Yukarı
293207

Kahveciler isyan etti: 130 bin kahveci esnafının sesini duyun!

14 Ağustos 2020 13:26

Türkiye genelinde eş zamanlı basın açıklaması yapan kahveciler, pandemi ile mücadele tedbirleri kapsamında kahvehanelerde oyun yasağının devam etmesine tepki gösterdi. Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler, Büfeciler Federasyonu Genel Başkanı ve Antalya Kahveciler Odası Başkanı Murat Ağaoğlu, “130 bin kahveci esnafının sesini duyun” dedi.

Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler, Büfeciler Federasyonu Genel Başkanı ve Antalya Kahveciler Odası Başkanı Murat Ağaoğlu, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere ve beraberindeki kahveci esnafı, Antalya Sobacılar Çarşısı'nda bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi.

AESOB Başkanı Adlıhan Dere, normalleşmeye geçiş sürecinde Antalya genelinde bugüne kadar, o dönemde 25 bine yakın mücbir sebeple kapalı veya ‘evde kal' çağrısıyla esnafın kepenk kapattığını ve çalışmadığını hatırlattı.

Kıraathanelerde oyun oynanmasına izin verilmesini isteyen esnaf, isteklerini sıraladı.

“130 BİNE KAHVECİ ESNAFININ SESİNİ DUYUN”

Ağaoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Hepimizce bilindiği üzere ülkemizde ve dünyada yaşanan Covid-19 salgını nedeniyle, virüsün halk sağlığı üzerindeki etkilerini azaltmak maksadıyla hükümetimizce alınan tedbirler doğrultusunda 16 Mart 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı'nın 81 il valiliğine göndermiş olduğu genelgesi ile kahvehane, kıraathane, kafe, kafeterya, çay bahçesi, internet kafeler, playstation ve oyun salonlarının faaliyetleri geçici olarak durduruldu.

Normalleşme adımları doğrultusunda da 1 Haziran 2020 tarihinde kahvehane, kıraathane, kafe, çay bahçesi iş yerlerimiz oyun oynatılmaması kaydıyla tekrar faaliyetlerine başlamış olup internet kafe ve playstation salonları ise 1 Temmuz 2020 tarihinde faaliyete geçmiştir. İnsan sağlığı konusunda hükümetimizin almış olduğu tüm tedbirleri saygıyla karşıladığımızı da açıkça belirtmek isteriz. Türkiye'de 130 bine yakın kahveci esnafının sesini duyun.”

“BU ZOR DURUMDAN BİR AN ÖNCE ÇIKMAMIZ LAZIM”

Kahvecilerin yalnızca çay satarak istihdam sağlamasının mümkün olmadığına dikkat çeken Ağaoğlu, “Bu süreç tüm esnafları yordu ancak en çok etkilenen servisçiler ve kahveciler oldu. Ankara'da toplandık ve bize bayram sonrasında açılacağı söylendi ama vaka sayısının artmasıyla açılmadı. Bu vakaların artmasına kahveciler sebep değildir. Biz bugün burada toplandık ama amacımız bir sıkıntı çıkarmak değil. Sadece sesimizi duyurmak istiyoruz.

Esnafımız gerçekten çok zor durumda, bu zor durumdan bir an önce çıkmamız lazım. Hijyen kurallarına uyulduğu takdirde kahvehaneler neden açılmasın? Biz buradan Cumhurbaşkanımıza, Bakanımıza ve tüm devlet yetkililerine sesleniyoruz. Bir an önce kahvehanelerde oyun aletlerinin serbest bırakılması lazım, yoksa kahveci esnafı bitti. Her türlü zor durumdayız, kiralarımızı ödeyemez durumdayız.

Yani hiçbir şekilde esnafın bu girdaptan kurtulması mümkün değil. Yetkililer sesimizi duysun. Biz burada ekmeğimiz için varız. Kahveci esnafının normalleşmeden payını almasını istiyoruz. Esnaf arkadaşlarımız her türlü tedbiri alacaktır. Çünkü onlar da biliyorlar ki dükkanlar bir daha kapanırsa yine sıkıntı yaşayacaklardır. Onun için biz önlemimizi alacağız. 130 bin kahveci esnafının sesini duyun ve kahvehaneleri açın”  dedi.

“500 YILLIK BİR KÜLTÜR”

Kahvehanelerin yaklaşık 500 yıllık bir kültürden geldiğini dile getiren Ağaoğlu açıklamasına şöyle devam etti.

“Vatandaşlarımız stres atmak, arkadaşlarıyla beraber hoşça zaman geçirmek için okey, tavla, oyun kağıdı vb. oyun oynamak için iş yerlerimize gelmektedir.  Normalleşme adımları kapsamında açılan kahvehanelerimizde oyun oynatılmaması nedeniyle müşterilerimiz iş yerlerimize gelmemekte, bu nedenle açılan kahvehanelerimizde esnafımız günlük masraflarını dahi karşılayamamaktadır.

Öte yandan bu zorlu süreçte iş yerlerimizin kiraları, vergilerimiz, SGK primlerimiz, elektrik, su, personel, doğal gaz giderlerimiz devam etmekte olup, mevcut koşullar altında bu giderlerin ödenmesi mümkün bulunmamaktadır. Anayasamızın 173. maddesine göre devlet, esnaf ve sanatkarları koruyucu ve kollayıcı tedbirleri almakla yükümlüdür.”

KAHVECİ ESNAFININ TALEPLERİ

“Covid-19 salgınından şüphesiz en fazla mağdur olan esnafımız kahvehane işletmecileridir” diyen Ağaoğlu açıklamasını şöyle noktaladı.

“Bu nedenle ekonomik olarak zarar gören ve maddi olarak çok zor duruma düşen esnafımızın mağduriyetleri en kısa sürede giderilmelidir. Bu durumdan etkilenen esnafımıza kira yardımı yapılması, esnafımızın yanında çalışanlarının ekonomik olarak mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir.

Esnafımızın birikmiş olan elektrik, su, doğal gaz faturalarının yıl sonuna kadar ertelenmesi lazımdır. Esnafımızın kapalı kaldığı süre boyunca ödemekle yükümlü olduğu SGK primleri ve vergilerin devletimizce ödenmesini ve tüm kredi borçlarının yıl sonuna kadar faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz.

Kahvehanelerimizde hijyen koşulları ve sosyal mesafe kurallarına önemli ölçüde riayet edilmektedir. Bu konuda esnafımızca tüm önlemler alınmıştır ve alınmaya da devam edilmektedir. Kahvehanelerimizde oyun oynatılmasına izin verilmesi halinde devletimizce öngörülecek olan tüm tedbirleri de eksiksiz olarak alacağımızı da ayrıca belirtmek isteriz.

Yeni normalleşme sürecinde Türkiye genelinde bütün iş yerleri normalleşmişken sadece kahvehanelerimizde okey, tavla, oyun kağıdı, bilardo oyunlarının halen oynatılmamasını kahvehane esnafı olarak anlamakta güçlük çekmekteyiz. Gerekli tedbirler alınmak suretiyle kahvehanelerimizin tamamen normalleşmesini, yukarıda bahsi geçen ekonomik taleplerimizin karşılanmasını, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, ilgili bakanlıklarımızdan talep ediyor, bir an önce bu sorunlarımıza çare bulunmasını bekliyoruz.”

“AÇILMAZSA BATAR”

AESOB Başkanı Adlıhan Dere, esnafın yaşadığı sıkıntıya dikkat çekerek, “Normalleşme sürecinin başlamasıyla beraber birçok meslek gruplarının açılışları hayata geçti fakat hayata geçmeyen, açılmayan mesleklerin içerisinde en önemlisi kahveci esnafımızdır. Kahve mahallenin, şehrin kültürüdür. Kahve olmazsa sohbet ve birlik beraberlik olmaz. 6 aydır kahvehaneler kapalı, sadece çay demleyip satıyorlar. Eskiden demlikleri yetiştiremiyorduk, şimdi ise demliklerimizi bile bitiremiyoruz” dedi.

Dere, kahvelerin açılmasıyla beraber pandeminin yayılmasına sebep olacak gibi kendilerine bilgiler geldiğini ifade ederek, “Biz bunlara önlem olarak masa örtülerini her oyunda açalım, okey taşlarını her oyunda dezenfekte edelim, iskambil kağıtlarını da sıfır koyalım. Nasıl restoranlarda, kafelerde masalarda oturabiliyorsa biz de kahveci esnafları olarak 4 kişilik masalarda maske takılarak, sosyal mesafeye uyularak oyunların oynatılmasını yapabiliriz. Açılmazsa kahveci esnafı biter, batar” ifadelerini kullandı. SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

ABD'de mortgage faizleri 6 ayın zirvesinde

Mortgage Bankalar Birliği (MBA), 19 Nisan ile biten haftaya ilişkin mortgage verilerini açıkladı. Buna göre, mortgage başvuruları geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla yüzde 2,7 azaldı.

Merkez Bankası faiz indirimine ne zaman başlar?

Şubat ayında agresif sıkılaştırma politikasına geçici bir ara verilmesinin ardından, mart ayında faiz oranlarının 500 baz puan artırıldığı Reuters tarafından bildirildi. Bu değişiklikle b...


Çimentoya dev zam geldi, müteahhtiler grev hazırlığında

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento fiyatlarına maliyet artışlarını aşan zamlar yapıldığını ve 36 ayda çimentoya yüzde 1800'den fazla zam geldiğin...

Borsa günün ilk yarısında yükseldi

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 104,33 puan artışla 9.749,35 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 49,1 mily...


Asgari ücrete en az gıda enflasyonu kadar zam talebi

1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını ilan eden DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Asgari ücret acilen en az gıda enflasyonu ve büyüme oranı kadar artırılmalıdır" dedi. 2024 1 Mayıs'ına sayılı gü...

Sanayiciden vize isyanı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, birçok sanayicinin yurt dışına çıkışta vize alamadığını belirterek, "Artık vize sorunumuz finansman sorununun çok daha önüne geçti. Gerekirs...


Elektrikli araç satışları geçen yıl 8 kattan fazla arttı

IEA'nın Küresel Elektrikli Araç Veri Takipçisi'nden alınan bilgilere göre, Türkiye'deki elektrikli araç satışlarına ilişkin ilginç veriler var. 2022'de toplam elektrikli araç satışı 7 bin...

Sanayide kapasite kullanım oranı nisanda arttı

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), nisanda bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 76,70'e yükseldi. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türkiye'de imalat sana...


Kısa vadeli dış borç stoku azaldı

Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku % 2,2 oranında artarak 69,9 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku % 4,5 oranında azalarak 57,7 m...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Demet Akalın'ın başı kiracısıyla dertte

Ünlü şarkıcı Demet Akalın, evinde 5 bin TL kiraya oturan kiracısıyla yaşadığı sorun nedeniyle isyan etti. Akalın, kiracısının 'Programda benden bahsetti, zam yapacaktım vazgeçtim' demesin...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Siyah nokta neden olur, temizleme nasıl yapılır?

Siyah nokta, cilt foliküllerinin tıkanması sonucu oluşuyor. Kötü bir görünümün yanı sıra temizlikten uzak bir görüntüye neden olan siyah noktaları temizlemek için cildini günde en az iki kez temizleyerek gözeneklerini açık tutabilir, cildin yağ ve kirlerden arınmış olması siyah noktaların oluşumunu azaltabilirsiniz.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR