Yukarı
289424

Türkiye’nin ilk Roman kökenli Milletvekili olan CHP’li Özcan Purçu: O Roman çocuk sen olabilirdin

04 Temmuz 2020 09:20

Türkiye’nin ilk Roman kökenli Milletvekili olan CHP’li Özcan Purçu, içini Sözcü Haftasonu’na döktü: Bugün dışladığın bir Roman çocuğuna iyi bak! Senin ailen de Roman olabilirdi. Yokluk ve yoksunluk içindeki o çocuk sen olabilirdin! İnsanı yaşam koşullarıyla değerlendirmemeliyiz, insan olduğu için değer vermeliyiz.

2015 ve 2018 yıllarında yapılan genel seçimlerde CHP'den İzmir Milletvekili seçilen ve Türkiye'nin ilk Roman kökenli milletvekili olan Özcan Purçu, SözcüHaftasonu'na samimi açıklamalarda bulundu. Ülkemizdeki Romanların dünden bugüne yaşadığı sıkıntıları anlatan milletvekili Purçu, ‘Türkiye'de Roman olmak' cümlesinin derinliğini de okuyucularımızla paylaştı.

EMPATİ YAPMALIYIZ

– Türkiye'de ırkçılığın olmadığı söyleniyor. Sizce ülkemizde Roman vatandaşlara karşı ırkçı bir yaklaşım var mı?

Türkiye'de, Romanlara karşı ırkçı bir söylem yok. Ama Romanların yokluk ve yoksunluk içindeki yaşamları nedeniyle bir ayrımcılık söz konusu. Bunun olmaması için çalışıyoruz ve mücadelemizi eğitim alanında büyüterek sürdürüyoruz. Hiç kimsenin, diğer bir insana yaşam koşulları nedeniyle ayrımcı davranması doğru değil. Bugün dışladığın bir Roman çocuğuna iyi bak. Senin ailen de Roman olabilirdi. O zor şartlardaki çocuk sen olabilirdin! Empati yapmalıyız. İnsanı yaşam koşullarıyla değerlendirmemeliyiz, insan olduğu için değer vermeliyiz.

Milletvekili Purçu, corona virüsü salgını boyunca Roman mahallelerinin dertlerine derman olmaya çalıştı.

GURUR DUYUYORLAR

– Size, Romanların Cumhurbaşkanı diyenler var. İzmir Milletvekili seçildiğinizde yakınlarınızdan ve çevrenizden nasıl bir tepki aldınız?

Ülkemizdeki tüm Romanların derdine derman olmaya çalışıyorum. Küçüklüğümde yaşadığım sıkıntıları, bir Roman çocuğu yaşasın istemiyorum. Romanların şimdiye kadar temsil edildikleri bir alan olmadı. İlk defa Roman kökenli biri milletvekili oldu, ilk defa dertlerini anlatabilecekleri bir makam var. Aynı şartlarda yaşadığım ve bir temsil makamında bulunduğum için benimle gurur duyuyorlar. Ondandır bana yakıştırdıkları bu unvan. Sağ olsunlar. İnanıyorum ki ileride her makamda olacaklar, eğitim çocuklarımızın geleceğini aydınlatacak.

Purçu, pandemi nedeniyle işsiz kalan Romanların ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını söyledi.

GELECEK KAYGISI VAR

– Yıllardır Türkiye'de yanlış olarak Romanlar enstrüman çalıp eğlence düzenleyen insanlar olarak biliniyor. Romanlar gerçekten böyle mi?

Evet, ülkemizde Romanların normal bir yaşamının olmadığı, ‘sadece müzik yapıp eğleniyorlar' düşüncesi doğrudur. Oysa ki Roman vatandaşlarımız o eğlencelerden günlük kazandıkları ile evlerini geçindiriyorlar. Ayrıca Roman havasının da bir kültürün temsili olduğu hiç düşünülmez ve araştırılmaz. Yıllarca çalışıyorsunuz, insanları eğlendiriyorsunuz ama onlar eğlenirken sizin içinizde hep bir gelecek kaygısı var. Çünkü sosyal güvencesiz ve günlük işlerde çalışıyorsunuz.

Purçu: “Roman sanatına gereken değer verilse, unutulmaya yüztutmuş birçok meslek ekonomiye can verirdi.”

Partimiz çok çalışıyor

“Partimiz, dezavantajlı vatandaşların yaşam koşullarının iyileştirilmesi için çalışıyor. CHP'nin yönettiği illerde Romanlar için ‘Her şey çok şukar olacak' dedim. Bunun örneğini pandemi sürecinde belediyelerimiz başarıyla göstermiştir.”

Vaka sayısı belli değil

– Roman vatandaşlarımız, pandemi günlerinde nasıl zorluklarla karşı karşıya geliyorlar?

Roman vatandaşlarımız, sağlıklı ve insani şartlarda yaşayabilecekleri konutlardan yoksun oldukları için hijyen problemi yaşanmaktadır. Ayrıca günlük işlerden geçim sağladıkları için de işsiz kalmışlardır. Yeteri kadar beslenememekte ve gıda ihtiyaçları karşılanmamaktadır. Biz gerek parti gerek sivil toplum kuruluşlarıyla elimizden geleni yapıyoruz. Salgın sırasında hükümetin topluma yaklaşımı her alanda başarı gösteremedi. Roman vatandaşlarımız özellikle ilk günlerde sağlık kuruluşlarına ulaşamadı ve test yaptıramadı. Bu nedenle de Roman mahallelerinde vaka sayısı veya vaka yaşanıp yaşanmadığına dair bir veri oluşmamıştır.

Çadırda büyüdüğünü söyleyen Purçu, “Benim ailem hâlâ sepet ve şemsiye örüyor. Onlarla gurur duyuyorum. Geçimlerini sağlamak için ata mesleklerini unutmadılar, bizlere de unutturmadılar” dedi.

Gençlerimiz okumak istiyor

– Büyükleriniz, naylon çadırda yaşadığınız için kaymakama başvururmuş. Siz de bu nedenle çocukken kaymakam olmak istermişsiniz. Milletvekili olmanız Romanların hayatında neleri değiştirdi?

Çocukluğumda yardımları kaymakamın yaptığını düşünürdüm. Bu nedenle kaymakam olursam ihtiyaç sahibi Romanların tüm sorunlarını çözerim diye düşünmüştüm! Tüm olumsuz şartlara rağmen üniversiteyi bitirdim. Sonra gördüm ki kaymakam olmakla Romanların sorunlarına kalıcı çözümler üretemeyeceğim. İşte o zaman milletvekili olarak ‘Dezavantajlı gruplara içlerinden gelen biri olarak çözüm üretmeliyim' diye yolumu çizdim. Romanlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin asli unsurları, kültürü ve rengidir. Milletvekili seçildiğim günden beri çok yol alındı. Artık gençlerimiz okumak istiyor. En büyük değişim de budur.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İzmir'de 'Hayvan Arama Kurtarma Tatbikatı' yapıldı

İZMİR'de Tarım ve Orman Bakanlığı ile AFAD ve Hayvan Arama Kurtarma Derneği (HAK-TİM) iş birliğinde Hayvan Arama Kurtarma Tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikatta, iguana, kuzu, keçi, kedi,...

Efe'nin organları ölmeden önce bağışlanmış

İZMİR'in Konak ilçesinde, kavgada birbirine bıçakla saldırıp yaralayan iki arkadaştan Kenan Efe Aytekin’in (17) organlarının, ölmeden önce ailesi tarafından bağışlandığı ortaya çıktı. Her...


İzmir'de otomobille çarpışan motosikletli ağır yaralandı

İZMİR'in Konak İlçesinde, otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü Erdal Ö. (31), ağır yaralandı. Kaza, 00.00 sıralarında Gaziler Caddesi'nde meydana geldi. Ö.A. (26) yönetimindeki 35 BH...

Urla Belediye Meclisi'nden 2023 faaliyet raporuna şerhli onay

Urla Belediyesi nisan ayı meclis toplantısının üçüncü birleşiminde görüşülen faaliyet raporunun bazı bölümlerine denetim ve inceleme yolu açık olmak üzere şerh konularak oylandı ve oy çok...


Kaymakam Sarı’dan Başkan Türkmen’e tebrik ziyareti

Kemalpaşa Kaymakamı Musa Sarı, İlçedeki çeşitli kamu kurumu müdürleri ile birlikte Belediye Başkanı Mehmet Türkmen'e makamında hayırlı olsun ziyaret gerçekleştirdi.

Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju Çelik Kuzey Ege Bölgesindeki gazetecilerle buluştu

Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju ÇELİK, bölgedeki tüm yerel gazeteci, radyo ve sosyal medya hesaplarının yöneticileriyle buluştu ve Bergama’nın geleceğine dair değerlendirmeler yapıldı....


Başkan Tugay, Alaçatı Ot Festivali’nin açılışını yaptı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Çeşme Belediyesi tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Alaçatı Ot Festivali’nde yurttaşlarla buluştu.  Başkan Tugay, her yıl katlanarak...

Karşıyaka’da 23 Nisan coşkusu!

Karşıyaka Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir coşku ve heyecanla kutlayacak. Tüm güne yayılacak etkinlikler kapsamında dansta...


Beydağ Belediye Başkanı Şakir Başaran'ın acı günü

Başaran'ın cenazesi yarın öğle namazının ardından Beydağ Merkez Camii'nde kaldırılacak. 

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı

Hasan Can Kaya arkadaşlarıyla futbol oynarken omzunun üzerine düştü. Omzunda kırık oluşan ünlü komedyen acil ameliyata alındı. Konuşanlar programıyla son yılların en popüler komedyeni ola...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sigara bunamaya yol açar mı?

Demansın (bunama) çağın yaygın sorunlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun genetik gibi bazı değiştirilemez faktörlerden kaynaklanabildiğini belirtiyor. Ancak bunama riskini azaltacak değiştirilebilir risk faktörlerine de dikkat çekmeyi ihmal etmiyorlar.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR