Yukarı
292966

Koronavirüsün kimler için ölümcül olduğunu gösteren test

12 Ağustos 2020 15:49

Koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 750 bine yaklaşırken, ABD'li bilim insanları, virüsün kimler için ölümcül olduğunu tahmin etmenin basit bir kan testiyle mümkün olduğunu açıkladı.

ABD’de yer alan George Washington Üniversitesi'ndeki (GWU) araştırmacılar, basit bir kan testiyle hangi yeni tip corona virüs(Covid-19) hastalarının ölümcül şekilde hastalanabileceğinin tespit edilebileceğini açıkladı.

KİMİN YOĞUN BAKIM TEDAVİSİNE İHTİYAÇ DUYACAĞI ORTAYA ÇIKACAK

Bu kapsamda bilim insanları corona virüse yakalanırsa birinin ölme olasılığını artıran iltihaplanma ve dolaşım  bozuklukları gibi komplikasyon risklerini gösteren beş biyolojik belirteç belirledi. Araştırmacılar, basit bir test ile ortaya çıkan bu biyobelirteçlerin doktorlara, yaş ve altta yatan koşullar gibi genel risk faktörlerinden ziyade, kimin ventilatör desteğine veya erken agresif tedaviye ihtiyaç duyabileceğine dair daha net bir resim ortaya koyabileceğini söyledi.

Bununla birlikte, 65 yaşın üzerindeki kişiler ve kronik hastalığı olanlar sadece Covid-19 ile değil, herhangi bir enfeksiyona karşı da zayıf dirennç gösteriyor. Ancak corona virüs, sağlıklı, nispeten genç birçok insan için de ölümcül olabileceğini kanıtladı. Bu yüzden, yoğun bakıma kimin ihtiyaç duyabileceğini bilmek, ilaç kıtlığı ve hastane kapasitesi dolduğunda  sağlık çalışanları için kritik önem taşıyor.

Çalışma kapsamında, George Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, okulun tesisinde hastaneye kaldırılan 299 Covid-19 hastasının kanını test etti. Bunlardan 200'ünde iltihaplanma ve kan damarı problemleriyle bağlantılı beş biyobelirteçin tamamı görüldü. Biyobelirteçlerin herhangi birinin veya tümünün  yüksek seviyelerinde, ventilatöre bağlanma ihtiyacı ve ardından ölüm ortaya çıktı.

Bilim insanların değerlendirdiği biyobelirteçler ise şu şekilde;

IL-6: Bağışıklık sisteminin diğer kısımlarına alarm veren ve kontrol dışı iltihaplanmaya işaret edebilen sitokin bağışıklık hücresi interlökin 6'nın kısaltmasıdır.

D-dimers: Bunlar, bir pıhtı parçalandıktan sonra kanda tespit edilebilen bozulmuş protein parçalarıdır ve virüsün kan damarlarına saldırıyor olabileceğini işaret eder.

CRP: Enflamasyona yanıt olarak karaciğer tarafından salınan reaktif protein.

LDH: Laktat Dehidrojenaz, vücudun hasarlı dokuları iyileştirmek için gönderdiği laktik asitteki bir enzim.

Ferritin:Vücut hücrelerinin demiri depolamasına yardımcı olan bir protein. Buna karşılık demir, vücutta oksijen taşıyan sağlıklı kırmızı kan hücreleri için çok önemli bir işlev sağlıyor.Ferritin az ya da çok olması, anemiyi veya kan hücresi işlevini bozan bir enfeksiyonu işaret edebilir.

Bu biyobelirteçlerin herhangi biri veya tümü daha yüksek seviyelerde olan hastaların yoğun bakım ünitesinde tedavi edilmelerinin veya ventilatöre bağlanma olasılığının daha yüksek olduğu görüldü.

Yüksek LDH (1200 birim / l'den fazla) veya yüksek D-dimer (3 μg / ml'den büyük), seviyelerinde ise hastaların ölme olasığı yükseldi.

HABER 3



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Hırvatistan'da genel seçimi Hırvat Demokrat Birliği kazandı

Devlet Seçim Komisyonu (DIP), oyların yüzde 95,54'ünün sayıldığını, HDZ'nin 151 sandalyeli ulusal meclise, 60 milletvekilini soktuğunu duyurdu.

Hamas lideri Haniye, Türkiye'ye geliyor

Hamas lideri İsmail Haniye haftasonu Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Erdoğan bugünkü AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Hafta sonu Filistin davasını...


Yunanistan da 'Demir Kubbe' kuruyor

Yunanistan Savunma Bakanı Dendias, İran'ın son saldırılarıyla yeniden gündeme gelen İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe'ye benzer bir sistem kuracaklarını söyledi. Yunanistan Savu...

ABD'den İran'a yeni yaptırım

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Joe Biden'ın Kongre üyeleri, ABD müttefikleri ve partnerleriyle İran'a kapsamlı bir cevap verilmesini koordine ettiğini belirtti.


Azerbaycan, Ermenistan'ın açtığı davanın reddini istedi

Hollanda'nın Lahey kentinde BM'nin yargı organı Uluslararası Adalet Divanında 15 Nisan'da başlayan duruşmalarda, Azerbaycan ve Ermenistan heyetleri sunumlarını yapıyor. Azerbaycan Dışişle...

Teknoloji devi Vietnam'da yatırımı artırmak istiyor

Apple'nın bildirisine ve Vietnam medyasındaki haberlere göre, Cook'un Vietnam'a yaptığı ilk ziyarette Başbakan Pham Minh Chinh ile buluştuğu belirtiliyor.


İngiltere'de sigara satışı kararı: Onlara ömür boyu yasak!

İngiltere’de yeni neslin hayat boyu sigaraya erişimini yasaklayacak tasarı parlamentoda onaylandı. Buna göre, 2009’dan sonra doğanlara sigara satışı yasaklanıyor.

NYT'nin 'Gazze' yönergesi ortaya çıktı: 'İsrail'in yaptıklarına soykırım, işgal demeyelim'

Analiz, 24 Kasım itibarıyla New York Times'ın İsraillilerin ölümlerini 53 kez, Filistinlilerin ölümlerini ise yalnızca bir kez "katliam" olarak tanımladığını ortaya çıkardı. İsrail saldır...


Türkiye'nin tepkisine rağmen Yunanistan plandan vazgeçmedi

Yunanistan İyon ve Ege Denizi'nde birer deniz parkı oluşturmayı planladığını açıklaması, Ankara-Atina hattında son dönemde yaşanan bahar havasına gölge düşürdü. Yunanistan, biyolojik çeşi...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Aşkın Nur Yengi: Bu maaşla emekli olamam

"10 bin TL ile yaşamak zorunda kalırsam emekli olamam" diyen şarkıcı Aşkın Nur Yengi, mesleğini yapmaya devam edeceğini söyledi. Bir zamanlar vokalistliğini yaptığı Sezen Aksu'nun son dön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Ağız kanseri teşhisinde lolipop yöntemi

Araştırmacılar lolipopun ağız kanseri teşhisini hızlandırabileceğini, hatta sigara içen veya çok miktarda alkol tüketen kişiler gibi en fazla risk altında olan kişilerde tümör taraması için kullanılabileceğini umuyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR