Yukarı
300708

Konak'ta gergin meclis! 2021 yılı bütçesi onaylandı

19 Ekim 2020 22:05

Ege'nin Sesi- Konak Belediye Meclisi 520 milyon TL’lik 2021 yılı bütçesini oy çokluğu ile kabul etti. Bütçe çalışmalarında şeffaflığı esas aldıklarını vurgulayan Başkan Batur, “Belediyecilik şeffaflık gerektirir. Biz yaptığımız çalışmalardan eminiz. Vatandaşa verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz” dedi.

Konak Belediyesi’nin ekim ayı meclis oturumlarının üçüncüsü İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda gerçekleşti. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un yönetiminde gerçekleşen meclis toplantısında 2021 Mali Yılı Performans Programı oyçokluğuyla kabul edildi. Konak Belediyesi 2021 Mali Yılı ve İzleyen İki Yılın Gelir-Gider Bütçesi, Denge Kararnamesi ve Ekli Tarife Cetvelleri de oy çokluğuyla meclisten geçti. Geçtiğimiz yıl 476 Milyon TL olarak belirlenen bütçe bu yıl yüzde 9,24’lük artış ile 520 Milyon TL’ye yükseldi. Belediye çalışmalarında her zaman şeffaf olduklarına ve denk bir bütçe oluşturarak Konak halkına en iyi hizmeti sunacaklarına dikkat çeken Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Belediyecilik şeffaflık gerektirir. Biz yaptığımız çalışmalardan eminiz. Biz belediye bütçesini denk bir bütçe olarak çalıştık. Belediyeler para biriktirme değil hizmet etme yeridir” diye konuştu.

500 günde vaatlerin yüzde 65’i gerçekleşti

Yaşanan pandemi sürecine rağmen seçim vaatlerinin yüzde 65’ini göreve geldikleri ilk 500 gün içerisinde gerçekleştirdiklerini dile getiren Başkan Batur, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Biz Konak Belediyesi olarak kendimize ve performansımıza güveniyoruz. 500 günde vaat ettiğimiz projelerin yüzde 65’ini gerçekleştirdik. Konak Belediyesi yatırım yapmak için borçlanmaktan çekinmeyecek. Gerekirse borçlanacağız ama vaat ettiğimiz hizmetlerin hepsini hayata geçireceğiz. Konak Belediyesi olarak bunu gerçekleştirecek gücümüz vardır. Halkımızın memnuniyetinin en üst noktaya çıkması için bütçe olanaklarının el verdiği ölçüde çalışmaya devam edeceğiz.”

2021 yatırım yılı olacak

Konak Belediye Meclisinin kabul ettiği 2021 yılı bütçe programında yatırım bütçesi 2020 yılına göre 9 milyon 341 bin TL artarak 77 milyon 823 bin TL’ye yükseldi. Yaklaşık 78 milyonluk dev bütçe ile 2021’de yatırım atağına geçecek Konak Belediyesi, bu bütçeyi sosyal ve kültürel tesis, pazaryeri gibi Konak’ta sosyal yaşamı şahlandıracak projeler ile tarihi dokuyu ortaya çıkaran restorasyon çalışmalarına harcayacak. Beştepeler bölgesinde çok amaçlı sosyal tesis ve kapalı pazaryeri, Güneşli Mahallesi Jandarma Alanında pazaryeri ve sosyal tesis, Ferahlı Mahallesi’nde Cemevi yapımı; Gürçeşme-Yeşildere, Yenişehir-Mersinli Kentsel Dönüşüm ve Planlama Çalışmaları; Tepecik, Zeytinlik ve Beştepeler Proje çalışmaları; Kemeraltı’nda Büyük Demirhan ve Çakaloğlu Han Restorasyonu, Basmane’de Kıllıoğlu Hamamı ve Silahhane binası restorasyonu, Tarihi Meclis ve Kültür Binası restorasyonu, İkiçeşmelik Çeşmesi Restorasyonu, Hahambaşı Evi restorasyonu, Kemer İstasyonu ve Hangar Binası restorasyonu; Altınpark Arkeopark Alanı ve Çevre Düzenlemesi, Altınpark’ın yanındaki 960 Sokak sağlıklaştırması,  2880 metrekarelik 442/834 Sokak ve 1256 metrekarelik 1273/1276 Sokak sağlıklaştırması, Alanyalı Konağı arkası sokak sağlıklaştırması, gibi yatırımlar 2021 mali yılı bütçesinin en önemli kalemleri arasında yer aldı.

Okullara bir buçuk milyon yardım yapılacak

Sosyal, kültürel, sportif yardım ve hizmetlere 17 milyon 570 bin TL bütçe ayrılırken Konak’taki okullar da unutulmadı. Okullara bir buçuk milyonluk yardım bütçesi ayrıldı. Temsil, tören ve ağırlama giderlerine ayrılan bütçe 2020 yılında önceki yıllara göre yüzde 70 civarı azaltılmıştı, 2021’de de bütçe benzer bir oranda tutularak bütçesi yükseltilmezken özel kalem giderleri de azaltıldı.

TARTIŞMALAR

"GERÇEKLEŞME ORANI TUTMAYACAK"

Öte yandan Konak Belediye Meclisi'nde Cumhur İttifakı adına konuşan  AK Parti Grup Başkanvekili İsmail Özen bütçenin gerçekleşme hedefine ulaşmayacağını iddia ederek: " Konak için yapılacak yatırımları yetersiz buluyoruz. Gözle görülen yatırımlar için yüzde 7'lik bir bütçe ayarlanmış.Sosyal yardımlar için 2020'de 3 milyon üzeri bütçe ayrılırken 2021’de bu neden 2 milyon 300 bine düşürülüyor. Basın ve reklam için 2,5 milyon ayrılmış fakat sosyal yardımlara daha az bütçe ayrılmış. Ben bu bütçenin yüzde 80'lik gerçekleşme oranını tuturacağına inanmıyorum" dedi.

"YATIRIMLARIMA AYRILAN PAYI EKSİK BULUYORUZ"

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız bütçede yatırımlara az pay ayrıldığını belirterek:  "Bütçe için çalışırken kitapçıklar sadece grup başkanvekillerine verildi. Bütün meclis üyelerine verilmesi gerekirdi. Ben böyle düşünüyorum. Bunun usül açısından sıkıntı doğuracağına inanıyorum. Pandemideki şartlardan kaynaklı olarak 30 milyonluk borçlanmayı geçirdik bütçeden. Elbette yatırıma yönelik borç alınabilir. Fakat 2021  bütçesine baktığımızda bunun yatırım bütçesi olmadığını görüyoruz. Bütçede yatırıms sadece yüzde 7 ayrlmış.Seneye bu performansla devam edersek bazı şeyler arada kalan söylemler olacak. Geçmiş yıllara bakarak konuşursak yüzde 80 bütçeyi gerçekleştirirsek 70 milyon lira açığımız olacak. Yüzde 85 dersek 35 milyon gibi bir açık olacak. Bu bütçe sosyal belediyeciliği de karşılamıyor.Geçen sene 3 milyon ayırdığımız kaleme, bu yıl 2 milyon ayırmışız. Sosyal desteğe geçen sene 400 bin ayırmışız bu sene 1 milyon 300 bin. Genel bir artış göstersek de giysi yardımını sıfıra indirmişiz. Fakat tanıtıma ise yüzde 20  ayırmışız.En temel durduğumuz eleştirilerden biri de kentsel dönüşüm. Bize 500 gün sunumu yaptınız ve ilk sıraya koyduğunuz Gültepe kentsel dönüşümüydü. Vatandaşlar orada ciddi bir beklenti içerisinde. Şimdi o anlamda baktığımızda karışıklıkların çözüleceği en önemli yer belediyedir. Doğal olarak bu şartlar içerisinde sadece bir 835 bin TL ayrılmış bir kaleme baktığımızda nasıl dönüşeceğiz? Gelir kayıplarımız var… Diyeceksiniz ki işgaliyeleri almadık. Doğru bunları almadık. 3 ay almadık ancak şimdi 6 aylık işgaliyeyi peşin alıyoruz.  Emlak vergisi konusunda da esnafın hesabına bloke koymanızı doğru bulmuyoruz. Bütün bunları topladığımızda müdürlüklerden belirli bir miktar kısıtlayarak denkleştirilmeye çalışılan bir bütçemiz var. Yine kadın meselesine değindiğimizde kadın ve aile hizmetleri müdürcüğümüzün bütçesini yüzde 15 düşürmüşüz. Tanıtım anlamında baktığımızda İzmir’in kalbiyiz. Kadında, sporda ve sanatta düşüş varken tanıtım bütçemizin yüzde 20 artışını anlamlandıramadık. Popülist bir bütçemiz var. Biz üzülerek söylüyoruz ki kentsel dönüşüm yapılan, büyüyen Konak’ı 2021 yılı planlarında göremedik. Maalesef ki bu bütçe ilerleyen dönemlerde büyük bir borç yükü getirecektir. Biz yatırım amaçlı tüm borçlanmalara onay veriyoruz ama açık kapatmak için yapılan borçlanmaya hayır diyoruz. Ve uyarız. Bu bütçe büyük bir borç açığı verilmesine sebep olacaktır. Konak Belediyesi de ilerleyen dönemlerde borç yükü olan bir belediye olacak" dedi.

"ELİMİZDEN GELENİ YAPIP VATANDAŞIMIZI MAĞDUR ETMEYECEĞİZ"

Başkan Abdül Batur eleştirilere cevap vererek: "Bütçede açık olacak iddiası sizin iddianızdır. 500 günün 6 ayı pandemi dönemi olarak geçti. Sadece Fen İşlerinin yatırımlarından bahsederek konuyu başka yerlere çekiyorsunuz. Bizim başka müdürlüklerimizde yatırımlar yapıyor. Bunları alt alta topladığınızda yatırıma ayrılan bütçe 77-78 milyon ve bu da bütçenin yüzde 15’ine denk geliyor. Biz bu rakamları şeffaf bir şekilde açıklıyoruz. Kadın ve Aile Müdürlüğü'nün bütçesinin azaldığını iddia ediyorsunuz fakat ARGE müdürlüğü de kuruldu. Bütçenin bir kısmını oraya ayırdık. Bizim yatırım içinde paylarımıza ayrıldı. Siz rakamı 38 milyona indirerek bir algı oluşturuyorsunuz fakat parklar için bütçede 4 milyon lira ayrıldı. Bir yedek ödenek vardır. Bu yedek ödenekten eksik olan yerlere aktarma yapılır. İşe ve talebe göre. Bu rakam da bizim bütçemizde 42 milyon. Yani park ve bahçelerin isteği 4,5 milyona çıkarsa buradan karşılanır, siz de bunu biliyorsunuz. Ayrıca belediye mükleri var bunları da satışa çıkabiliriz. Bizler yatırım için borçlanmaktan çekinmeyeceğiz. Kentsel dönüşüm için ayrılan bütçede de vatandaşlarımız için gereken her türlü fedakarlığı yapacağız. Biz belediyenin mali durumuna göre bütçemizi yapıyoruz. Siz biraz da merkezi hükümetten bahsedin. Elektriğe ve doğal gaza gelen zamlar belli. Biz Konak Belediyesi olarak yine İzmir'de en yüksek gerçekleşme hedefini tutturan belediye olacağız" dedi.

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız belediye şirketlerine gönderilen paraları da eleştirerek: "Roman vatandaşlarla ile ilgili konu dosyada bile yok. Eşrefpaşa'da  854 liralık işgaliye kesilmiş. Bunu size atacağım. Sporla ilgili size gelen notlarda da var. Geçen seneye göre yüzde 15 küçülme var diyoruz, siz yüzde 8 artış var diyorsunuz. Giderleriniz 484 milyon net. Bütçe 520 milyon lira gerçekleşme geçen sene yüzde 80 mi? Bu açıdan baktığımızda açık vereceğiz diyoruz. Şirketlerle ilgili sizin bize bir borcunuz var. SGK ile ilgili bize bilgi vereceğinizi söylemiştiniz. Yapılan yanlışlıkla ilgili işlem yapıldı mı bilmiyoruz" dedi.

Başkan Abdül Batur KYK'lıların maaşlarının ödendiğini belirterek: "Belediye şirketlerine kaynak ayrıldığını biliyorsun.Bunun KYK'lıların maaşları için verildiğini de biliyorsunuz ancak burada siyaset yapıyorsunuz" dedi.

"GEREKİRSE BORÇLANACAĞIZ AMA VATANDAŞA VERDİĞİMİZ SÖZÜ DE TUTACAĞIZ"

Başkan Abdül Batur'un sözleri sonrası karşılıklı atışmalar yaşandı.  AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız'ın karşılık vermesi sonrası Başkan Abdül Batur: "Şirketlerin ve belediyenin nasıl yönetileceğine belediye başkanı karar verir. Eğer siz kazanırsanız seçimleri siz karar verirsiniz. Fakat İzmir'de kazanma şansınız yok. Biz gerekirse borçlanacağız ama vatandaşa verdiğimiz bütün sözleri de tutacağız.En şeffaf ilçelerden biriyiz. Bu konularda iddialıyız. Hangi belediye şirketini denetime açtı söyleyin bize. Siz bize arızayı söylediniz bizde ilgili yere müracaatımızı yaptık" dedi.

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

23 Nisan’da Belediye Başkanı Kaan Bağçivan oldu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104. Yılı kutlama etkinlikleri kapsamında Beyaz Altay Gündüz Bakımevi öğrencilerinden Kaan Bağçivan, Belediye Başkanı Mustafa Turan’ı ziyare...

Başkan Önal, haftanın ilk mesaisine şantiyelerden başladı

Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, haftanın ilk mesaisine saat 06.00’da Fen İşleri, Temizlik ve Park Bahçeler Müdürlüğü ziyaretleriyle başladı. Her zaman birlik ve dayanışma içinde ola...


Bayındır 25. Uluslararası Çiçek Festivali 25-28 Nisan'da Yapılacak

Bayındır Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Çiçek Festivali'nin bu yıl 25'ncisi gerçekleştirilecek. Bayındır şehir merkezinde yapılacak olan festival ...

Bucalı çocuklara bayram hediyesi

Buca Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ruhunu tüm kente yayacak.  Bu kapsamda 23 Nisan tarihinde düzenlenecek Çocuk Şenliği’ne tüm çocukları davet eden Belediye Başka...


Efes Selçuk’ta çalışmalar Büyükşehir iş birliği ile hız kazandı

Havaların ısınmasıyla birlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayacak olan Efes Selçuk’ta kent merkezinde İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği i...

EGEHAYMER kalitesini bir kez daha tescilledi

Ege Üniversitesi Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEHAYMER), Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yapılan denetimler sonucunda hâlihazırda sahip olduğu TSE-ISO-EN 9001 ...


Yeşilçam’ın çehresi değişecek

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Yeşilçam Mahallesi’ni ziyaret etti. Mahallede ihtiyaç duyulan hizmet ve yatırımları en kısa sürede yapacaklarını söyleyen Başkan Eşki, fiziki yatırımla...

“Öz’e Dönüş” konseptiyle en güzel yemekler ve otlar yarıştı

Doğadan toplanan yüzlerce türdeki otun tezgahlarda yerini aldığı 13. Alaçatı Ot Festivali’nde, Doğa Rutkay’ın sunduğu yarışmada en güzel yemekler ve otlar yarıştı. 107 çeşit ot toplanan y...


Maraton İzmir’de ödüller dağıtıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl beşincisini düzenlediği Maraton İzmir Avek'te 42 kilometrede yarışan ve dereceye giren sporculara ödülleri verildi.  

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR