Yukarı
301065

ABD başkanlık seçimleri doları nasıl etkiler?

22 Ekim 2020 11:26

ABD başkanlık seçimlerinin sonuçları ve mali teşvik paketiyle ilgili görüşmelerin akıbeti beklenirken, ABD Doları da uluslararası piyasalarda değer kaybediyor.

ABD başkanlık seçimlerinin sonuçları ve mali teşvik paketiyle ilgili görüşmelerin akıbeti beklenirken, ABD Doları da uluslararası piyasalarda değer kaybediyor.

Piyasa uzmanları, ABD'deki gelişmelerin yanı sıra Avrupa'da koronavirüs salgınının devam etmesi ve vaka sayılarındaki artışın sürmesinin yarattığı kaygıların da yatırım pozisyonu almayı zorlaştırdığına dikkat çekiyor.

ABD Doları'nın altı büyük para birimine karşı değerini ölçen endeks, bu hafta içerisinde son bir ayın en düşük düzeyine geriledi. Euro/dolar paritesi de bir ayın en yükseğini gördü.

Reuters haber ajansına konuşan uluslararası finansal hizmetler şirketi StoneX'in küresel piyasalar stratejisi Yousef Abbasi, dolardaki zayıflığın uzun vadede sürmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Abbasi, koronavirüs salgını nedeniyle ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan mali teşvik düzenlemesiyle ilgili görüşmelerin tıkandığını ve piyasanın da dikkatini artık seçimlere odaklamaya başladığını belirtti.

Abbasi, "Teşvik paketiyle ilgili en iyimser senaryo, seçimlerden 'mavi dalganın' çıkması. (Demokrat Parti adayı Joe) Biden'ın Beyaz Saray'ı kazanması ve Senato'nun Demokratlara geçmesi. Bu durumda bir anda 2021 için 4-5 trilyon dolarlık bir teşvik paketi açıklanabilir ve Biden'ın altyapı ile yeşil enerji alanlarındaki planları da hayata geçirilebilir" dedi.

ABD'de koronavirüs salgınının ekonomi üzerindeki etkilerini hafifletmek için yürürlüğe sokulması beklenen teşvik paketi üzerinde yürütülen görüşmelerde ilerleme sağlanamıyor.

Son olarak, Senato Çoğunluk Lideri Kentucky Senatörü Mitch McConnell, Cumhuriyetçi senatörlerle yaptığı toplantıda, Beyaz Saray'a seçim öncesi teşvik paketi üzerinde uzlaşma sağlamamasını tavsiye ettiğini söyledi.

Bu tavsiyenin basına sızması dolar üzerinde baskıyı artıran unsurlar arasında gösteriliyor.

Uzmanlar ve analistler, bu gelişmeler üzerine döviz piyasasının "bekle ve gör" konumuna geçtiğini belirtiyor.

Seçim sonrası belirsizlik

Bloomberg televizyonuna konuşan Saxo Capital Markets Küresel Makro Stratejisti Kay Van-Petersen, 3 Kasım'daki seçimleri "piyasaların 10 yıllardır karşı karşıya olduğu en büyük siyasi risk" olarak nitelendirdi.

Ancak Van-Petersen, seçim sonucu ne olursa olsun önümüzdeki dönemde ABD ekonomisini hem mali hem de finansal gevşetmenin beklediğini, ve bunun sonucunda da faiz indirimleri ile harcamaların artmasıyla doların uzun vadede değer kaybının sürmesinin beklendiğini belirtti.

Stratejistler ve uzmanlar seçim sonrasına ilişkin benzer beklentiler içerisinde olsalar da en fazla kaygı duydukları konunun seçimin ardından belirsizlik ortamının oluşması olduğunu ifade ediyor.

ABD'nin döviz piyasası konusunda önde gelen veri analiz şirketlerinden OANDA'da yayımlanan bir analizde, tarihsel olarak seçimlerin sonucunun belirlenmesinin dolar üzerinde yukarı yönlü bir etki yarattığı vurgulandı.

Analizde, "1980 yılından bu yana yapılan 10 seçimin dokuzunun ardından yeni ya da mevcut yönetimin ilk 100 günü içerisinde dolar güç kazandı. Şaşırtıcı bir şekilde, Demokrat adayın kazandığı seçimlerin ardından dolardaki ortalama değer artışı yüzde 4 olurken, Cumhuriyetçilerin zaferinin ardından bu oran yüzde 2'de kaldı" denildi.

2020 seçimlerinin de doların seyri üzerinde önemli bir etki yaratmasının beklendiği ve bunun iki nedeni olduğu belirtildi.

Analizde, "Bunlardan ilki, pandemi sürecinin devam etmesi nedeniyle postayla kullanılan oyların sayısının artması ve bunun da sayım sürecini uzatarak, kazanan adayın belli olma süresini 2 ile 3 haftaya kadar uzatabilme ihtimali. İkincisi de Başkan Trump'ın, Joe Biden'ın kazanması halinde sonuçları kabul etmemesi ve seçimlerin anayasal bir krize dönüşmesi" yorumu yapıldı.

Seçim sonrası belirsizliğin yarattığı bir diğer risk de ABD'nin kredi notunun olumsuz etkilenmesi.

Dünyanın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşları Fitch, Moody's ve Standard & Poor's (S&P), ABD'nin kredi notu açısından seçimleri yakından izlediklerini belirtti ve belirsizliğin artması halinde bunun aşağı yönlü risk yaratabileceği uyarısında bulundu.

ABD'nin kredi notuyla ilgili yaşanabilecek sıkıntılar da dolar üzerinde baskı oluşturacak bir diğer faktör olarak gösteriliyor.

Fitch ve Moody's nezdinde, ABD'nin kredi notu en üst kademe olan AAA seviyesinde bulunuyor. ABD'nin kredi notu, S&P nezdinde ise en yükseğin bir altı olan AA+ düzeyinde



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta beklentilerin altında​ kaldı

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre daha önce 16 Mart ile biten haftada 210 bin seviyesinde gerçekleştiği açıklanan başvuru sayısı 212 bin ol...

Asgari ücrette seçim sonrası büyük tehlike

Enflasyon hızla yükselirken hükümet 2024'te asgari ücrete ara zam yapmama kararından geri adım atmadı. Konu seçim döneminde de gündeme gelmedi. Asgari ücrette ara zam olmaması, özel sektö...


Sosyal koruma harcamalarının milli gelire oranı geriledi

Sosyal koruma harcaması 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 60,2 artış göstererek 1 trilyon 291 milyar 77 milyon TL oldu. Bu harcamanın yüzde 98,2'sini 1 trilyon 267 milyar 924 milyon...

JPMorgan'dan borsa uyarısı geldi

Banka stratejisti Dubravko Lakos-Bujas müşterilerine çarşamba günü yayımladığı notta yatırımcıları momentum trade hareketi durakladığında “yanlış tarafta sıkışıp kalabilecekleri” konusund...


Borsa güne yükselişle başladı

Bankacılık endeksi yüzde 0,59 ve holding endeksi yüzde 0,18 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,88 ile kimya petrol plastik olurken, en çok kaybettiren ...

TÜİK: İşgücü maliyeti 2022'de aylık 11 bin 602 TL oldu

TÜİK'in İşgücü Maliyeti İstatistikleri sonuçlarına göre 2022 yılında aylık ortalama işgücü maliyeti 11 602 TL olarak gerçekleşti. Finans ve sigorta faaliyetleri (K) sektörü, 28 bin 790 TL...


Yatırımcılar dikkat... Altın fiyatları düşüşte!

Geçen hafta Fed kararı sonrası rekor seviyeye yükselen altın haftanın dördüncü işlem gününde de düşüşünü sürdürüyor. İşte gram altın, çeyrek altın, Cumhuriyet altını, ons altın fiyatları....

Vergide 17,5 milyarlık kaçak yakalandı

Ülke genelinde 237 bin vergi incelemesi yapan vergi müfettişleri 17,5 milyar liralık kayıp ve kaçak yakaladı. Mükelleflere 37 milyarlık ceza faturası çıktı. Vergi müfettişlerinin 2023 yıl...


Pegasus, Boeing 737 kararını değiştirdi

Pegasus Havacılık CEO’su Güliz Öztürk Bloomberg’e verdiği röportajda, “Tek tip bir filo oluşturma yolunda ilerliyorduk. Ancak mevcut büyüme ve büyüklükle birlikte kendi iç analizlerimizi ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR