Yukarı
289260

Irak’tan işlenmemiş altın ithalatında patlama

02 Temmuz 2020 15:46

Irak'tan ithalat haziranda yüzde 581'lik olağanüstü artışla 1 milyar 105 milyon dolara yükseldi. Ocak-haziran döneminde bu ülkeden yapılan ithalattaki artış da yüzde 705 oldu ve toplam ithalat rakamı 3 milyar 505 milyon dolara ulaştı. Artışın nedeni bu ülkeden ithal edilen işlenmemiş altın. Geçen yılın ocak-mayıs döneminde 148,8 milyon dolar olan Irak'tan altın ithalatı, bu yılın aynı döneminde 2 milyar 331 milyon dolara sıçradı. Sozcu.com.tr'ye konuşan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar, Irak'ta Londra borsasına kayıtlı rafineri bulunmadığını, bu ülkedeki işlenmemiş altının Türkiye'de dahilde işleme rejimi kapsamında rafinerilerde işlenip tekrar satıldığını dile getirdi.

Haziran ayına ilişkin dış ticaret verileri bugün açıklanırken, Türkiye’nin Irak’tan ithalatındaki büyük artış dikkat çekti. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl haziranda 162 milyon dolar olan Irak’tan ithalat, bu yıl haziranda tam 1 milyar 105 milyon dolara sıçradı. Bu dönemde oransal artış yüzde 581’lik astronomik bir düzeyde oldu.

Ocak-haziran döneminde bu ülkeden ithalat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 705 artışla 435 milyon dolardan 3 milyar 505 milyon dolara yükseldi.

Böylece 2018’in tamamında 1,6 milyar dolar, 2019’un tamamında 2,6 milyar dolar olan Irak’tan ithalat 2020’nin daha ilk yarısında rekor kırmış oldu.

ARTIŞIN NEDENİ İŞLENMEMİŞ ALTIN

Ticaret Bakanlığı, ülkeler bazında ithalatın alt kırılımlarını açıklamıyor. Bu yüzden haziran ayına ilişkin Irak’taki ithalat artışının hangi üründen kaynaklandığı net değil ancak Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) beş aylık verileri, hazirana da ışık tutuyor.

Nitekim, TÜİK verileri, yılın ilk beş ayı itibarıyla Irak’tan ithalat artışının nedeninin altın kaleminden kaynaklandığını ortaya koyuyor.

Geçen yılın ilk beş ayında 273 milyon dolar olan Irak’tan toplam ithalat, bu yılın aynı döneminde yüzde 779 oranında artarak 2 milyar 400 milyon dolara yükseldi.

ARTIŞ 2019’UN İKİNCİ YARISINDA BAŞLADI

Aynı dönemde Irak’tan altın ithalatı, 148,8 milyon dolardan 2 milyar 331 milyon dolara yükseldi. Yani Irak’tan toplam ithalatın çok büyük bölümünü altın ithalatını oluşturdu. TÜİK verilerinde Irak’tan yapılan altın ithalatının büyük bölümünün “standart işlenmemiş altın” ve “standart dışı işlenmemiş altın” olduğu, ve bu kalemlerden ithalatın 2019’un ikinci yarısından itibaren sıçradığını gösteriyor.

Mustafa Kamar

Ticaret Bakanlığı verilerine göre de haziranda “kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası, metal paralar” faslında ithalat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 240 artışla 703 milyon dolardan 2 milyar 395 milyon dolara fırladı. Bu veri de, Irak’tan haziranda artamaya devam eden ithalatın altın kaynaklı olduğunun bir başka işareti. Bu fasılda ithalat ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 85 artışla 5 milyar 264 milyon dolardan 9 milyar 740 milyon dolara yükseldi.

TÜRKİYE’DE İŞLENİP TEKRAR SATILIYOR

Sozcu.com.tr’ye konuşan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar, Irak’ta Londra altın borsasına kayıtlı rafineri bulunmadığını ve bu nedenle Irak’taki işlenmemiş altının Türkiye’de Londra borsasına kayıtlı rafinerilerde dahilde işleme rejimi kapsamında işlenip külçe altın olarak tekrar bu ülkeye satıldığını söyledi. Kamar, bu işlem kapsamında yaklaşık yüzde 20’lik bir işçilik ücreti eklendiğini dile getirdi.

Kamar, Türkiye’nin altın dahil mücevher ihracatının haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 60 artışla 345 milyon dolar, ocak-haziran döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 düşüşle 1 milyar 609 milyon dolar olduğunu aktardı.

Kamar, Türkiye olarak geçen yıl toplamda 4,5 milyar dolarlık ihracat, 3,5 milyar dolarlık da dahilde işlemi rejimi kapsamında ihracat yaptıklarını dile getirdi.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Bankada parası olanlar dikkat! BDDK uyarı mektubu gönderecek

BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fo...

İsrail-İran geriliminin etkileri: Bitcoin 60 bin doların altını gördü

Kripto para birimi Bitcoin, İsrail ordusunun İran'a saldırı düzenlediği haberlerinin ardından 60 bin doların altını gördü.


34 internet sitesi için kapatma talebi

Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 34 internet sitesine erişimin engellenmesi ...

Şimşek: Harcamalarda kesintiye gideceğiz

Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Şimşek, "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz" dedi. Haz...


S&P, İsrail'in kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), artan jeopolitik risk bölgesel çatışma endişesi nedeniyle nedeniyle İsrail'in "AA-" olan kredi notunu "A+"ya indirdi. S...

En ucuz Tesla, Türkiye'de satışa çıktı

Tesla, Türkiye'deki ürün gamını artırmaya devam ediyor. Marka, en ucuz Tesla olan Model Y'yi Türkiye pazarında satmak için ön siparişe açtı.


Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...

TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.


Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuba Ünsal: Çocuklarım ikinci el kıyafetle büyüdü

Oyuncu Tuba Ünsal 'Empati' programında "Para biriktirmek için arkadaşlarımın kıyafetlerini yıpranana kadar giydim. Çocuklarım da benim gibi yetişiyor. Bir kıyafetini satmadan diğerini alm...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR