Yukarı
289969

50 liralık benzin ve motorinde 18 yılda yaşanan kayıp

09 Temmuz 2020 11:50

Petrol krizine bağlı olarak 2020 yılında akaryakıt fiyatları çok sık değişti. Fiyatlardaki oynaklık bir nebze azalmış olsa da hemen her hafta zam ya da indirim haberleri gelmeye devam ediyor. Fiyatlardaki bu oynaklık devam ederken akaryakıt konusunda duymaya alıştığımız 'Ben hep liralık alıyorum' diyenleri de kötü bir haber bekliyor. TÜİK verilerinden derlenen bilgilere göre 2003 yılının Tammuz ayından bu yana benzine toplam 4.6 TL zam gelirken, hep 50 liralık benzin alan bir vatandaş 18 yıl önceye göre bu parayla 20 litre daha az benzin alabiliyor. Motorine ise 18 yılda 4.34 kuruş zam geldi. 50 TL ile alınabilen motorin miktarında yaşanan kayıp 28 litrenin üzerinde. Son üç yılda 50 lira ile alınabilen akaryakıt miktarı 7-9 litre arasında değişiyor.

Corona virüsüne bağlı olarak yaşanan gelişmeler ve petrol üreticisi iki dev, Rusya ve Suudi Arabistan’ın arz konusunda uzun süre anlaşamaması nedeniyle 2020 yılı, petrol fiyatları açısından da unutulmayan bir yıl oldu. Söz konusu gelişmelere bağlı olarak petrol fiyatları tarihi düşük seviyelere geriledi.

Brent petrol fiyatlarında yaşanan değişimi vatandaşlar da çok yakından takip ediyor. Çünkü brent petrol fiyatının artması Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansırken, düşüş de benzin ve motorinde indirim anlamına geliyor. Öyle ki krizin başladığı 9 Mart 2020 tarihini takip eden yaklaşık 1 aylık süreçte benzinin fiyatı 15, motorinin fiyatı ise 6 defa değişmişti.

SON BİR AYDA 7 ZAM 3 İNDİRİM

Yüksek vergi oranlarından dolayı petrol fiyatlarında yaşanan keskin düşüşün, Türkiye’deki benzin ve motorin fiyatlarına yansıması sınırlı kalsa da vatandaşlar akaryakıtta uzun süre görmedikleri seviyede düşük fiyatlar gördü.

Petrol fiyatlarında yaşanan oynaklık mart ayından sonraki döneme göre bir nebze daha yavaşlamış olsa da akaryakıt fiyatlarında yaşanan değişim devam ediyor. Bu haftanın ilk iki iş gününde benzin ve motorine gelen zamlar ile birlikte son bir ayda benzine 4 defa zam 2 defa indirim gelirken, motorine 3 defa zam 1 defa da indirim geldi.

SON 18 YILDA FİYATLAR

TÜİK madde sepetinde yer alan verilere göre 2003 yılından bu yana benzin fiyatları 4.6 TL zamlanmış durumda. Son 18 yılın temmuz ayı fiyatları karşılaştırıldığında bir yıllık en büyük değişim 2017 Temmuz ayı ile 2018 Temmuz ayı arasında yaşandı. Söz konusu dönemde benzinin litresi 1.20 TL artış gösterdi. 2018 Temmuz ayı ile 2019 Temmuz ayı arasında ise 77 kuruşluk bir artış var.

Son 18 yılda indirim olarak en büyük değişim ise 2019 yılı Temmuz ayı ile günümüz fiyatları arasında. Buna göre geçen yıl temmuz ayında 7.05 TL olan benzinin litre fiyatı şu an 62 kuruş ucuzlayarak 6.43 TL seviyesine inmiş durumda.

HEP 50 LİRALIK ALANIN KAYBI NE KADAR?

Benzin fiyatı denince ilk akla gelen ‘Ben hep 50 liralık alıyorum’ cümlesini kuranlara da kötü bir haber var. Buna göre aradan geçen 18 yılda benzin fiyatlarında yaşanan artışa bağlı olarak vatandaşın kaybı yaklaşık 20 litre.

2003 yılının Temmuz ayında 50 TL ile 27.32 litre benzin alınabilirken, bugün 50 TL ile sadece 7.77 litre benzin alınabiliyor.

MOTORİNDE KAYIP 28 LİTRENİN ÜZERİNDE

Motorin fiyatların da da benzer bir durum söz konusu. Aradan geçen 18 yılda motorinin litre fiyatına 4.34 kuruş zam geldi. 2003 yılının Temmuz ayında 50 TL ile 36.76 litre motorin alan bir vatandaş bugün ise sadece 8.37 litre motorin alabiliyor.

Yani 18 yılda 50 TL’nin alabileceği motorin miktarında kayıp 28.39 litre oldu. Son 18 yılın temmuz ayı fiyatları karşılaştırıldığında, bir yıllık en büyük değişim 2017 Temmuz ayı ile 2018 Temmuz ayı arasında yaşandı. Söz konusu dönemde motorinin litresi 1.27 TL artış gösterdi. İkinci en büyük artış ise 91 kuruş ile 2007 Temmuz ayı ile 2008 Temmuz ayı arasında.

Son 18 yılda indirim olarak en büyük değişim ise 2008 yılı Temmuz ayı ile 2009 Temmuz ayı fiyatları arasında. Buna göre 2008 temmuz ayında 3.18 TL olan motorinin litre fiyatı 2009 Temmuz ayına gelindiğinde 80 kuruş ucuzlayarak 2.38 TL seviyesine gerilemiş.

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...

TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.


Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...

Vergide ilk çeyrek yeniden değerleme oranı belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde...


4 yıl önce kurban alınıyordu! Bugün bir kilo pirzola fiyatı oldu

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, et ve sütte yaşanan sorunların hayvancılık politikalarından kaynaklandığını söyledi. Gürer, Diyanet İ...

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,3 yükselişle 9564 puan seviyesinden başladı. Dolar 32,517 TL, euro 34,875 TL seviyesinde. Gram altın ise 2488 TL'den alıcı buluyor.


Şubatta süt, yumurta ve tavuk eti üretimi düştü

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimi şubatta aylık bazda yüzde 13,2 oranında azaldı. Tavuk eti üretimi şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalırken tavuk yumurtası üretimi de yüzde 5,7 or...

Aselsan'dan yeni anlaşma

Aselsan ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Hava Savunma Sistemleri tedarikine ilişkin 36 milyon tutarında bir sözleşme imzalandı.


Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede kısa vade en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu kaydetti. Şimşek, "Yatırımcıların ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR