Yukarı
292397

İki yılın sonunda elde edilen bir şey yok

06 Ağustos 2020 13:21

Bayram sonrası piyasalarda fırtına var desek yanlış olmaz. Son dönemde sürekli yükselen altına, dolar da ayak uydurdu. Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya büyük bankaların ons altın konusunda 2.300 dolar üstüne yönelik hedef fiyat revizyonları yaptığını belirtirken, Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Evren Bolgün, dolarda yaşanan yükselişin temel nedeninin Londra swap piyasasında TL faizlerinde yaşanan dalgalanma olduğunu söylüyor. Rahip Bruson krizi ile başlayan süreçle birlikte Merkez Bankası rezervlerinden 105 milyar dolar satıldığını söyleyen Doç. Dr. Bolgün, "İki yılın sonunda elde edilen hiçbir şey yok. Rezerv düşüklüğü IMF tarafından da gündeme getirildi. Dolar/TL daha önce yükseldiği seviyelere yaklaşacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de vatandaşlar son dönemde altın, dolar ve euro da rakamları takip etmekte zorlanıyor. Çünkü döviz kurları ile altın fiyatları sürekli yükseliyor.

Dolar küresel piyasalarda zayıflasa da bu durum Türkiye’de tam tersi. Kur bugün 7.25 TL seviyesinin üzerine çıktı. Euro ise 8.60’yi aştı.

Altın fiyatlarındaki yükseliş de hız kesmeden devam ediyor. Gram altın 475 TL seviyesinde.

  • DOLAR

    7.2537(%3.17)

  • EURO

    8.6144(%3.25)

  • ALTIN

    478.597(%3.66)

Uzun süredir devam eden yükselişte en önemli neden kuşkusuz corona salgını. Normalleşme adımlarının ardından gelen ikinci dalga korkusu bütün dünyada yatırımcıları güvenli liman olarak görülen altına yönlendirdi.

İkinci dalga korkusunun yanında, merkez bankalarının salgının etkilerinin azaltmak için attığı likidite adımları ve son dönemde zayıflayan dolar da altının yükselmesinde en önemli sebeplerden.

Yine ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşı geriliminin tırmanması da altın fiyatlarını destekliyor.

2.300 DOLAR ÜSTÜNE YÖNELİK HEDEF FİYAT REVİZYONLARI GELİYOR

Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya altında yaşanan yükselişi sozcu.com.tr’ye değerlendirdi.

2020’de merkez bankaları ve hükümetlerin pandemi nedeniyle parasal genişlemelerinin toplam büyüklüğünün 12 trilyon doları geçtiğini söyleyen Yunus Kaya, “Bu parasal bolluktaki artış, borsalarda büyük bir ralliye yol açarken, altın fiyatlarını da artırdı. 2020 Ocak ayında 1600 doları, Mart ayında 1.700 doları, Temmuz ayı başında 1.800 doları geçen altın hızlanarak 24 Temmuz'da 1.900'ü, 4 Ağustos'ta 2.000 doları geçti. Hedef daha yukarılar gibi duruyor ki büyük bankalardan 2.300 dolar üstüne yönelik hedef fiyat revizyonları geliyor.” açıklamasında bulundu.

Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya

ALTIN BAZLI BORSA YATIRIM FONLARINA REKOR GİRİŞ

Hem parasal genişleme ile gelen taze parada yatırım çeşitlendirme ihtiyacının, hem de virüsün getirdiği kriz korkusunun yatırımcıları altına yönlendirdiğini belirten Kaya, “Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre, altın bazlı borsa yatırım fonlarına 2020 yılının ilk yarısında 40 milyar dolarlık 734 ton tutarında rekor giriş gerçekleşti ki bu rakam bir rekor. Altın destekli ETF’lerdeki altın varlıkları ise 3 bin 200 tonu geçti. Son gelişmeler, temmuzda da bu temponun korunduğunu gösteriyor.” dedi.

“2.500 DOLARIN GÜNDEME GELEBİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

The New York Times gazetesinde çıkan bir analizde, ABD'nin doları diğer ülkelere finansal baskı kurmak için kullanması ve Çin'in yükselişiyle birlikte dolar hegemonyasının kademeli olarak azalacağı beklentisinin, merkez bankalarını altın alımına yönlendirdiğine işaret edildiğini hatırlatan Kaya, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın alımlarındaki artışta Hazine’nin altın cinsinden borçlanmasını artırması da bir etken olarak görülüyor. Zira Hazine, 2018 sonunda 6.5 ton altın borcu varken 2019'da 82.3 ton, 2020 ilk 5 ayda 83 ton altın borçlandı. Bunların 111 tonun vadesi 2021'de gelecek.

Global piyasalar iyiyken altının bu seviyelerde olması, piyasalar için kötü günler geldiğinde daha ürkütücü fiyat seviyelerini gündeme taşıyabilir. Çünkü piyasalar kötüleştiğinde altın bu sefer güvenli liman algısıyla daha da fiyat artışını artırabilir. Bu yüzden ben 2500 doların gündeme gelebileceğini düşünüyorum. Dolayısıyla TL bazlı gram altında da gidecek yol olabilir.” açıklamasında bulundu.

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Evren Bolgün

DOLAR NEDEN YÜKSELDİ?

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Evren Bolgün dolarda yaşanan artışın temel nedeni olarak Londra swap piyasasında TL faizlerinin yüzde 1.050 seviyesine kadar çıkması olduğunu söylüyor.

4 Temmuz Salı günü, Türk Lirası’nın değerini desteklemek adına uluslararası piyasalardaki TL likiditesi kısıldı.

Ancak swap piyasasında TL bulamayan yatırımcılar ellerindeki hisse senedi ve tahvil gibi diğer TL cinsi varlıkları satmaya başladı.

Rahip Bruson krizi ile başlayan süreçte Merkez Bankası rezervlerinden 105 milyar dolar satıldığını söyleyen Doç. Dr. Bolgün, “İki yılın sonunda elde edilen hiçbir şey yok. Rezerv düşüklüğü IMF tarafından da gündeme getirildi. Dolar/TL daha önce yükseldiği seviyelere yaklaşacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...

TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.


Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...

Vergide ilk çeyrek yeniden değerleme oranı belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde...


4 yıl önce kurban alınıyordu! Bugün bir kilo pirzola fiyatı oldu

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, et ve sütte yaşanan sorunların hayvancılık politikalarından kaynaklandığını söyledi. Gürer, Diyanet İ...

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,3 yükselişle 9564 puan seviyesinden başladı. Dolar 32,517 TL, euro 34,875 TL seviyesinde. Gram altın ise 2488 TL'den alıcı buluyor.


Şubatta süt, yumurta ve tavuk eti üretimi düştü

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimi şubatta aylık bazda yüzde 13,2 oranında azaldı. Tavuk eti üretimi şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalırken tavuk yumurtası üretimi de yüzde 5,7 or...

Aselsan'dan yeni anlaşma

Aselsan ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Hava Savunma Sistemleri tedarikine ilişkin 36 milyon tutarında bir sözleşme imzalandı.


Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede kısa vade en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu kaydetti. Şimşek, "Yatırımcıların ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR