Yukarı
292890

İşçileri kapıya koydular

12 Ağustos 2020 09:18

İşten çıkarma yasaklarına rağmen, İŞKUR’a işsizlik ödeneği için başvuranların sayısı 1 milyona koşuyor. Yılın ilk 6 ayında 970 bin 117 kişi işsizlik ödeneği için başvuruda bulundu.

Corona virüs salgınını yüksek işsizlik rakamları ile karşılayan Türkiye'de mayıs dönemi itibarıyla, yüzde 30'u aşan gerçek işsizlik rakamlarına göre her 3 kişiden 1'i iş arıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verileri işsizliği yüzde 12.9, işsiz sayısını ise 3 milyon 826 bin kişi olarak açıklarken, gerçek işsizlik 10 milyonun üzerine çıktı. Bu noktada, mayıs dönemindeki istihdam kaybının 2 milyon 411 bine ulaşması ise, salgın nedeniyle alınan işten çıkarma yasaklarının tam olarak uygulanmadığına işaret ediyor.

Ocak-haziran döneminde 970 bin 117 kişi İŞKUR'a işsizlik ödeneği için başvuru yaptı. Bunlardan 339 bin 318'i ödenek almayı hak ederken, işsizlik ödeneği için yapılan başvurulardan 281 bin 540'ı yılın ilk iki ayında yani pandemi öncesinde başvuru yapmıştı. Bu tabloya göre; işten çıkarma yasağı uygulandığı dönemde, 688 bin 577 kişi işini kaybetmiş oldu. Nisanda devreye giren yeni kanuna göre, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller dışında işçi çıkaran patronlar, çalışan başına 2 bin 943 TL'lik ceza ödüyor.

İŞKUR tarafından açıklanan temmuz ayı istatistiklerine göre yılbaşından bu yana işsizlik sigortasına başvuranların sayısında hızlı bir yükseliş yaşandı. Ocak-mart döneminde 502 bin 196 kişi işsizlik maaşı için başvuruda bulunurken, 17 Nisan'da devreye giren işten çıkarma yasağına rağmen bu rakam ocak-nisan döneminde 811 bine ulaştı.

Yasakların engelleyemediği işsizlik sorunu büyümeye devam ederken, yılın ilk 6 ayında işsizlik sigortasına başvuranların sayısı 970 bin 117'ye ulaştı.  Temmuz ayı istatistiklerine göre ise İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı bir önceki aya göre yüzde 1.6 azalış göstererek 3 milyon 325.075 kişi oldu. Kayıtlı işsizlerin yüzde 52.6'sı erkek, yüzde 47.4'ü kadın, yüzde 35.7'si ise 15-24 yaş grubunda olan gençlerden oluştu.

3.5 MİLYON KISA ÇALIŞMADA 

TÜİK geriye doğru 4 hafta içinde iş arayanları işsiz kabul ediyor. Salgında işten çıkarma yerine uygulamaya alınan kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ile milyonlarca işçi çalışmadığı halde istihdamda görünmeye devam ediyor. Bugüne kadar 3.5 milyon işçi kısa çalışma ödeneğine yönlendirildi. 1.8 milyon işçi de ücretsiz izin ödeneği aldı.

EN ÇOK KADIN ÇALIŞANLAR ETKİLENDİ

İşten çıkramalar ve işsizlik oranları çalışan kadınların salgından daha fazla etkilendiğini gösteriyor. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan istihdam raporuna göre ise Covid-19 salgını Mayıs 2020'de en az 8.6 milyon yeni eşdeğer istihdam kaybı ve işsize yol açtı. Araştırmada revize edilmiş geniş tanımlı işsizlik ve iş kaybı oranı yüzde 50 olarak hesaplanırken, araştırmaya göre, kadınlar corona virüs salgınından daha fazla etkileniyor. Kadın işgücü yüzde 12, kadın istihdamı yüzde 10.5 azaldı. Diğer taraftan iş başında olanların son bir yılda sayısı 6.4 milyon kişi azaldı.

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...

TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.


Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...

Vergide ilk çeyrek yeniden değerleme oranı belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde...


4 yıl önce kurban alınıyordu! Bugün bir kilo pirzola fiyatı oldu

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, et ve sütte yaşanan sorunların hayvancılık politikalarından kaynaklandığını söyledi. Gürer, Diyanet İ...

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,3 yükselişle 9564 puan seviyesinden başladı. Dolar 32,517 TL, euro 34,875 TL seviyesinde. Gram altın ise 2488 TL'den alıcı buluyor.


Şubatta süt, yumurta ve tavuk eti üretimi düştü

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimi şubatta aylık bazda yüzde 13,2 oranında azaldı. Tavuk eti üretimi şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalırken tavuk yumurtası üretimi de yüzde 5,7 or...

Aselsan'dan yeni anlaşma

Aselsan ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Hava Savunma Sistemleri tedarikine ilişkin 36 milyon tutarında bir sözleşme imzalandı.


Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede kısa vade en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu kaydetti. Şimşek, "Yatırımcıların ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR