Yukarı
293262

Sonbaharda vaka sayısı artacak

15 Ağustos 2020 09:05

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan tüm ülkemize önemli uyarı: “Türkiye’de 200 bin bulaştıran gizli taşıyıcı var. İşyerlerine dönüş ve çocukların bir kısmının eğitime başlamasıyla önümüzdeki 1-2 ayda bulaşma fazlalaşacak.”

Pandemide vaka sayıları ne yazık ki hız kesmiyor… Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'a vakalardaki artışın nedenlerini, nerede hata yaptığımızı, vatandaşlarımıza nasıl bir mesaj vermek istediğini sordum.

İşte Ceyhan'ın yanıtları: “Sonbaharda işyerlerine dönüşün mutlaka negatif bir etkisi olacak. Vaka sayılarında artış olacak. Çünkü ‘Türkiye'de 200 bin bulaştıran gizli taşıyıcı var' diye düşünürseniz ki vaka sayısı arttıkça onların da sayısı artıyor, bunların çok önemli bir kısmı işyerlerinde çalışan yaş grubunda insanlar. Çocukların bir kısmı okula dönecek, çalışanlar işyerlerine dönecek. Kapalı ortamlarda diğer insanlarla bir araya gelecek. Mutlaka bunun için kaynak oluşturacaklar. O dönemde de evden çalışmanın artırılması lazım.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan

TÜM HASTALARA TEST GEREK

Tek bir belirtiyle görülen çok sayıda Covid vakası var ama bizim sistemimiz onları yakalamayı imkansız hale getirdi. Çünkü test için en az iki belirtinin yanında da solunum sistemi belirtisi olması gerekiyor. Yoksa sistem izin vermiyor, test yapılmasına… Dolayısıyla o insanlar virüsü etrafa bulaştırarak dolaşıyor. O zaman da test sayısını artırmanız lazım. Biz ağır vakaları yakalıyoruz o yüzden de hastaneye yatış oranımız inanılmaz yüksek. Dünya'da yüzde 5-10 arasında, bizde yüzde 62 ağır vaka oranı, dünyada yüzde 1, bizde yoğun bakımdan ağır vaka tanımına dönülmesine rağmen yüzde 5'in üzerinde. Bu da gösteriyor ki biz sadece ağır vakalara test yapıyoruz. O yüzden çok vakayı gözden kaçırıyoruz.

TOPLANMALAR ÇOK RİSKLİ

Vakaların artmaması için pek de bir şey yapmıyoruz! Yani devletin aldığı tedbirlerde çok büyük bir değişiklik yok. Zaman zaman kontroller yapılması dışında aşağı yukarı aynı tedbirlerle gidiyoruz. Halkın uyum oranında da bir artış görmüyoruz. Tam tersine giderek gevşiyor gibi bir görüntü var. Böyle olunca da vakalar artıyor tabii. Bir de bu arada taziyeler, düğünler, asker uğurlamaları gibi toplanmalara bir sınır konulmalı diyoruz sürekli. Maalesef sınır konulmadığı için devam ediyor. Bu arada sıkıntı şu, geçen 5 aylık sürede gördük ki biz bir gruba ulaştık, o grup kurallara uyuyor ama bir grup var ki onlara devletin yayınları ulaşmıyor. O gruba yapılacak şey farklı yöntemler denemek gerek.”

Prof. Dr. Ceyhan, “Ülkemizde test için en az iki belirtinin yanında solunum sistemi şikayeti de gerekiyor. Bu yüzden o insanlar virüsü etrafa bulaştırıyor” dedi.

MASKE TAKMAYANLAR ARASINDA EĞİTİMLİ İNSANLAR DA VAR

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, toplum içinde virüse karşı tedbirsiz davranan çok tehlikeli grupların olduğuna vurgu yaptı. Ceyhan, özellikle bu insanların tedbir almak isteyen vatandaşları da engellediğini söyledi ve maske takmayanların genelde eğitimli insanlar olduğuna dikkat çekti. Ünlü Profesör, bu konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu tip insanlar için farklı yöntemler uygulanmalı. O gruplara etkili olabilecek şeyler belli. Yani bunu devlet de biliyor. Onlara ulaşabilecek kurumlardan kişilerden yardım istenmeli. Diyanet olabilir mesela. Çünkü hep aynı yöntemleri kullanıyor. Bakanlık ama o yöntemlerle de o gruplara ulaşılamıyor.

GERÇEĞİ İNKÂR EDİYORLAR

“Dolayısıyla bu önlemlerle aldığımız sonuç ortada. Bizler uyarılarımızı yapsak da bundan daha iyisini almamız çok mümkün görünmüyor. O grup bu tedbirlerin bir işe yaramadığını düşünüyor, salgın gerçeğini inkâr ediyor. Sadece eğitimsiz kesim değil eğitimli kesimde de çok büyük bir yanlış düşünce, yanlış algılama var. Muğla'nın sahil şeridinde, İzmir'de Çeşme ve Antalya'da da bunları görüyorsunuz. Kurban Bayramı tatilinde hepimiz şahit olduk. Maske takmayan ve sosyal mesafeye uymayanların büyük çoğunluğu eğitimli insanlardı. Durum böyle olunca “eğitimli veya eğitimsiz” diye bir ayrım yapamıyoruz. Virüse karşı tüm vatandaşlarımızın tedbirlerini alması gerek.”

TEDBİRLERLE DEĞİL VİRÜSLE SAVAŞILMALI!

“Vatandaşın şu düşünceyi kafasına yerleştirmesi lazım. İnsanlar işyerinin kapandığını, işsiz kaldığını, kazancının azaldığını düşünüyor. Oysa şunu düşünmeleri lazım. Bunların nedeni yeterli tedbirlerin alınmaması, tedbirlere uyulmaması nedeniyle pandeminin giderek yayılması ve güvensizlik ortamı oluşturması. Restorancı işletmesini açıyor, insanlar gitmeye korkuyor, otelci otelini, mağazacı mağazasını açıyor insanlar gitmeye korkuyor. İşlerin yolunda gitmesi, işyerlerinin daha çok para kazanması için, daha çok insanın iş bulabilmesi için bir defa kesinlikle vaka sayılarının çok düşük düzeylere inmesi lazım. Vatandaşın tedbirlere çok daha fazla uyması, tedbirlerle değil virüsle savaşması lazım.”

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Yunanistan'a kaçmaya çalışan 4 terörist yakalandı

MSB: Ülkemizden Yunanistan’a yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 4 şahıs hudut birliklerimiz tarafından yakalandı. Yapılan inceleme sonucunda yakalanan şahıslardan birinin PKK birinin de D...

MSB: Gara bölgesinde 5 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi

Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde tespit edilen teröristlere yönelik hava harekatı düzenlendi. Milli Savunma Bakanlığı, operasyonun detaylarını paylaştı.


Yargıtay Başkanı 17. turda da belirlenemedi

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılan başkanlık seçimlerinin 17. turunda da hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı. Mehmet Akarca, Yargıtay...

O illerde yaşayanlar dikkat! Lodos ve çığ tehlikesi...

Meteoroloji, 16 Nisan 2024 Salı gününe ilişkin hava durumunu açıkladı. Rapora göre, Türkiye genelinde yağış beklenmezken, Kıyı Ege ve Marmara'da kuvvetli lodos etkili olacak, Doğu Anadolu...


Tolga Akalın: Partimizi Erdoğan’a 2. kez kaptırmayacağız!

Genel başkanlığa aday olan Tolga Akalın “Bu, ne söylediğimi bilerek ve arkasında durarak kurduğum bir cümledir” dedi... 27 NISAN’da yapılacak iyi Parti Kongresi için adaylığını açıklayanl...

Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan Nurlan Zharımbetov yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle dolandırıcılık, sarı bülteniyle de 2 ayrı hırsızlık suçundan uluslararası seviyede aranan Kazakistan uyruklu Nurlan Zharımbetov'...


Türkiye'ye en fazla turist nereden geldi?

ültür ve Turizm Bakanlığı'nın turizm istatistiklerine göre, 2023 yılında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 56 milyon 693 bin 837 olarak kaydedildi. Bu sayının içinde, 49 milyon 20...

AK Parti'de 'ıstakoz' kavgası: Paylaştıysanız istifa edeceksiniz

AK Parti Milletvekili Şebnem Bursalı’nın paylaştığı 'Monaco Yat Kulübü’nde ıstakoz ziyafeti' AK Parti'yi karıştırdı. Mücahit Birinci "Partimizden defolup gidin kardeşim" dedi.


AKP itiraz etti, YSK karar verdi: Mazbatanın AKP'li adaya verilmesi onaylandı

İl, ilçe ve belde olmak üzere yüzlerce belediye kaybeden AKP, kaybettiği belediyelerin bazılarında da Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itirazlarda bulunarak, seçimlerin tekrarlanmasını, iptal...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Gonca Vuslateri'den birinci yıl kutlaması

Geçen ay Levent isimli sevgilisiyle evlenen Gonca Vuslateri, ilişkilerinin birinci yılında duygularını dile getirdi. Geçen ay Levent Bey ile nikâh masasına oturan 8 aylık hamile olan Gonc...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Gece açlığının faydaları..

‘’Akşamları geç yemek yiyor hatta uyuyana kadar atıştırıyorsanız bu alışkanlığınızdan bir an önce vazgeçin’’ tavsiyesinde bulunan Buket Ertaş Sefer, gece boş mideyle yatağa girmenin sağlığa faydalarını açıkladı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR