2 gün önce belli olunca, açılışa yetişemeyen mekanların büyük bir kısmı kepenk açamadı.

Topyekûn açılış kararlarına rağmen tablo hummalı açılış hazırlıklarının bir süre daha devam edeceğine işaret ediyor. Son durumu gözlemlemek için ziyaret ettiğimiz AVM'lerde kısmi bir hareketlilik söz konusu.

1 HAZİRAN İÇİN VERİLEN AÇILIŞ STARTI, HAZIRLIKLARA TAKILDI

Perakende markaları, vitrinlerini “Özledik” mesajları ve uyulacak tedbir tabelaları ile birlikte açtı.

Hazırlıklarını sürdüren yeme içme mekanlarında, AVM yönetimleri ve zabıtalar da ilk günden denetime çıktı.

Ancak kapılarda yoğun bir kuyruk henüz oluşmuş değil. Alışveriş Merkezi ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hüseyin Altaş, restoran açılışları için genelgenin kendilerine ulaştığını ancak burada markaların bir süre daha hazırlık için zamana ihtiyaç duyacağını dile getirdi.

11 Mayıs'tan bu yana AVM'lerdeki ziyaretçi oranının normal dönemin yüzde 20'sine, ciroların ise geçen yılın aynı döneminin  yüzde 40'ına ulaştığına işaret eden Altaş, “Eskiden 10 ziyaretçinin 2'si alışveriş yaparken bu rakam şimdi 2 katına çıkarak 10 ziyaretçinin 4'üne ulaştı.

İnsanlar alışveriş için çıkmaya başladı. Bu ay giriş sayılarının geçen yılki rakamların yüzde 40'ına, ciroların ise yüzde 60'ına ulaşacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Açılışlar 12'de

– Birçok AVM açılış saatlerini mağazaların inisiyatifine bırakmış durumda. 10.00-22.00 saatleri arasında faaliyet gösteren AVM'lerde bazı mağazalar 12'de kepenk açtı.

– AVM girişlerinde termal kameralar haricinde, güvenlik görevlilerinin elinde tüm ziyaretçilerin ateşini ölçen ateş ölçerler mevcut.

– Bazı AVM girişlerinde maskesi olmayan ziyaretçiler için maskematikler konulmuş.

– Tüm mağaza girişlerinde güvenli bekleme noktaları ile dezenfektanlar mevcut.

– Çalışanlar ise çoğunlukla siperlikler ile hizmet veriyor.

– Girişlerde ise güvenlik kontrolü dedektörler aracılığıyla değil, eskiden olduğu gibi X-Ray cihazları ile gerçekleşiyor.

– AVM yetkilileri, eski klima sistemi yerine dışarıdaki havayı içeriye veren havalandırma sistemine geçildiğini söylüyor.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Deutsche Bank'tan TCMB faiz tahmini

Mart ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışını öngören Deutsche Bank, nisan ayı toplantısında bankanın politika faizi için yeni tahminini açıkladı.

Kartlı ödemeler martta 1,2 trilyon TL'ye dayandı

Seçim ayı olan martta yapılan toplam kartlı ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL'ye ulaştı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde büyü...


Küresel enflasyonda düşüş beklentisi

Ekonomistlerin küresel enflasyon beklentisi 2024 için yüzde 4,6'ya, gelecek yıl için yüzde 4,4'e geriledi. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ve İsviçre Ekonomi Politikası Enstitüsü ...

Gebze’de Mersen işçileri greve çıktı

X hesabından paylaşım yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, “Dünya çapında 33 ülkede 50 den fazla üretim tesisi bulunan Fransız şirketin işçileri yaklaşık  2 yıldır sendika ve...


Elektrik ve doğalgaza zam yapılacak mı? Bakan Bayraktar açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayısta elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapmayacaklarını açıkladı. Doğalgaz desteğiyle ilgili de konuşan Bayraktar, "Sosyal açıd...

Bankada parası olanlar dikkat! BDDK uyarı mektubu gönderecek

BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fo...


İsrail-İran geriliminin etkileri: Bitcoin 60 bin doların altını gördü

Kripto para birimi Bitcoin, İsrail ordusunun İran'a saldırı düzenlediği haberlerinin ardından 60 bin doların altını gördü.

34 internet sitesi için kapatma talebi

Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 34 internet sitesine erişimin engellenmesi ...


Şimşek: Harcamalarda kesintiye gideceğiz

Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Şimşek, "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz" dedi. Haz...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR