Yukarı
293007

Dolar ne kadar oldu?

13 Ağustos 2020 09:38

Hafta başında 7,40 ile rekor kıran dolar/TL, Merkez Bankası'nın örtülü faiz artışı adımlarına devam etmesiyle 7,30 seviyesinin üstünde dalgalanıyor. Piyasada gözler Merkez'in faiz adımlarına devam edip etmeyeceğinde.

Dolar/TL hafta başında sert yükselişle 7.40 seviyesindeki tarihi rekoru gördükten sonra Merkez Bankası’nın (TCMB) devam ettiği sıkılaştırma adımlarının desteğiyle tarihi rekorun altında ancak dalgalı seyir izliyor.

Dün sabah saatlerinde 7.20’ye doğru gerileyerek güne başlayan dolar/TL bu kazanımlarını gün içinde koruyamamış ve yeniden 7.30’un üzerine çıkmıştı. Kur bugün de 7.30’un üzerinde güne başladı. Euro/TL de 8,66 seviyesinden güne başladı.

DOLAR

7.3248(%-0.07)

EURO

8.663(%0.36)

ALTIN

455.282(%0.73)

ÖRTÜLÜ FAİZ ARTIŞI TANSİYONU DÜŞÜRDÜ

Bankacılar TL’deki bu haftaki seyri sert satış baskısının ardından tarihi zirvenin altında dalgalanma olarak yorumlarken TCMB’nin adımlarının izlenmeye devam ettiğine dikkat çekiyorlar.

Dolar/TL’nin son iki gündür yeni zirveleri test etmemesi TL cinsi diğer yatırım araçlarına da nispeten olumlu yansıdı. Önceki gün Türkiye’nin risk primi (CDS) 600 puandan 550 puanın altına kadar geriledi. Önceki gün yüzde 3,2 artan BIST 100 endeksi, dünü de az da olsa yükselişle tamamladı.

Türkiye’ye yönelik fiyatlamalarda iyimser seyir, TCMB tarafından geçmişte de birçok kez kullanılan ve piyasa tarafından örtülü faiz artışı olarak da adlandırılan likidite sıkılaştırması ile birlikte geldi.

Bankacılar TCMB’nin yanı sıra mevduat ve kredi faizlerinin de artırılması, aktif rasyosunun gevşetilmesi, yabancı bankalara swaplarda sınırlamanın sadece belirli alanlarda olsa da gevşetilmesi gibi bir arada atılan adımların ve küresel risk iştahındaki canlı seyrin piyasada son dönemdeki satış baskısını kırdığını belirtiyorlar.

MEVDUAT VE KREDİ FAİZLERİ DE ARTIYOR

Bankacılar özellikle mevduat faizlerindeki yükselişin döviz cinsi mevduata yönelme eğilimini sınırlamak açısından önemli olduğunu belirtiyorlar.

TCMB’nin politika faizinin enflasyonun 4 puan altında kalması ile lokal yatırımcılarının TL mevduat getirisi elde edememesi nedeniyle dövize, altına ve son dönemde bu araçları barındıran yatırım fonlarına yönelme eğilimi dikkat çekmişti.

Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları sadece iki haftada 9 milyar dolar artarak 204 milyar dolardan 213 milyar dolar ile yeni tarihi zirveye yükseldi.

GÖZLER 20 AĞUSTOS’TAKİ PPK TOPLANTISINDA

Piyasada bundan sonra sıkılaştırmanın miktarı ardından da kalıcılığı izleniyor. Sıkılaştırmanın miktarı için TCMB’nin önümüzdeki hafta yüzde 11.25 faiz oranıyla geç likidite penceresini (GLP) kullanıp kullanmayacağı takip edilirken kalıcılık için ise TCMB’nin 20 Ağustos’ta yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında sıkılaştırmayı politika faizine yansıtıp yansıtmayacağı izleniyor.

Bir bankanın Hazine yetkilisi, “TCMB’nin ve BDDK’nın adımları TL’deki satış baskısını durdurmak için önemli adımlardı. Ancak sorunların temelli çözüldüğü anlamına da gelmiyor. Döviz piyasasının dengelenmesi için faiz politikasına yönelik bu hafta başlayan adımların devamını takip ediyoruz” dedi.

Düşük faiz politikasının bir sonucu olan yabancı döviz çıkışlarını ve lokal döviz talebini desteklemek adına kamu 2019’dan beri 110 milyar doları aşan döviz arzı yaratmıştı.

Bu politikaların bir sonucu olarak ise rezervler piyasanın sorguladığı seviyelere geriledi. Piyasada faiz artışı beklentileri oluştu. Yeni kaynak olmaksızın bu politikanın mevcut rezervlerle ve mevcut faiz seviyeleriyle sürdürülemeyeceği yönünde kuvvetlenen piyasa beklentileri kurdaki yükselişin ana sebebi oldu.

Öte yandan piyasalarda Akdeniz’de devam eden sondaj çalışmalarının AB ile ilişkilerde yarattığı gerilim ile Suriye Libya, ABD ilişkileri de takip edilmeye devam ediliyor. (REUTERS)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

ABD'de mortgage faizleri 6 ayın zirvesinde

Mortgage Bankalar Birliği (MBA), 19 Nisan ile biten haftaya ilişkin mortgage verilerini açıkladı. Buna göre, mortgage başvuruları geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla yüzde 2,7 azaldı.

Merkez Bankası faiz indirimine ne zaman başlar?

Şubat ayında agresif sıkılaştırma politikasına geçici bir ara verilmesinin ardından, mart ayında faiz oranlarının 500 baz puan artırıldığı Reuters tarafından bildirildi. Bu değişiklikle b...


Çimentoya dev zam geldi, müteahhtiler grev hazırlığında

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento fiyatlarına maliyet artışlarını aşan zamlar yapıldığını ve 36 ayda çimentoya yüzde 1800'den fazla zam geldiğin...

Borsa günün ilk yarısında yükseldi

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 104,33 puan artışla 9.749,35 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 49,1 mily...


Asgari ücrete en az gıda enflasyonu kadar zam talebi

1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını ilan eden DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Asgari ücret acilen en az gıda enflasyonu ve büyüme oranı kadar artırılmalıdır" dedi. 2024 1 Mayıs'ına sayılı gü...

Sanayiciden vize isyanı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, birçok sanayicinin yurt dışına çıkışta vize alamadığını belirterek, "Artık vize sorunumuz finansman sorununun çok daha önüne geçti. Gerekirs...


Elektrikli araç satışları geçen yıl 8 kattan fazla arttı

IEA'nın Küresel Elektrikli Araç Veri Takipçisi'nden alınan bilgilere göre, Türkiye'deki elektrikli araç satışlarına ilişkin ilginç veriler var. 2022'de toplam elektrikli araç satışı 7 bin...

Sanayide kapasite kullanım oranı nisanda arttı

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), nisanda bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 76,70'e yükseldi. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türkiye'de imalat sana...


Kısa vadeli dış borç stoku azaldı

Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku % 2,2 oranında artarak 69,9 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku % 4,5 oranında azalarak 57,7 m...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Demet Akalın'ın başı kiracısıyla dertte

Ünlü şarkıcı Demet Akalın, evinde 5 bin TL kiraya oturan kiracısıyla yaşadığı sorun nedeniyle isyan etti. Akalın, kiracısının 'Programda benden bahsetti, zam yapacaktım vazgeçtim' demesin...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Siyah nokta neden olur, temizleme nasıl yapılır?

Siyah nokta, cilt foliküllerinin tıkanması sonucu oluşuyor. Kötü bir görünümün yanı sıra temizlikten uzak bir görüntüye neden olan siyah noktaları temizlemek için cildini günde en az iki kez temizleyerek gözeneklerini açık tutabilir, cildin yağ ve kirlerden arınmış olması siyah noktaların oluşumunu azaltabilirsiniz.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR