Yukarı
292810

Dolar ne kadar oldu?

11 Ağustos 2020 10:03

Dolar/TL hafta başına da sert yükselişle 7.40 seviyesindeki tarihi rekoru görerek başladıktan sonra 7.30 ile rekor arasında yatay bir seyir izlemeye devam ediyor. Piyasalarda bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor.

Dolar/TL’de yatay seyir Merkez Bankası’nın geçmişte de bir çok kez kullanılan ve piyasa tarafından örtülü faiz artışı olarak da adlandırılan likidite sıkılaştırması ardından geldi.

Piyasa bugün TCMB’nin likidite adımlarını ve Hazine ihaleleri takip ediyor. Ek sıkılaştırma adımlarına devam eden TCMB’nin piyasaya sağladığı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz’da politika faizinin 90 baz puan altına yani %7.34’e kadar gerilemişti. TCMB son adımlarıyla fonlama maliyetini dün itibarıyla %8.32’ye yükseltti.

DOLAR

7.3251(%-0.17)

EURO

8.595(%-0.19)

ALTIN

470.667(%-1.61)

Bankacılar ilgili adımların bugün de devam etmesini fonlama maliyetinin hafta sonuna doğru %9-%9.5’e kadar yükselmesini bekliyorlar. Bu beklenti ve sıkılaştırma adımlarıyla birlikte bankalar arası piyasada ise gecelik faizler TCMB’nin faiz koridorunun üst bandı olan %9.75 seviyesinde oluşuyor.

Bankacılar TCMB adımlarıyla birlikte mevduat, kredi faizlerinde de yükseliş yaşandığına dikkat çekiyorlar. Kamu bankalarının ucuz konut kredi faizlerinin de aralarında bulunduğu kredi faizleri yükseltildi. Üç puana yaklaşan artışlarla TL cinsi 1 ay vadeli mevduat faizlerinde yüksek miktarlı işlemlerde %11 seviyelerine yaklaşıldı.

Bankacılar mevduat faizlerindeki yükselişin döviz cinsi mevduata yönelme eğilimini sınırlamak açısından önemli olduğunu belirtiyorlar. TCMB’nin politika faizinin enflasyonun 4 puan altında kalması ile lokal yatırımcılarının TL mevduat getirisi elde edememesi nedeniyle dövize, altına ve son dönemde bu araçları barındıran yatırım fonlarına yönelme eğilimi dikkat çekmişti.

Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları sadece iki haftada 9 milyar dolar artarak 204 milyar dolardan 213 milyar dolar ile yeni tarihi zirveye yükseldi.

EN ÖNEMLİ GÖSTERGE GLP KULLANIMI OLACAK

Piyasa bir kaç gün sürecek likidite adımlarıyla faiz artışlarının nerede duracağını yani %11.25 geç likidite penceresinin kullanılıp kullanılmayacağını yakından takip etmeye başladı.

Bankacılar %11.25 faiz oranının mecvut ve beklenen enflasyona yakın olması nedeniyle TL’de hem lokal hem de yabancı işlemlerinde iyimserlik getirebileceğini düşünüyor. Yine de politika faizinde de benzer adımlar bekliyorlar.

Deutsche Bank dün yayımladığı araştırma notunda Türk Lirasını dünyanın en ucuz para birimi olarak tanımlarken TCMB’nin bu ay kadar yakın bir sürede likidite adımlarını doğrudan politika faizi artışı ile pekiştireceğini öngördü.

Goldman Sachs dün dolar/TL tahminlerini 3, 6 ve 12 ay vade için 7.75, 8 ve 8.25’e yükseltti. Kurumun daha önceki tahminleri sırasıyla 7, 7.5 ve 8 seviyesindeydi Düşük faiz politikasının bir sonucu olan yabancı döviz çıkışlarını ve lokal döviz talebini desteklemek adına kamu 2019’dan beri 110 milyar doları aşan döviz arzı yarattı.

Bu politikaların bir sonucu olarak ise rezervler piyasanın sorguladığı seviyelere geriledi. Piyasada faiz artışı beklentileri oluştu. Yeni kaynak olmaksızın bu politikanın mevcut rezervlerle sürdürülemeyeceği yönünde kuvvetlenen piyasa beklentileri kurdaki yükselişin ana sebebi oldu.

Piyasa ekonomideki gelişmelerin hala yeni dış kaynak olmaksızın uzun bir süre sürdürülemeyebileceğinden endişe ediyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan son olarak dün yaptığı açıklamada IMF finansmanı reddederken faiz oranlarının daha da düşmesini temenni ettiğini belirtiyor.

CDS 600 BP’NİN ALTINA GERİLEDİ

Türkiye’nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise geçen hafta 600 baz puan üzerine çıktıktan sonra dün geriledi. 5 yıllık CDS bu sabah saat 0855’te 568/583 seviyesinde. Gösterge 10 yıllık tahvilde ise dün son işlem %14.52 oldu. Hazine dün TLREF ihalesinde yaklaşık 3.1 milyar TL borçlanması ardından bugün 2 yıl vadeli gösterge tahvil ile 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvili yeniden ihraç edecek. Bugün ayrıca kurumsal yatırımcılara yönelik dolar cinsi borçlanma da sonuçlanacak. (REUTERS)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Deutsche Bank'tan TCMB faiz tahmini

Mart ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışını öngören Deutsche Bank, nisan ayı toplantısında bankanın politika faizi için yeni tahminini açıkladı.

Kartlı ödemeler martta 1,2 trilyon TL'ye dayandı

Seçim ayı olan martta yapılan toplam kartlı ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL'ye ulaştı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde büyü...


Küresel enflasyonda düşüş beklentisi

Ekonomistlerin küresel enflasyon beklentisi 2024 için yüzde 4,6'ya, gelecek yıl için yüzde 4,4'e geriledi. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ve İsviçre Ekonomi Politikası Enstitüsü ...

Gebze’de Mersen işçileri greve çıktı

X hesabından paylaşım yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, “Dünya çapında 33 ülkede 50 den fazla üretim tesisi bulunan Fransız şirketin işçileri yaklaşık  2 yıldır sendika ve...


Elektrik ve doğalgaza zam yapılacak mı? Bakan Bayraktar açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayısta elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapmayacaklarını açıkladı. Doğalgaz desteğiyle ilgili de konuşan Bayraktar, "Sosyal açıd...

Bankada parası olanlar dikkat! BDDK uyarı mektubu gönderecek

BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fo...


İsrail-İran geriliminin etkileri: Bitcoin 60 bin doların altını gördü

Kripto para birimi Bitcoin, İsrail ordusunun İran'a saldırı düzenlediği haberlerinin ardından 60 bin doların altını gördü.

34 internet sitesi için kapatma talebi

Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 34 internet sitesine erişimin engellenmesi ...


Şimşek: Harcamalarda kesintiye gideceğiz

Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Şimşek, "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz" dedi. Haz...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR