Yukarı
293072

Türkiye risk priminde Zambiya’yı geçti, ilk 10’a girdi

13 Ağustos 2020 14:03

TL'nin dolar karşısında rekor düşük seviyelere gerilemesi Türkiye'nin uluslararası piyasalardaki risk primini de hızla arttı. Bloomberg, Türk şirketlerin dolar cinsinden tahvillerinde risk primi ortalama 774 baz puana ulaştı ve Türkiye bu alanda en kötü 10 gelişen ülke arasına girdiğini yazdı. 774 baz puanlık risk primi, dolar cinsi borçlanmada ABD Hazine tahvili faizinin üzerine 7,74 puanlık ek faiz ödenmesi anlamına geliyor.

Türk Lirası’nın dolar karşısındaki hızlı değer kaybı Türkiye’nin uluslararası piyasalardaki risk primini de artırdı. Türk şirketlerin dolar cinsinden tahvillerinde risk primi ortalama 774 baz puana ulaştı ve Türkiye bu alanda en kötü 10 gelişen ülke arasına girdi.

Bloomberg konuya ilişkin haberinde, “Tehlikeli seviyeden işlem gören Türk banka tahvilleri, Erdoğan’ın iyimserliğiyle çelişiyor” başlıklı haberinde, “TL’nin rekor düşük seviyelere düşüşü, batık kredilerde artış olabileceği endişelerini teşvik etti, Türk şirketlerinin tahvillerinde risk primi Nijerya’dan daha yüksek” ifadeleri kullanıldı.

7,7 PUANLIK RİSK FARKI

774 baz puanlık risk primi, Türk şirketlerin dolar cinsi borçlanmasında ABD Hazine tahvili faizinin üzerine 7,74 yüzde puanlık fark ödemesi anlamına geliyor.

Gelişen ülkeler arasında bu açıdan en kötü durumdaki ülke, 2 bin baz puanlık risk primiyle Gana. Bu ülkeyi 1400 baz puanla Jamaika, 1200 baz puanla Arjantin, 865 baz puanla Togo, 848 baz puanla Uruguay takip ediyor. Türkiye listede 6. sırada ve Bahreyn, Ukrayna, Nijerya ve Zambiya’nın önünde yer alıyor.

Haberde, Türkiye’nin en büyük üç özel bankasının tahvillerinde risk priminin 1000 baz puanın üzerine çıktığı ve bu durumun şirketlerin aldıkları kredileri geri ödeme güçlerine dair yatırımcı görüşlerinin kötüye gittiğini gösterdiği belirtildi.

BATIK KREDİ ENDİŞELERİ ARTIYOR

2020’nin ilk yarısında bankaların kârları ve sermaye yeterlilikleri yüksek seviyede olsa da, salgın döneminde krediler için takibe düşme süresinin uzatılması, kredi hacmi artışı ve yeniden yapılandırmalar sayesinde batık kredi oranının yüzde 4,4 seviyesinde kaldığı ancak, yılın sonuna doğru oranının artmasının beklendiği aktarıldı.

Londra merkezli özel bir banka ve varlık yönetim şirketi olan Union Bancaire’den Ksenia Mishankina, “Bankalar makro ekonomik temeller tarafından daha çok belirleniyor. TL’nin mevcut zayıflığında, kredi kalitesinin düşmesi ve takipteki kredilerin artması riski bulunuyor” dedi.

BGC Partners’dan bankacılık analisti Çağdaş Doğan, TL’deki her yüzde 10’luk değer kaybının sermaye yeterlilik oranında 50 baz puanlık düşüşe neden olduğunu, bankalardaki varlık kalitesinin borç geri ödeme vadelerinin gelmesinin ardından sene sonunda tekrar odak noktası olacağını söyledi. SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...

TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.


Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...

Vergide ilk çeyrek yeniden değerleme oranı belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde...


4 yıl önce kurban alınıyordu! Bugün bir kilo pirzola fiyatı oldu

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, et ve sütte yaşanan sorunların hayvancılık politikalarından kaynaklandığını söyledi. Gürer, Diyanet İ...

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,3 yükselişle 9564 puan seviyesinden başladı. Dolar 32,517 TL, euro 34,875 TL seviyesinde. Gram altın ise 2488 TL'den alıcı buluyor.


Şubatta süt, yumurta ve tavuk eti üretimi düştü

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimi şubatta aylık bazda yüzde 13,2 oranında azaldı. Tavuk eti üretimi şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalırken tavuk yumurtası üretimi de yüzde 5,7 or...

Aselsan'dan yeni anlaşma

Aselsan ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Hava Savunma Sistemleri tedarikine ilişkin 36 milyon tutarında bir sözleşme imzalandı.


Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede kısa vade en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu kaydetti. Şimşek, "Yatırımcıların ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR