Yukarı
314688

Şubat ayında altın ithalatı ilk 5’e giremedi

02 Mart 2021 14:54

Dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,7 artışa 3,4 milyar dolara yükselirken altın ithalatı şubat ayında çok uzun bir aranın ardından ilk defa en yüksek 5 kalem arasında yer almadı.

Dış ticaret açığı yılın ilk iki ayında yüzde 15.3 azalışla 6.4 milyar dolara gerilerken; 2020’de rekor kıran altın ithalatı şubat itibarıyla en yüksek ithalat yapılan kalemler arasından da çıktı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın açıkladığı verilere göre; dış ticaret açığı şubat ayında geçen yıla göre yüzde 10.7 artarak 3.36 milyar dolara çıkarken, ihracat yüzde 9.6 artışla 16.01 milyar dolar oldu.

İhracat şu ana kadarki en yüksek şubat ayı değerini alırken, ithalat şubat ayında yüzde 9.8 artışla 19.37 milyar dolar oldu.

OTOMOTİV İHRACATI YATAY SEYRETTİ

Türkiye’nin en yüksek ihracat yaptığı sektör olan otomotiv sektörünün ihracatı şubat ayında geçen yıla göre yatay kalarak 2.17 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Kazan, makinalar, mekanik cihazlar ihracatı yüzde 11.6 artarak 1.63 milyar dolara, elektrikli makina ve cihazlar ihracatı yüzde 22.2 artarak 912 milyon dolara yükseldi.

En yüksek ithalat yapılan fasıllardan mineral yakıt ve yağlar şubat’ta yüzde 10 azalarak 2.82 milyar dolar; kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar yüzde 23.1 artarak 2.28 milyar dolar, demir çelik ithalatı ise yüzde 51.8 artarak 1.83 milyar dolar oldu.

ALTIN İTHALATI EYLÜLDE REKOR KIRMIŞTI

Verilere göre altın ithalatı Eylül 2020’de yüzde 338.2 artışla 4.24 milyar dolara yükselmiş ve 1989 yılından bu yana aylık bazda rekor kırılmıştı. 2020’nin toplamında yapılan 26.6 milyar dolarlık altın ithalatı da 2019’a göre yaklaşık 2 katına çıkmış oldu. TCMB de bir çok söyleminde altın ithalatının 10 milyar dolarlık tarihsel ortalamanın çok üzerinde seyrettiğine dikkat çekti.

Geçen yıl alışılagelmişin dışında para politikası uygulamaları ve dünyada güvenli liman altına yönelimi artıran corona virüsü salgını nedeniyle temmuz ayından itibaren altın ithalatı ciddi artışlar göstermişti.

Lokaller temmuz sonu ve ağustos ayı başını kapsayan üç hafta içinde 15.5 milyar dolar tutarında döviz ve altın cinsi mevduat artışına gitmiş, bu talebin önemli bölümü de aslında altında yaşanmıştı.

ALTIN İLK 5’E GİREMEDİ

Ticaret Bakanlığı verilerinde altın ithalatı ocak ayında 1.5 milyar dolarla en çok ithalat yapılan 5 kalem arasında son sırada yer aldıktan sonra şubatta bu listeye uzun bir ara sonrası giremedi.

Şekerbank Başekonomisti Gülay Yıldırım, “Şubat ayında altın ithalatının en çok ithal edilen beş kalem arasına giremediğini görüyoruz. Güvenli liman arayışının altına olan talebi tetiklemesi özellikle ağustos ve eylül aylarında altın ithalatında sert yükselişler getirmiş, altın ithalatı yılın kalanında da normalin üstünde seyretmişti. Bu taraftaki normalleşme dolarizasyon ile ilgili bir başlık olarak takip edilmektedir.” dedi.

(REUTERS)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...

TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.


Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...

Vergide ilk çeyrek yeniden değerleme oranı belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde...


4 yıl önce kurban alınıyordu! Bugün bir kilo pirzola fiyatı oldu

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, et ve sütte yaşanan sorunların hayvancılık politikalarından kaynaklandığını söyledi. Gürer, Diyanet İ...

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,3 yükselişle 9564 puan seviyesinden başladı. Dolar 32,517 TL, euro 34,875 TL seviyesinde. Gram altın ise 2488 TL'den alıcı buluyor.


Şubatta süt, yumurta ve tavuk eti üretimi düştü

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimi şubatta aylık bazda yüzde 13,2 oranında azaldı. Tavuk eti üretimi şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalırken tavuk yumurtası üretimi de yüzde 5,7 or...

Aselsan'dan yeni anlaşma

Aselsan ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Hava Savunma Sistemleri tedarikine ilişkin 36 milyon tutarında bir sözleşme imzalandı.


Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede kısa vade en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu kaydetti. Şimşek, "Yatırımcıların ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR