Yukarı
289184

Almanya’dan kritik Türkiye açıklaması

02 Temmuz 2020 09:10

Türk mevkidaşı Çavuşoğlu’nu ağırlamaya hazırlanan Alman Dışişleri Bakanı Maas, Almanya’nın AB Dönem Başkanlığı planını anlattı, Türkiye’nin AB sürecini ilerletmek için Ankara’dan yapıcı adımlar beklediklerini söyledi.

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Almanya’nın AB Dönem Başkanlığı'nda Türkiye’nin AB sürecini ilerletmek istediklerini ancak bunun için Ankara’nın “siyasi irade” göstermesi ve bazı “yapıcı adımlar” atması gerektiğini söyledi.

Maas, Berlin’de Yabancı Gazeteciler Cemiyeti (VAP) üyeleriyle video konferans aracılığıyla bir araya geldi, Almanya’nın AB Dönem Başkanlığı önceliklerini değerlendirdi.
Perşembe günü Berlin’de Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceğini hatırlatan Maas, “Türk mevkidaşım Berlin’de olacak, pek çok konuyu konuşma fırsatımız olacak kendisini dönem başkanlığımız için öngördüklerimiz hakkında bilgilendireceğim” ifadelerini kullandı.

DW Türkçe’nin Türkiye ile ilişkiler, AB müzakerelerinin geleceği hakkındaki sorusunu yanıtlayan Maas, ilişkilerde pozitif gelişmeler için, Ankara’dan demokrasi alanında ve dış politika konularında beklentileri bulunduğuna işaret etti.

“AB Dönem Başkanlığınız sırasında zorlu gündem maddeleriniz arasında Türkiye ile ilişkiler de yer alıyor. Neden, Türkiye’nin AB müzakerelerinde 23’üncü ve 24’üncü müzakere fasıllarını açarak, eleştirmek yerine somut olarak Türkiye ile hukuk devleti, basın özgürlüğü, demokrasi ve yargı bağımsızlığı için masaya oturmuyorsunuz?” şeklindeki soruyu Maas, “Gündemimi sadece zorlu konular oluşturuyor ve evet Türkiye de bunlar arasında yer alıyor” sözleriyle yanıtlamaya başladı.

“ÇAVUŞOĞLU’NA SON HAFTALARDA SÖYLEDİM”

Son dönemde, Türkiye ile diyalogun kopmaması için AB’de ağırlıklarını koyduklarına vurgu yapan Maas, “Ama bu, Türkiye iç siyasetindeki gidişat, hukuk devleti, basın özgürlüğü, düşünce özgürlüğü gibi konularda yaşanan gelişmelerden ötürü olağanüstü zor olmaya başladı” dedi.

Türkiye ile göç konusunda işbirliğinin yanısıra yeni alanları da ekleyerek diyologu geliştirmek istediklerini, bunun AB’nin de çıkarına olduğunu vurgulayan Maas, “Ama bunun için Türkiye’den bazı olumlu sinyallerin gelmesi gerekiyor. Bunu Türk mevkidaşıma da son haftalarda bir çok kez söyledim” dedi.

“İLERLEME OLMAYACAKTIR”

“Libya konusunda bir değişiklik olmaması, Kıbrıs ve Girit açıklarında sondaj faaliyetlerinin sürmesi halinde, Türkiye ile diyalogda da ilerleme olmayacaktır” görüşünü dile getiren Maas, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Libya’da yaşanmakta olan gelişmelerin yanı sıra Türkiye’nin Kıbrıs yakınlarında yaptığı sondaj faaliyetleri de sorun yaşamamıza yol açıyor. Şimdi de Girit açıklarında sondaj yapılmasından söz ediliyor. Bu, AB üyesi Yunanistan ve Kıbrıs’ın Türkiye ile ikili gerilimler yaşamasına, AB ile Türkiye arasında diyalogun da ancak sınırlı olabilmesine yol açıyor. Biz bu diyaloğu istiyoruz ve Türkiye’ye AB’nin ne sunabileceğini de görüşebilmek istiyoruz. Ama bunun bile AB içerisinde mümkün olabilmesi için Türkiye’nin dış ve güvenlik politikalarına ilişkin iyi niyet iradesini görmememiz gerekiyor. Aksi takdirde Türkiye ile esasa ilişkin diyalog çabamızda, AB üyesi ülkelerin çok fazla itirazlarıyla karşı karşıya kalacağız… Türkiye’ye mülteci mutabakatı dışında ne sunabileceğimizi de görüşmek istiyoruz. Ama Türkiye’nin adım atmaması halinde bu mümkün olmayacak. Ve ne yazık ki bu son haftalarda ve aylarda hiç bir şekilde söz konusu olmadı.”

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde canlı bomba paniği

Fransa'nın başkenti Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde bir kişinin kendini havaya uçurma tehdidinde bulunması üzerine polis bölgeyi kordon altına aldı. Bazı kaynaklar, bir kişinin İran elç...

'Amcamı yamyamlar yedi' diyen Biden'ın iddiası çelişkilerle dolu

ABD Başkanı Joe Biden'ın İkinci Dünya Savaşı sırasında savaş pilotu olan amcasının Papua Yeni Gine'de uçağı düştükten sonra yamyamlar tarafından yenmiş olabileceğini öne sürdü. 81 yaşında...


IŞİD'den Suriye ordusuna saldırı

Terör örgütü IŞİD'in, Suriye'nin Humus ilinde Beşar Esad yönetimi ve İran destekli gruplardan oluşan güçlere ait bir araca düzenlediği saldırıda en az 10 kişi öldü.  Yerel kaynaklardan ed...

FBI uyardı: Saldırı için pusuda bekliyorlar

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Çin bağlantılı bilgisayar korsanlarının ülkesinin kritik altyapısına saldırmak için pusuda beklediklerini bildirdi. Wray, Ç...


İran-İsrail gerilimi: Orta Doğu'da uçaklar rota değiştiriyor

İsrail'in İran'ın İsfahan kentine hava saldırısı düzenlediği haberlerinin ardından birçok havayolu şirketi uçuş rotalarını değiştirme kararı aldı. İsrail saldırısı iddiasını reddeden İran...

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, güvenlik uyarısında bulundu

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a misilleme yaptığı yönündeki haberlerin ardından çalışanları ve onların aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Güvenlik uyarısında, Büyük...


İsrailli yetkililer, 'İran'a yönelik saldırıyı doğruladı' iddiası

Amerikan New York Times (NYT) gazetesinde yer alan ve İsrailli yetkililere dayandırılan haberde, "İsrail ordusunun İran'a yönelik bir saldırı düzenlediğini doğruladığı" iddia edildi.

Rusya'da bombardıman uçağı düştü

Rusya Savunma Bakanlığı, ülkenin güneyindeki Stavropol Krayı’nda bir Tu-22M3 uzun menzilli süpersonik bombardıman uçağının teknik arıza yüzünden düştüğünü duyurdu.


İsfahan'da şiddetli patlamalar

İsrail'in İran'ın saldırılarına misilleme hazırlıkları günlerdir gündemdeki yerini korurken İran basını, gece İsfahan'da şiddetli patlama seslerinin geldiğini duyurdu. Ülke genelinde tüm ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR