Yukarı
305293

Kazanan var, kaybeden çok

29 Kasım 2020 08:56

Coronavirüs sektörleri nasıl etkiledi? GFK bu konuyu mercek altına aldı. Hazır gıda, nakliyat ve online satış yapanlar büyük cirolara ulaşırken giyim firmaları ve uçak şirketleri sallanmaya başladı.

COVİD-19 salgını tüm dünyada dengeleri değiştirdi. Daha az sakız çiğniyoruz, lens takmıyoruz ve takım elbise almamıza bile gerek kalmadı. Ama kahve makinesi ve elektrikli bisikletler şart oldu. Bahçe işleriyle dikiş-nakışa merak saranlar da arttı. Salgın döneminde “Müşterilerin davranışları temelden değişti” diyen Alman Piyasa Araştırma Merkezi (GFK) sektörleri mercek altına aldı. Çok farklı sonuçların çıktığı araştırmaya göre işte kazanan ve kaybedenler…

BAKIM ÜRÜNLERİ UÇTU

– Kişisel hijyen ürünleri: En büyük artış bu alanda. Bakım ve temizlik malzemeleri, maskeler, dezenfeksiyonlar. Bu tür ürünlerin satışlarındaki artış oranı yüzde 68.

 

– Puzzle ve bulmaca: Bu alanda işletmeler ve oyuncakçılar memnun. Çünkü, insanlar evde daha fazla vakit geçiriyor. Yap-bozlar veya bulmacalar artık daha çok rağbet görüyor. Puzzle satışları yüzde 26 arttı.

– Bahçe mobilyaları: Homeoffice çalışanlar bahçesini düzenliyor. Yeni mobilyalar alınıyor. Bahçe mobilya satışları yüzde 22 arttı. Bahçe oyuncakları satışları yüzde 53 yükseldi.

– Büro malzemeleri: Evden çalışanlar masa-sandalye gibi büro mobilyalarına ihtiyaç duydu. Artış yüzde 46'yı buldu. Boya satışlarında yüzde 25 ve polyester mobilyalarda yüzde 17.8'lik artış var.

– Kumaş, dikiş-nakış: Ninelerimiz ve annelerimizin yaptığı gibi, dikiş-nakışa merak saranlar da az değil. Kendi perdesini, elbisesini ya da çeşitli giysilerini dikenler, yüzde 38'lik bir artış sağladı.

– Kahve makinesi ve bisikletler: Almanya'da kahve makinesi satışları yüzde 20 yükseldi. Normal bisiklete rağbet arttı. Elektrikli bisikletlerin satışı da yüzde 18 yükseldi.

TAKIM ELBİSE SATIŞI DİPTE

– Takım elbise ve ceket: Coronanın en çok kaybettiren ürünü erkek takım elbiseleri ve ceketleri oldu. Evde kalanlar, homeoffice çalışanlar rahat giysileri tercih etti. Kayıp yüzde 56'yı buldu.

– Bavul ve çantalar: Ülkeler kapandı. Seyahatler düştü ve dolayısıyla bavul ile kabin boy seyahat çantaları da dip yaptı. Bunların satışlarındaki düşüş yüzde 55.

– Navigasyon aletleri: Buradaki düşüş şaşırtıcı. Avrupa içinde çok sayıda aracın artık komşu ülkelere mecbur kalmadıkça gitmemesi, düşüşün bir nedeni. Satışlarda düşüş yüzde 49.

– Dijital kamera, fotoğraf makinesi: Fotoğraf sektörü cep telefonları ile farklı bir alana kayarken, diğer yandan corona ile ağır darbe yedi. Dijital fotoğraf makinesi satışı yüzde 36 indi.

– Lens, bakım ürünü ve sakız: Kişisel bakım ürünleri de kaybetti. Bu alandaki kayıp yüzde 34'e ulaştı. Traş malzemeleri yüzde 6.4 kaybetti, sakız satışları yüzde 11.5 indi.

– Kadın elbiseleri, kostüm ve ayakkabı: Kadın elbiseleri, tek ceket, balo kıyafetleri gibi ürünler yüzde 33, kadın ayakkabıları yüzde 29 kaybetti. Parfüm yüzde 10.9, manikür setleri yüzde 15.1 düştü. SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Tesla'nın kar marjında düşüş beklentisi

Tesla'nın büyüme ve ürün stratejisine dair şüpheler arasında, daha düşük kar marjlarına işaret eden açıklamaların beklenmesi öne çıkıyor.

Bakan Işıkhan: İşçimizin alın teri, Taksim Meydanı'na sığmayacak kadar büyük

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 1 Mayıs kutlamaları ve Taksim tartışmaları ile ilgili konuştu. Işıkhan, "İşçimizin alın teri, Taksim Meydanı'na sığmayacak kadar büyük" ded...


Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu görevinden istifa etti

Patiswiss markasının ürettiği çikolatanın küflü çıktığına dair paylaşım yapan bir tüketiciye, Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun verdiği yanıt tepki çekti. "Karşında biz ve de...

Borsa yeni haftaya yükselişle başladı

Bankacılık endeksi yüzde 1,07 ve holding endeksi yüzde 0,79 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en yüksek artışı yüzde 1,98 ile taş toprak yaparken, tek düşüş yaşayan yüzde 0,17 il...


Yurt dışı üretici enflasyonu martta yüzde 67,25 oldu

TÜİK verilerine göre, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) martta yıllık yüzde 67,25 aylık yüzde 4,70 arttı. Buna göre; YD-ÜFE 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 4,70 art...

En ucuz Tesla'ya 814 bin lira zam

Tesla fiyatlarını değiştirdi. Geçtiğimiz hafta Türkiye için uyarlanan Model Y ön siparişle satışa çıkmıştı. Haziran ve Temmuz ayında teslim edilmesi gereken araçların fiyatı 1 milyon 791 ...


Faturadan kaçan tasarrufluya döndü

Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada sürdürülebilirliğin ana odağında enerji tasarrufu yer almaya başladı. Yüksek faturalar ve enflasyonla tüketici tasarruflu ürünlere döndü. Yüksek enerj...

TESK'ten yerli turiste destek talebi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada; coğrafi konumu, doğal turizm kaynakları, köklü tarihsel geçmişi ve geniş m...


Otomotiv üretimi ilk çeyrekte arttı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2024'ün ilk üç ayına ait üretim ve ihracat rakamlarını açıkladı. Bu verilere göre, otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %3 artarak 377,0...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR