Yukarı
292943

Saray'ın işsizlik raporundan umutsuzluk çıktı!

12 Ağustos 2020 12:40

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, “İşgücü piyasasındaki gelişmelerin makro analizi” isimli bir çalışma yayımladı.

Önceki gün kurumun Twitter hesabı üzerinden duyurulan çalışmada iş gücü piyasasında şu anki durum, işsizlik ve bunun sebepleri üzerine değerlendirmeler yer aldı.

14 sayfalık raporda nisan dönemi işsizlik verileri de değerlendirilirken iş gücüne katılan insan sayısındaki azalmaya da vurgu yapılarak özellikle erkeklerde iş bulma ümidinin kırılmasının iş gücüne katılan nüfusun sayısının azalmasına neden olduğu ifade edildi.

İŞ GÜCÜNE DAHİL OLMAMA NEDENLERİ SIRALANDI

Sözcü'nün aktardığına göre; raporda, “Nisan döneminde iş gücüne katılma oranlarındaki azalışların nedeni olarak erkeklerde iş bulma ümidinin kırılması ve diğer (mevsimlik çalışma, öğrencilik, irad sahibi olma, emeklilik ve çalışamaz halde olma) nedenlerle iş aramayıp ancak iş başı yapmaya hazır olduğunu belirten kişi sayısındaki artış olarak gösterilmektedir. Kadınlarda ise iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar, çalışamaz halde olanlar ve ailevi nedenler gibi alt unsurları olan diğer kalemleri iş gücüne dahil olmama nedeni olarak önce çıkmaktadır” ifadesi kullanıldı.

Raporda aynı zamanda ev hanımı olduğu için iş gücüne katılmayan nüfustaki azalışa da dikkat çekildi ve bu kadınların eve destek olmak için iş hayatına geri döndüklerine veya işe başladıklarına vurgu yapılarak şu ifadeler kullanıldı:

2015-2019 yılları arasında kadınlarda iş gücüne dahil olmama nedeni olarak yüzde 55 düzeyinde olan ev işleri ile meşgul olma nedeninin 2020 Nisan döneminde yüzde 47 düzeyine gerilemesi dikkat çekmektedir. Bu gelişmede corona virüsü tedbirleri ve kısıtlamaları neticesinde hane halklarındaki gelir kaybını telafi etme eğiliminin etkili olduğu düşünülmektedir.

MAYIS DÖNEMİNDE UMUTSUZLARIN ORANI YÜZDE 143 ARTTI

Mayıs döneminde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 331 bin kişi azalarak 3 milyon 826 bine indi. İşsizlik oranı 0,1 puan artış ile 12,9 olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre istihdam edilen insan sayısı 2 milyon 411 bin azaldı!

Nisan, mayıs ve haziran aylarını içeren Mayıs dönemi işsizlik verisi süresince işten çıkarma yasağı uygulanmıştı. İstihdam edilen insan sayısının 2,4 milyon azalmasına rağmen işsiz sayısının da azalmasının en önemli sebeplerinden biri vatandaşın iş aramaktan umudunu kesmesi. 2019 Mayıs döneminde 558 bin kişi iş aramaktan umudunu keserken umutsuzların sayısı 2020 Mayıs döneminde yüzde 143 artışla 1 MİLYON 358 BİNE çıktı. İş aramayanlar TÜİK tarafından işsiz kabul edilmiyor.

GERÇEK GÜNDEM



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

20 ton hamsiye el konuldu! Bakanlık duyurdu

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, kentte bin 193 denetim gerçekleştirildiğini belirterek, “Su ürünleri denetiminden sorumlu kurumlarla yakın işbirliği içerisinde yürütülen dene...

İhracatı 'kısıtlanmıştı': Sabancı'nın çimentosu İsrail yolunda

İsrail'e ihracatı kısıtlanan ürünler arasında yer alan çimentonun hâlâ İsrail'e gönderildiği ortaya çıktı. Sabancı Holding'e bağlı şirketin gemisi şu anda İsrail'in Aşdod Limanı'na çiment...


Altın fiyatları güne yüzde 0,4 düşüşle başladı

Altının gram fiyatı, yeni güne ise yüzde 0,4 değer kaybıyla başlamasının ardından saat 10.30 itibarıyla 2 bin 473 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalar itibarıyla çeyrek altın 4 bin ...

Ticaret satış hacmi şubatta arttı

Ticaret satış hacmi şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,3, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,3 oranında arttı. TÜİK'e göre, aynı ayda motorlu kara taşıtlarının ve motosikletl...


Rekabet Kurulu'ndan ilaç şirketlerine dev ceza

Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ve GlaxoSmithKline İlaçları Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında yürütülen soruşturma sonuçlandı.

Bütçe açığı tam gaz! 1.3 trilyonluk vergi ödedik

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, yerel seçim ayı olan Mart 2024 ile ilgili dün açıkladığı merkezi yönetim bütçe sonuçları, gelir gider dengesindeki bozulmanın devam ettiğini ortaya koydu. ...


Goldman Sachs ilk çeyrekte kârını artırdı

ABD'nin büyük bankalarından Goldman Sachs'ın net kârı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artışla 4,1 milyar dolara ulaştı.

Bütçe Mart'ta 208,9 milyar TL açık verdi

2024 yılı Ocak-Mart döneminde merkezi yönetim bütçe giderleri 2 trilyon 150,7 milyar TL, bütçe gelirleri 1 trilyon 637,2 milyar TL ve bütçe açığı 513,5 milyar TL olarak gerçekleşti.


Borsa yeni haftaya düşüşle başladı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,56 düşüşle 9.759,28 puandan başladı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 54,90 puan ve yüzde 0,56 düşüşle 9.759,28...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Gonca Vuslateri'den birinci yıl kutlaması

Geçen ay Levent isimli sevgilisiyle evlenen Gonca Vuslateri, ilişkilerinin birinci yılında duygularını dile getirdi. Geçen ay Levent Bey ile nikâh masasına oturan 8 aylık hamile olan Gonc...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Gece açlığının faydaları..

‘’Akşamları geç yemek yiyor hatta uyuyana kadar atıştırıyorsanız bu alışkanlığınızdan bir an önce vazgeçin’’ tavsiyesinde bulunan Buket Ertaş Sefer, gece boş mideyle yatağa girmenin sağlığa faydalarını açıkladı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR