Yukarı
305350

Almanya ve İngiltere ‘aşı merkezleri’ için harekete geçti

29 Kasım 2020 14:23

Dünyanın birçok ülkesinde geliştirilme süreci devam eden Covid-19 aşılarıyla ilgili her geçen gün yeni bir detay ortaya çıkıyor. En büyük soru işaretlerinden biri de aşıların nerede nasıl vurulacağı. Bu konuda öncü olan Almanya ve İngiltere’de detaylar belli olmaya başladı.

Almanya ilk aşıların onay alması durumunda sadece birkaç hafta uzağımızda olan büyük lojistik ve idari zorlukları planlamada en ileri seviyedeki Avrupa ülkesi gibi görünüyor. Örneğin Berlin’de günde 4 bin kişiye aşı yapabilecek bir aşı merkezi planlanıyor. Berlin’deki projenin koordinatörü Albrecht Broemme, Reuters’a verdiği bir demeçte Aralık ayı ortasına kadar günde 4 bin kişiyi aşılayabilecek toplu aşılama merkezini açmak için çalışıldığını belirtti. İngiltere'de ise Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) koordinasyonunda bir planlama yapılıyor. İngiltere sorunu özel aşı klinikleriyle aşmayı planlıyor.

Türkiye'de aşı planlamasına dair henüz net bir detay yok. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin merkezli Sinovac Biotech firması tarafından üretilen Covid-19 aşısından 50 milyon dozun satın alınması için anlaşıldığını açıklamıştı. Çin’de üretilen CoronaVac aşısının Türkiye’de herkese ücretsiz şekilde uygulanacağını biliyoruz. Bakan Koca, diğer aşıların ise eczanelerde satılacağını söylemiş ve fiyat konusunda üst limit belirleneceğini ifade etmişti. “Aşılar nerede vurulacak? Nasıl bir planlama yapılacak?” soruları ise önümüzdeki günlerde netlik kazanabilir. Bu noktada Almanya ve İngiltere’nin yöntemleri Türkiye’ye de örnek olabilir.

HAVALİMANLARI AŞI MERKEZİNE DÖNÜŞECEK

Almanya’dan aşı merkezleri ile ilgili gelen haberlerde dikkat çekici bir detay var. Aşının onaylanmasının ardından ilk üç ayda 900 bin aşı yapılması planlanırken havalimanları gibi büyük yapılar aşılama merkezine dönüştürülecek.

Ülkede boş bir ticaret fuarı salonu, iki havalimanı terminali, konser salonu, veledrom ve buz pateni pistinin aşılama merkezine dönüştürüleceği belirtiliyor. Broemme yaptığı açıklamada kurulacak merkezlerin her birinde günde 3 bin ila 4 bin kişinin aşılanmasını hedeflediklerini söyledi. En büyük zorluğun insanları doğru zamanda doğru yerlere yönlendirmek olacağını söyleyen Broemme, aşının hangi firmalardan tedarik edileceğini de belirtti.

ALMANYA’NIN AŞI İSTİKAMETİ SADECE AVRUPA

Almanya’da ilk etapta kullanılacak aşıların yüzde 80’i BionTech Pfizer’ın geliştirdiği aşı olacak. Kalan yüzde 20’lik kısmın da AstraZeneca firmasından tedarik edileceği belirtiliyor.

Haftanın yedi günü 09:00-19:00 saatleri arasında açık olması planlanan merkezlerin yanı sıra muayene ve eczanelerde de aşı yaptırılabilecek. İlk etapta 75 yaş üstü vatandaşlarla sağlık çalışanlarına öncelik verilecek.

Alman Sağlık Bakanı Jens Spahn, 300 milyon doz aşı siparişi verildiğini duyurmuştu.

Covid-19 aşılarıyla ilgili her geçen gün yeni bir gelişme ile karşı karşıya kalsak da uzmanlar tedbiri elden bırakmamak konusunda uyarıyor. Texas Medical Association’ın yaptığı bir araştırmaya göre etkinliklere göre Covid-19 kapma riski.

İNGİLTERE'DE ÖZEL KLİNİKLER KURULACAK

İngiltere haftanın yedi günü sabah 08′:00’den akşam 20:00’ye kadar çalışacak özel klinikleri hayata geçirmeyi planlıyor. İngiltere’de yayınlanan resmi bir belgeye göre bu klinikler her hafta yaklaşık bin kişiye aşı vurabilecek.

Operasyon anlamında Silah Kuvvetler tarafından da destek verilecek İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) Aralık başından itibaren hazır olacağı belirtiliyor.

Bölgesel olarak organize edilecek olan aşı kliniklerinde 12 saatlik vardiyalarla çalışılması planlanıyor. NHS’nin planlama stratejisi ile ilgili hazırladığı raporda, bir klinikte haftada en az 975 doz verilebileceğinin altı çiziliyor. Ayrıca kliniklere 2021 yılının Mart ayına kadar “covid kapasite artırma fonu” olarak fazladan 150 milyon sterlin aktarılacağı belirtiliyor.

Aşıda öncelik bakım evlerindeki insanların, yaşlıların ve sosyal bakım personelinin olacak.

‘HÂLÂ ATILMASI GEREKEN BİRÇOK ADIM VAR'

İngiltere’de aşı klinikleri için adımlar atılmış olsa da Sağlık Sekreteri Matt Hancock, “Hâlâ atılması gereken birçok adım var” diyor. Hancock’un söylediğine göre; aşı onaylandığında İngiltere büyük ölçekli bir aşılama programına hazır olacak. NHS’ye 1 Aralık’tan itibaren hazırlanma görevini verdiklerini söyleyen Hancock, “silahlı kuvvetler tarafından da ‘zekice’ desteklenen Ulusal Sağlık Sistemi’nin göreve hazır olacağını biliyorum” diyor.

İngiltere daha önceden 100 milyon doz aşı sipariş vermişti. Ülkedeki aşı çalışmaları ise devam ediyor. Hafta başında Oxford Üniversite’nin yüzde 70 oranında koruma sağlayan aşı geliştirdiği açıklanmıştı.

Bu haber, The Guardian ve Reuters’taki ilgili haberlerden derlenmiştir.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

'Amcamı yamyamlar yedi' diyen Biden'ın iddiası çelişkilerle dolu

ABD Başkanı Joe Biden'ın İkinci Dünya Savaşı sırasında savaş pilotu olan amcasının Papua Yeni Gine'de uçağı düştükten sonra yamyamlar tarafından yenmiş olabileceğini öne sürdü. 81 yaşında...

IŞİD'den Suriye ordusuna saldırı

Terör örgütü IŞİD'in, Suriye'nin Humus ilinde Beşar Esad yönetimi ve İran destekli gruplardan oluşan güçlere ait bir araca düzenlediği saldırıda en az 10 kişi öldü.  Yerel kaynaklardan ed...


FBI uyardı: Saldırı için pusuda bekliyorlar

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Çin bağlantılı bilgisayar korsanlarının ülkesinin kritik altyapısına saldırmak için pusuda beklediklerini bildirdi. Wray, Ç...

İran-İsrail gerilimi: Orta Doğu'da uçaklar rota değiştiriyor

İsrail'in İran'ın İsfahan kentine hava saldırısı düzenlediği haberlerinin ardından birçok havayolu şirketi uçuş rotalarını değiştirme kararı aldı. İsrail saldırısı iddiasını reddeden İran...


ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, güvenlik uyarısında bulundu

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a misilleme yaptığı yönündeki haberlerin ardından çalışanları ve onların aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Güvenlik uyarısında, Büyük...

İsrailli yetkililer, 'İran'a yönelik saldırıyı doğruladı' iddiası

Amerikan New York Times (NYT) gazetesinde yer alan ve İsrailli yetkililere dayandırılan haberde, "İsrail ordusunun İran'a yönelik bir saldırı düzenlediğini doğruladığı" iddia edildi.


Rusya'da bombardıman uçağı düştü

Rusya Savunma Bakanlığı, ülkenin güneyindeki Stavropol Krayı’nda bir Tu-22M3 uzun menzilli süpersonik bombardıman uçağının teknik arıza yüzünden düştüğünü duyurdu.

İsfahan'da şiddetli patlamalar

İsrail'in İran'ın saldırılarına misilleme hazırlıkları günlerdir gündemdeki yerini korurken İran basını, gece İsfahan'da şiddetli patlama seslerinin geldiğini duyurdu. Ülke genelinde tüm ...


Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ankara'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ile bir araya geldi.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Zeynep Bastık Dream Extra’da!

Dream Türk’te Onur Kırış’ın sunumuyla ekrana gelecek olan Dream Extra’nın ilk konuğu Zeynep Bastık oldu. “Lan” şarkısı ile Türkiye ve dünya müzik listelerinin zirvesine oturan ünlü şarkıc...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR