Yukarı
305156

Açlık sınırı kasımda 3 bin lirayı geçti

27 Kasım 2020 12:41

Yıllardır uygulanan ekonomik ve parasal politikalarının ağır faturasını enflasyon olarak vatandaş ödüyor. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı kasımda 3 bin lirayı geçti. Yoksulların harcamalarının en az üçte birini ayırmak zorunda kaldığı gıda harcamaları kasımda bir önceki aya göre yüzde 3,5 oranında artarken, ocak-kasım dönemindeki artış ise yüzde 21,5’i buldu.

Birleşik-Kamu İş'in, en çok tüketilen 77 gıda maddesini esas alarak yaptığı çalışmaya göre gıda harcamalarında son bir yıllık artış da yüzde 31,6 oldu.

İktidarın, son haftalarda geri dönmeye çalıştığı yanlış ekonomik ve parasal politikaların faturasını enflasyon yoluyla halk ödüyor. Türkiye'nin en yoksul kesimin aile bütçesinin en az üçte birini ayırmak zorunda bulunduğu gıda fiyatları kasımda bir önceki aya göre yüzde 3,5 oranında artarken açlık ve yoksulluğu da büyüttü.  Gıda harcamalarında, yılın ilk dokuz aylık döneminde fiyat artışı da yüzde 25,8'i buldu. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı da 3 bin 74 liraya çıktı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR'ın, fiyatlarını Ankara'daki pazar ve marketlerden her ay düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 77 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının kasım ayı sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre söz konusu sepet için harcanan para son bir yılda (Kasım 2019'a göre) ise yüzde 31,6 oranında arttı. 12 aylık ortalama fiyatlara göre artış ise yüzde 30,7 olarak gerçekleşti.

Araştırmayla, gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda olan ve enflasyona karşı herhangi bir koruması bulunmayan ücretlilerin ve yoksulların yaşadığı gerçek enflasyonun boyutunun ortaya konulması amaçlanıyor.

AYLIK FİYAT ARTIŞI

Kasımda, ekmek, un, bulgur, pirinç, makarna fiyatları bir önceki aya göre, yüzde 5,5 oranında artarken, et-balık harcamalarında kırmızı et (dana) fiyatlarında yapılan indirimler nedeniyle yüzde 2,2 oranında düşüş yaşandı.

Süt ve süt ürünleri ile yumurta harcamalarında yüzde 2,1 oranında artış kaydedilen kasım ayında katı ve sıvı yağ fiyatlarında ise yüzde 1,8 oranında artış oldu.

Meyve harcamalarının yüzde 0,7 oranında arttığı kasım ayında sebze harcamalarında ise bir önceki aya göre yüzde 17,6 oranında oldukça yüksek bir yükseliş yaşandı.

Bakliyat fiyatlarının yüzde 15,4 oranında arttığı kasımda, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer işlenmiş gıda fiyatlarında yüzde 0,3 oranında geriledi.

Böylece gıda fiyatlarında kasımda ekim ayına göre yüzde 3,5 oranında yükseliş yaşanmış oldu.

ARALIK 2019'A GÖRE DEĞİŞİM

Ocak-kasım döneminde gıda harcamalarındaki artış ise yüzde 25,8 olarak hesaplandı.

Bu dönemde ekmek, un, bulgur grubunda yüzde 15,2, et-balık harcamalarında yüzde 17,5 oranında, süt ve süt ürünleri ile yumurta harcamalarında yüzde 11,8 oranında artış oldu. Yağ fiyatları yüzde 38,7 meyve fiyatları yüzde 27,9 artarken, sebze fiyatlarında yüzde 76,1 oranında yükseliş oldu. Bakliyat fiyatlarında yüzde 28,2 oranında artış yaşanırken diğer gıda maddelerine ilişkin harcamalar ise yüzde 4,3 oranında zamlandı.

SON BİR YIL

Gıda harcamalarında yıllık olarak ise (Kasım 2019'a göre) yüzde 31,6 oranında artış kaydedildi.

Son bir yılda ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 14,2, et-balık fiyatlarında 20, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 31,5 oranında artış yaşandı.  Bir yıl öncesine göre katı ve sıvı yağ fiyatları yüzde 36,2 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 34,8 oranında, sebze fiyatları ise yüzde 85,8 oranında artış gösterdi.  Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 37, diğer gıda fiyatları ise yüzde 3,7 oranında zamlandı.

YILLIK ORTALAMA

Sepete dâhil edilen ürünlerin son 12 aylık ortalama fiyatlarının bir önceki 12 aylık dönemdeki ortalama fiyatlarıyla karşılaştırılmasıyla hesaplanan 12 aylık ortalamalara göre de gıda fiyatlarında yüzde 30,7 oranında artış yaşandı.

Yıllık ortalamalara göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatları yüzde 10, et ve balık fiyatları yüzde 19,3 süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatları yüzde 28 yağ fiyatları yüzde 22,7, meyve fiyatları yüzde 62,6, sebze fiyatları yüzde 50,5, bakliyat fiyatları yüzde 26,1, diğer gıda maddelerinin fiyatları da yüzde 18,9 oranında artış kaydetti.

AÇLIK SINIRI

Gıda fiyatlarında yaşanan bu artış, dört kişilik bir ailenin ekimde 3 bin 9 lira olan dört kişilik bir ailenin açlık sınırının kasımda 3 bin 74 liraya kadar yükselmesine yol açtı SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

IBAN hesaplarına yönelik denetim! Herkes birbirini ihbar ediyor

Maliye’nin, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında vergi kayıp ve kaçağını önlemeye dönük ilk çalışması, tahsilatlarını IBAN üzerinden yapanlarla ilgili. Hazine ve Maliye Bakanı  Mehmet Şimş...

Tesla'nın kar marjında düşüş beklentisi

Tesla'nın büyüme ve ürün stratejisine dair şüpheler arasında, daha düşük kar marjlarına işaret eden açıklamaların beklenmesi öne çıkıyor.


Bakan Işıkhan: İşçimizin alın teri, Taksim Meydanı'na sığmayacak kadar büyük

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 1 Mayıs kutlamaları ve Taksim tartışmaları ile ilgili konuştu. Işıkhan, "İşçimizin alın teri, Taksim Meydanı'na sığmayacak kadar büyük" ded...

Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu görevinden istifa etti

Patiswiss markasının ürettiği çikolatanın küflü çıktığına dair paylaşım yapan bir tüketiciye, Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun verdiği yanıt tepki çekti. "Karşında biz ve de...


Borsa yeni haftaya yükselişle başladı

Bankacılık endeksi yüzde 1,07 ve holding endeksi yüzde 0,79 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en yüksek artışı yüzde 1,98 ile taş toprak yaparken, tek düşüş yaşayan yüzde 0,17 il...

Yurt dışı üretici enflasyonu martta yüzde 67,25 oldu

TÜİK verilerine göre, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) martta yıllık yüzde 67,25 aylık yüzde 4,70 arttı. Buna göre; YD-ÜFE 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 4,70 art...


En ucuz Tesla'ya 814 bin lira zam

Tesla fiyatlarını değiştirdi. Geçtiğimiz hafta Türkiye için uyarlanan Model Y ön siparişle satışa çıkmıştı. Haziran ve Temmuz ayında teslim edilmesi gereken araçların fiyatı 1 milyon 791 ...

Faturadan kaçan tasarrufluya döndü

Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada sürdürülebilirliğin ana odağında enerji tasarrufu yer almaya başladı. Yüksek faturalar ve enflasyonla tüketici tasarruflu ürünlere döndü. Yüksek enerj...


TESK'ten yerli turiste destek talebi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada; coğrafi konumu, doğal turizm kaynakları, köklü tarihsel geçmişi ve geniş m...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR