Yukarı
297666

Akdeniz’de diyalog piyasaları nasıl etkiler?

23 Eylül 2020 11:26

Dolar/TL hafta başından bu yana sürdürdüğü rekor kırma geleneğini bugün de devam ettirdi ve 7.68'in üzerine çıkarak zirvesini yeniledi. Piyasaların takip ettiği en önemli gündem maddelerinden biri Akdeniz'de yaşanan gerilim. Yunanistan ile görüşme açıklaması şu an için piyasaların ateşini söndürmüş değil. Uzmanlara göre jeopolitik risklerin azalması piyasaları bir nebze de olsa rahatlatabilir ancak Türkiye'nin enflasyon ve faiz gibi halletmesi gereken daha önemli meseleleri bulunuyor.

Türkiye ve Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilim uzun süredir devam ediyor. Piyasaların da yakından takip ettiği gerilimde dün yeni bir gelişme yaşandı. Reuters, Türkiye ve Yunanistan’ın yakın zamanda İstanbul’da görüşme konusunda uzlaşı sağladığını duyurdu.

Bir gazetecinin, “Türkiye ve Yunanistan arasındaki görüşmeler İstanbul’da mı olacak?” sorusunu yanıtlayan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “İstikşafi görüşmeler başlayabilir. Çerçeve, prensipler belli olacak. Ona göre tarih ve yer konusu belirlenir.” dedi.

Piyasaları rahatlatması beklenen bu gelişme şu an için beklenen etkiyi yapmasa da uzmanlar jeopolitik risklerde yaşanan düşüşün piyasalara da olumlu yansıyacağı görüşünde. Ancak ekonomi için daha önemli başlıklar da masada duruyor.

Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz

MEHMET GERZ: TÜRKİYE’NİN TEK SORUNU BU DEĞİL

Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz konu hakkında sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulundu.

Jeopolitik risklerdeki azalmanın kısa vadede olumlu olabileceğini belirten Mehmet Gerz, “Ancak Türkiye'nin tek sorunu bu değil. Döviz kuru ve enflasyon beklentileri yükseliyor. Kredi notumuzu tarihteki en düşük seviyeye indiren Moody's raporunda önemli uyarılar var.” açıklamasında bulundu.

KREDİ NOTU EN KÖTÜ SEVİYEDE

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's 12 Eylül'de, Türkiye kredi notunu B1'den B2'ye düşürmüştü. Yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe altındaki bu not, 2001 krizi dönemi dahil Türkiye tarihinin en kötü kredi notu oldu. Bu seviyede Türkiye ile birlikte Uganda ve Tanzanya gibi ülkeler bulunuyor. Moody's, rezervlerdeki sert düşüşe ve Doğu Akdeniz'de artan gerilime de işaret etmişti.

“FAİZLER %11.5’İN ÜZERİNE ÇIKARSA KURLARDA GERİLEME GÖREBİLİRİZ”

TCMB'nin faizleri gerektiği kadar artırarak, kurumsal karar alma kapasitesini göstermesi gerektiğini belirten Gerz, “Faizler enflasyon beklentisi olan %11,5'un üzerine çıkarsa döviz kurlarında gerileme görebiliriz. Döviz kuru istikrar kazanırsa borsanın önü açık çünkü hisse senetleri son 15 yılın en düşük değerinde işlem görüyor.” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası politika faizini haziran, temmuz ve ağustos aylarında değiştirmeyerek 21 Mayıs’ta çektiği 8.25 seviytesinde sabit tutsa da, örtülü faiz artışları ile dolarda yaşanan yükselişe müdahale etmeye çalışıyor. Merkez Bankası haftanın en kritik verisi olan politika faizini yarın saat 14.00’te açıklayacak. Uzmanlar Merkez’in bu ay da faizi sabit tutacağı görüşünde.

ENVER ERKAN: DİPLOMASİ KANALININ KULLANIMI OLUMLU

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan da konu hakkında sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulundu.

Türkiye ile Yunanistan arasında artan doğrudan diyalog ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Macron arasındaki telefon görüşmesinin BİST'in pozitif hareketinde etkili olduğunu ve yukarıda kapanmasını sağladığını hatırlatan Erkan, “Bugün borsada alım etkisi devam ediyor ve hafta başındaki sert satışlardan geri dönüş yapma eğilimi içinde. Haberlere göre, Türkiye ve Yunanistan İstanbul’da bir görüşme yapmayı kabul etti. Mevcut ortamda diyaloğun sürdürülmesi ve sorunun çözümü için diplomasi kanalının kullanımı olumlu.” yorumunda bulundu.

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan

“KURDA BİR ETKİSİNİ GÖRMEDİK”

Kurda ise herhangi bir etki görülmediğini söyleyen Erkan, “Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde, aynı zamanda küresel olarak dolar, diğer para birimlerine karşı güçlendiği bir ortamda artmayı sürdürüyor. CDS'ler 567 bps, gösterge faizi %13,77 seviyesinde. TCMB toplantısından genel beklenti, politika faizinin sabit kalması ve likidite yönetimiyle yapılan sıkılaştırmanın devam ettirilmesi yönünde. Merkez Bankası, TL'yi desteklemek için şimdiye kadar likiditeyi düşürerek ortalama fonlama maliyetini 320 baz puan artırarak temmuz ortasından bu yana %10.61’e çıkardı.” ifadelerini kullandı.

Bilgi Üniversitesi Ekonomi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent

CEM BAŞLEVENT: YAPTIRIM ENDİŞELERİNİN AZALMASI OLUMLU YANSIR

Bilgi Üniversitesi Ekonomi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu.

Doğu Akdeniz’deki gerilimin azalmasının ve taraflar arasındaki iletişimin normalleşmesinin, piyasalarda küçük boyutlu da olsa, pozitif etki yapacağını söyleyen Prof. Başlevent, “Özellikle Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye yönelik bir yaptırım kararının çıkmasına dair endişelerin azalması, piyasalara olumlu yansıyacaktır. Bu tür siyasi gelişmelerin, ekonomiye doğrudan etkileri olmasa dahi, piyasalardaki büyük oyuncular tarafından fiyatları istedikleri yöne çekmek için bir gerekçe olarak kullanıldığını da hesaba katmakta fayda var.” açıklamasında bulundu.

Doğu Akdeniz’de görev yapan sismik araştırma gemisi Oruç Reis / Fotoğraf: DHA

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Deutsche Bank'tan TCMB faiz tahmini

Mart ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışını öngören Deutsche Bank, nisan ayı toplantısında bankanın politika faizi için yeni tahminini açıkladı.

Kartlı ödemeler martta 1,2 trilyon TL'ye dayandı

Seçim ayı olan martta yapılan toplam kartlı ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL'ye ulaştı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde büyü...


Küresel enflasyonda düşüş beklentisi

Ekonomistlerin küresel enflasyon beklentisi 2024 için yüzde 4,6'ya, gelecek yıl için yüzde 4,4'e geriledi. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ve İsviçre Ekonomi Politikası Enstitüsü ...

Gebze’de Mersen işçileri greve çıktı

X hesabından paylaşım yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, “Dünya çapında 33 ülkede 50 den fazla üretim tesisi bulunan Fransız şirketin işçileri yaklaşık  2 yıldır sendika ve...


Elektrik ve doğalgaza zam yapılacak mı? Bakan Bayraktar açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayısta elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapmayacaklarını açıkladı. Doğalgaz desteğiyle ilgili de konuşan Bayraktar, "Sosyal açıd...

Bankada parası olanlar dikkat! BDDK uyarı mektubu gönderecek

BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fo...


İsrail-İran geriliminin etkileri: Bitcoin 60 bin doların altını gördü

Kripto para birimi Bitcoin, İsrail ordusunun İran'a saldırı düzenlediği haberlerinin ardından 60 bin doların altını gördü.

34 internet sitesi için kapatma talebi

Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 34 internet sitesine erişimin engellenmesi ...


Şimşek: Harcamalarda kesintiye gideceğiz

Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Şimşek, "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz" dedi. Haz...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR