Yukarı
291972

Esnafın hükümete isyanı

31 Temmuz 2020 13:30

CHP Milletvekili Gürsel Tekin, Kurban Bayramı arifesinde İstanbul’un en yoğun alışveriş noktalarını ziyaret ederek esnafı dinledi. Koronavirüs sürecinde yeterli desteği alamayan esnaf, "50 yıl vergi ödedik, devlet bize 50 gün bakamadı" diye isyan etti.

 CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Kurban Bayramı öncesinde Mısır Çarşısı, Kapalıçarşı ve Mahmutpaşa esnafını ziyaret ederek sorunlarını dinledi.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, bayram öncesi esnafın durumunu gözler önüne sermek için bu ziyareti gerçekleştirdiğini söyleyen Tekin, “Bayram öncesi buralarda adım atılmazdı. Şu an in cin top oynuyor” dedi.

22 MİLYON KİŞİ İCRALIK

Tekin, Türkiye'nin ekonomik durumunu Ankara'nın ortasındaki İcra Dairesi'ni örnek göstererek anlattı. Tekin şunları kaydetti:

* Oraya gittiğinizde Türkiye'nin fotoğrafını görürsünüz. O icra dairesi CHP'ye 150 metre, AK Parti'ye 850 metre mesafede. Ticaret Odası'na, Türkiye Odalar Birliği'ne yakın mesafede.

* Bütün siyasi partilerin ortasında bir ucube. 22 milyon vatandaşın icra dosyası var. Gece 22 milyon insan, icra dosyalarından dolayı uykuları kaçmışsa daha neyi dinleyeceksiniz? İşsizlik, yoksulluk, sefalet…

* Sadece TÜİK verilerini ciddiye alsanız 7-8 milyon genç nüfus perişan. Büyük bir işsizlik var bizim bunun önüne geçmemiz lazım.

STOPAJ TEPKİSİ

Tekin, pandemi döneminin esnafı perişan ettiğine dikkat çekerek devletin esnaftan almaya devam ettiği stopaj vergisine de tepki gösterdi.

Tekin “Esnaf, mal sahibine ‘3 aydır iş yapamıyoruz kiramızı almayın' diyebilir. Mal sahibi insaflıysa almaz. Ama devlete ‘stopaj vergisini almayın' diyemiyor. Dükkan kapalıyken bile devlete vergi ödeniyor. Olur mu böyle bir devlet anlayışı? Esnafı yaşat ki devlet yaşasın. Stopaj vergisini kaldırın ya da sembolik yüzde 1'e getirin” diye konuştu.

“ESNAF TEFECİLERİN ELİNDE”

“Mal sahibi devletten daha insaflı davranıyor” diyen Tekin, şöyle devam etti; “Mal sahibi kira almadı, devlet stopaj vergisini almaya devam etti. Pandemiden önce de işler güllük gülistanlık değildi. Esnaf şu an tefecilerin elinde. Esnafın kaderi tefecilerin iki dudağının arasında.”

“ALTIN GELENEĞİ SONA ERECEK”

Altındaki yükselişe de vurgu yapan Tekin, “Yarım altın almak mümkün değil, çeyrek altını da büyük kesim alamayacak. Düğünlerimizdeki eski geleneklerimizden vazgeçeceğiz gibi bir durum var” dedi.

“50 YIL VERGİ ÖDEDİK, DEVLET BİZE 50 GÜN BAKAMADI”

Tekin'in ziyaret ettiği çarşı esnafı da yaşadıkları ekonomik duruma ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. Mısır Çarşı Derneği Başkanı Ömer Başıbüyük çarşıya pandemiden önce günlük 40-50 bin insan geldiğini şimdi bu rakamın 2 bin kişiye kadar düştüğünü belirterek, “Bunun bini de çalışan ve esnaf” dedi.

Mısır Çarşısı'nın Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olduğunu belirten Başıbüyük, “Devlet yetkililerine gidip en azında kapalı olan dönemde ‘kira almayın' dedik. ‘Evde kalın' dediniz, ‘sokağa çıkmak yasak’ dediniz, biz dükkanımızı açmadık. Kiralar ötelendi ama şimdi 1.5 aylık kira isteniyor. AVM'ler 3 ay kira almadı, kira indirimine gitti. Bu esnaf o büyük markalardan daha mı zengin? Biz devletimize 50 yıl vergimizi verdik ama devletimiz bize 50 gün bakamadı” diye tepki gösterdi.

“EVİMİZİ ARABAMIZI SATIYORUZ”

Mısır Çarşısı Derneği Başkan Yardımcısı Rıza Luş da sıkıntılarını şu sözlerle dile getirdi;

* Temmuz ayında Mısır Çarşısı'nda 50 bin lira kira ödenmesi gerekiyor ötelemeden dolayı. Çarşı esnafının günlük cirosu 100-150 lira. Herkes çalışanlarını ücretsiz izne yolladı. Çalışanlara yarım haftalık verebiliyoruz. Yani yarım aylık. Çarşı esnafı cebinden, aldığı krediden yiyor.

* Cumhurbaşkanı'na ulaşmaya çalıştık olmadı. Biz kredi, hibe istemiyoruz. Biz vakıf kiracısı olarak devletten mağduriyetiminiz giderilmesini istiyoruz.

* Hazır yiyoruz. Herkes karısının kulağındaki küpeyi, kolundaki bileziği bozduruyor. Ne kaldı ki başka? Çarşı esnafının çoğu arabasını, evini satıyor. Esnaf kirayı ödeyemediği için dükkanları boşalttı. 90 dükkan bulunan Mısır Çarşısı'nda 26 Temmuz itibariyle 26 dükkan kapalı.

YÜZDE 40-50 KAPALI

Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkan Vekili Atilla Saraç da 2 bin 500 dükkanın bulunduğu çarşıda pandemiden sonra dükkanların yüzde 40-50'sinin kepenk açamadığını söyledi.

Çarşıda kiraların altın ve dövizle ödenmesinin de artan fiyatlar nedeniyle sorun olmaya başladığını dile getireren Saraç, ”Turizm hareketi yok.  Esnaf bu yüzden mağdur. Siyasilerden yardım bekliyoruz. Şu an çarşıda turist yok” diye konuştu.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

ABD'de mortgage faizleri 6 ayın zirvesinde

Mortgage Bankalar Birliği (MBA), 19 Nisan ile biten haftaya ilişkin mortgage verilerini açıkladı. Buna göre, mortgage başvuruları geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla yüzde 2,7 azaldı.

Merkez Bankası faiz indirimine ne zaman başlar?

Şubat ayında agresif sıkılaştırma politikasına geçici bir ara verilmesinin ardından, mart ayında faiz oranlarının 500 baz puan artırıldığı Reuters tarafından bildirildi. Bu değişiklikle b...


Çimentoya dev zam geldi, müteahhtiler grev hazırlığında

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento fiyatlarına maliyet artışlarını aşan zamlar yapıldığını ve 36 ayda çimentoya yüzde 1800'den fazla zam geldiğin...

Borsa günün ilk yarısında yükseldi

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 104,33 puan artışla 9.749,35 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 49,1 mily...


Asgari ücrete en az gıda enflasyonu kadar zam talebi

1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını ilan eden DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Asgari ücret acilen en az gıda enflasyonu ve büyüme oranı kadar artırılmalıdır" dedi. 2024 1 Mayıs'ına sayılı gü...

Sanayiciden vize isyanı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, birçok sanayicinin yurt dışına çıkışta vize alamadığını belirterek, "Artık vize sorunumuz finansman sorununun çok daha önüne geçti. Gerekirs...


Elektrikli araç satışları geçen yıl 8 kattan fazla arttı

IEA'nın Küresel Elektrikli Araç Veri Takipçisi'nden alınan bilgilere göre, Türkiye'deki elektrikli araç satışlarına ilişkin ilginç veriler var. 2022'de toplam elektrikli araç satışı 7 bin...

Sanayide kapasite kullanım oranı nisanda arttı

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), nisanda bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 76,70'e yükseldi. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türkiye'de imalat sana...


Kısa vadeli dış borç stoku azaldı

Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku % 2,2 oranında artarak 69,9 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku % 4,5 oranında azalarak 57,7 m...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Demet Akalın'ın başı kiracısıyla dertte

Ünlü şarkıcı Demet Akalın, evinde 5 bin TL kiraya oturan kiracısıyla yaşadığı sorun nedeniyle isyan etti. Akalın, kiracısının 'Programda benden bahsetti, zam yapacaktım vazgeçtim' demesin...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Siyah nokta neden olur, temizleme nasıl yapılır?

Siyah nokta, cilt foliküllerinin tıkanması sonucu oluşuyor. Kötü bir görünümün yanı sıra temizlikten uzak bir görüntüye neden olan siyah noktaları temizlemek için cildini günde en az iki kez temizleyerek gözeneklerini açık tutabilir, cildin yağ ve kirlerden arınmış olması siyah noktaların oluşumunu azaltabilirsiniz.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR