Yukarı
311038

CHP’li Gürer’den faturalar için öneri

24 Ocak 2021 14:36

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, elektrik, doğalgaz ve su faturalarına yansıtılan her türlü vergi ve fon tutarlarından, 2021 yılı sonuna kadar tüm abonelerin muaf tutulması için TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi sundu. Gürer, kanun teklifinde, pandemi sürecinden ve ekonomik koşullardan olumsuz etkilenin vatandaşların faturalarını ödemekte zorluk çektiklerine vurgu yaptı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, faturalarını ödemekte zorlanan dar gelirli vatandaşlar için TBMM'ye kanun teklifi verdi.

Gürer, kanun teklifinde elektrik ve doğalgaz tüketim vergisi, çevre temizlik vergisi, katma değer vergisi, elektrik faturalarına eklenen TRT payı ve enerji fonu kesintisi ile doğalgaz özel tüketim vergisinin, bu yılın sonuna kadar vatandaşın ödeyeceği faturalardan muaf tutulmasını istedi.

“VATANDAŞ FATURALARI ÖDEYEMEZ DURUMDA”

Pandemi sürecinin yarattığı olumsuz tablo ve ekonomik krizde vatandaşların fatura ödemekte zorlanmasını, hazırladığı kanun teklifine gerekçe olarak sunan Gürer, “Ülkemizde yaşanan olumsuz ekonomik koşullar ve pandeminin olumsuz etkileri ile beraber halkın büyük bir bölümü için sürdürülebilir bir hayat yaşama meselesi, toplumsal bir sorun haline gelmiştir” dedi.

“ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ZAMLARI BIKTIRDI”

Pandemi sürecinde yaşamını idame ettirmeye çalışan halkın mecburi giderler listesinde en üst sırada elektrik, su ve doğalgaz faturalarının yer aldığına dikkat çeken Gürer, “2 yıllık süreç zarfında elektrik, su ve doğalgaz faturalarına gelen zamlar, faturalardaki fahiş vergiler ve haksız katma payları genelde halkın tamamını, özelde ise dar gelirli vatandaşları mağdur etmektedir. Salgın döneminde dahi dağıtım bedeli, enerji fonu, TRT payı, belediye tüketim vergisi, KDV gibi vergi ve fonların faturalara yansıtılmaya devam edilmesi mağduriyetlerin artmasına sebebiyet vermektedir” diye konuştu.

“40 MİLYON İNSAN AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR”

Gürer, sözlerine şöyle devam etti:

“Özellikle pandemi sürecinde üretimin önemi bir kez daha anlaşılmakla beraber üretim sürecinde üreticinin en önemli girdilerinin başında elektrik, su ve doğalgaz gelmektedir. Bu girdilerde yaşanan maliyet artışları üreticiler açısından ciddi sorunlar ortaya çıkartmaktadır.

Örneğin tarımsal sulamada kullanılan elektriğe gelen zamlar üreticiyi zorlamakla beraber üreticilerin satın aldığı elektriğin yanında ek vergi ve fonların eklenmesi üretim aşamasında katlanması zor maliyet artışları ortaya çıkarmaktadır. Bu sürecin sonucunda ise faturalarını ödeyemeyen üreticinin elektriğinin kesilmesi hem üretimi sekteye uğratırken hem de üreticiyi ciddi anlamda mağdur etmektedir.

Ülkemizde 40 milyon insanın açlık sınırı altında yaşadığı bir dönemde doğalgaza ve elektrik gelen zamların yanında faturalarda tahsil edilen vergi ve fon tutarları, ödenemeyen faturalar yığının oluşmasına neden olmakta ve bunun sonucunda da ciddi mağduriyetlere sebebiyet vermektedir”

GÜRER'İN KANUN TEKLİFİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in Belediye Gelirleri Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu, Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Görevlendirilmesi Hakkında Kanun ve Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tekilifi’nin ayrıntıları şöyle :

MADDE 1- 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 8- 1/1/2021 ila 31/12/2021 tarihleri arasında elektrik ve havagazı tüketimi, Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisinden istisnadır.”

MADDE 2- 2464 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 9- Konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar, 1/1/2021 ila 31/12/2021 tarihleri arasında çevre temizlik vergisinden müstesnadır.”

MADDE 3- 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa aşağıdaki madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 42- 1/1/2021 ile 31/12/2021 tarihleri arasında yapılan su, elektrik, gaz, ısıtma, soğutma ve benzeri enerji dağıtımları vergiden müstesnadır.”

MADDE 4- 4/12/1984 tarihli ve 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 7- Kanunun 4 üncü maddesinin (c) bendi uyarınca hesaplanması gereken pay, 1/1/2021 ile 31/12/2021 tarihleri arasında  hesaplanmaz.”

MADDE 5- 25/8/1986 tarihli ve 3291 sayılı kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 1- Kanunun Ek 2'inci maddesinde belirtilen şekilde hesaplanan katkı payı, 1/1/2021 ila 31/12/2021 tarihleri arasında elektrik faturalarına yansıtılmaz.”

MADDE 6- 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 9- 1/1/2021 ila 31/12/2021 tarihleri arasında konutlarda kullanılan doğalgaz özel tüketim vergisinden müstesnadır.” SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

ABD'de mortgage faizleri 6 ayın zirvesinde

Mortgage Bankalar Birliği (MBA), 19 Nisan ile biten haftaya ilişkin mortgage verilerini açıkladı. Buna göre, mortgage başvuruları geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla yüzde 2,7 azaldı.

Merkez Bankası faiz indirimine ne zaman başlar?

Şubat ayında agresif sıkılaştırma politikasına geçici bir ara verilmesinin ardından, mart ayında faiz oranlarının 500 baz puan artırıldığı Reuters tarafından bildirildi. Bu değişiklikle b...


Çimentoya dev zam geldi, müteahhtiler grev hazırlığında

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento fiyatlarına maliyet artışlarını aşan zamlar yapıldığını ve 36 ayda çimentoya yüzde 1800'den fazla zam geldiğin...

Borsa günün ilk yarısında yükseldi

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 104,33 puan artışla 9.749,35 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 49,1 mily...


Asgari ücrete en az gıda enflasyonu kadar zam talebi

1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını ilan eden DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Asgari ücret acilen en az gıda enflasyonu ve büyüme oranı kadar artırılmalıdır" dedi. 2024 1 Mayıs'ına sayılı gü...

Sanayiciden vize isyanı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, birçok sanayicinin yurt dışına çıkışta vize alamadığını belirterek, "Artık vize sorunumuz finansman sorununun çok daha önüne geçti. Gerekirs...


Elektrikli araç satışları geçen yıl 8 kattan fazla arttı

IEA'nın Küresel Elektrikli Araç Veri Takipçisi'nden alınan bilgilere göre, Türkiye'deki elektrikli araç satışlarına ilişkin ilginç veriler var. 2022'de toplam elektrikli araç satışı 7 bin...

Sanayide kapasite kullanım oranı nisanda arttı

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), nisanda bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 76,70'e yükseldi. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türkiye'de imalat sana...


Kısa vadeli dış borç stoku azaldı

Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku % 2,2 oranında artarak 69,9 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku % 4,5 oranında azalarak 57,7 m...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Demet Akalın'ın başı kiracısıyla dertte

Ünlü şarkıcı Demet Akalın, evinde 5 bin TL kiraya oturan kiracısıyla yaşadığı sorun nedeniyle isyan etti. Akalın, kiracısının 'Programda benden bahsetti, zam yapacaktım vazgeçtim' demesin...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Siyah nokta neden olur, temizleme nasıl yapılır?

Siyah nokta, cilt foliküllerinin tıkanması sonucu oluşuyor. Kötü bir görünümün yanı sıra temizlikten uzak bir görüntüye neden olan siyah noktaları temizlemek için cildini günde en az iki kez temizleyerek gözeneklerini açık tutabilir, cildin yağ ve kirlerden arınmış olması siyah noktaların oluşumunu azaltabilirsiniz.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR