Yukarı
314896

Spor Bakanlığı’nda gizli saklı ihalelerin önü açıldı

04 Mart 2021 13:27

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, ulusal ve uluslararası faaliyetlerine ilişkin mal ve hizmet alımlarında, istediği firmayı seçme hakkı tanıyan yeni düzenlemeler getirildi.

AKP iktidarında, büyük ulaştırma ve şehir hastaneleri projelerinde istenilen ihalenin istenilen firmaya verilmesi için kullanılan Kamu İhale Kanunu'ndaki istisna maddesi bu defa Gençlik ve Spor Bakanlığı için devreye sokuluyor.

Kamu İhale Kanunu'nun 3'üncü maddesinde düzenlenen “İstisnalar”, kamu yararını yaraladığı gerekçesiyle en çok eleştirilen konular arasında yer alıyor.

AKP iktidarının ilk yılından başlayarak maddeye onlarca ekleme yapıldı. 30.07.2003'te yapılan ilk 3a maddesi hızla ilerledi, 3z'yi de aşarak,  3 aa maddesine ulaştı. Her eklemede kamu yararına olan “açık usül”den biraz daha uzaklaşıldı.

HER KURUM KENDİ YÖNETMELİĞİNİ YAZIYOR

Yasaya eklenen maddeler ile istisna alım yetkisi verilen kurumlar, bu madde kapsamında alım esaslarını yönergeleri ile kendileri düzenliyor.

2007 yılında mevzautta yapılan değişiklikle yasaya eklenen “3p” bendinde Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ulusal ve uluslararası sportif faaliyetlerine ilişkin mal ve hizmet alımlarında istisna yetkisi verilmişti.

RESMİ GAZETE’DE BUGÜN YAYIMLANDI 

Bugünkü Resmi Gazete'de 14 yıl önce verilen bu yetkiye dayanarak bir yönetmelik yayımlandı. Yönetmelikle Bakanlığın yapacağı ihalelerde, mal ve hizmetlerin istenilen firmalardan satın alınmasının önünü açan çok önemli istisnalar getirildi.

Yönetmelikte, yasanın esas usul olarak öngördüğü rekabete imkan veren açık usül yerine, istenilen ihalenin istenilen firmaya dağıtılmasına imkan veren yeni maddeler ve tespitler sıralandı. 

“SONRADAN ÖNGÖRÜLEN” FAALİYETLER

Yönetmelikle, yapılması “sonradan öngörülen” ve “acele” olarak yapılması gereken spor faaliyetleri için her türlü mal ve hizmet alımlarının “21b -Pazarlık” usulüyle, yani kimseye duyurulmadan, özel olarak davet edilecek firmaya verilmesinin önü açıldı.

LİMİT İKİ KATINA ÇIKARILDI

Yayımlanan yönetmelikte, Pazarlık usulünün kullanılmasına imkan tanıyan düşük maliyetli ihaleler için öngörülen Kamu İhale Kanunu'nda belirlenen limit de iki katına çıkarıldı.

DOĞRUDAN TEMİN YETKİSİ DE VERİLDİ

Yeni düzenlemede, Bakanlığa yurtiçi veya yurtdışında düzenlenecek Olimpiyat Oyunları, İslami Dayanışma Oyunları vb faaliyetlerdeki mal ve hizmet alımı ihtiyacınını, ilan yapılmaksızın ve teminat alınmaksızın doğrudan temin yöntemiyle karşılama yetkisi de verildi.

ÖZEL HESAP YÖNETMELİĞİ
Öte yandan, Resmi Gazete’de yine bugün yayımlanan yeni bir yönetmelikle, Türkiye’de yapılacak uluslararası gençlik ve spor organizasyonlarının giderlerinde kullanılmak üzere bir özel hesabın oluşturulması, yönetimi, işleyişi, özel hesaptaki tutarların harcanması, nemalandırılması ve özel hesaba ilişkin diğer usul ve esaslar da belirlendi.

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Deutsche Bank'tan TCMB faiz tahmini

Mart ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışını öngören Deutsche Bank, nisan ayı toplantısında bankanın politika faizi için yeni tahminini açıkladı.

Kartlı ödemeler martta 1,2 trilyon TL'ye dayandı

Seçim ayı olan martta yapılan toplam kartlı ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL'ye ulaştı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde büyü...


Küresel enflasyonda düşüş beklentisi

Ekonomistlerin küresel enflasyon beklentisi 2024 için yüzde 4,6'ya, gelecek yıl için yüzde 4,4'e geriledi. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ve İsviçre Ekonomi Politikası Enstitüsü ...

Gebze’de Mersen işçileri greve çıktı

X hesabından paylaşım yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, “Dünya çapında 33 ülkede 50 den fazla üretim tesisi bulunan Fransız şirketin işçileri yaklaşık  2 yıldır sendika ve...


Elektrik ve doğalgaza zam yapılacak mı? Bakan Bayraktar açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayısta elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapmayacaklarını açıkladı. Doğalgaz desteğiyle ilgili de konuşan Bayraktar, "Sosyal açıd...

Bankada parası olanlar dikkat! BDDK uyarı mektubu gönderecek

BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fo...


İsrail-İran geriliminin etkileri: Bitcoin 60 bin doların altını gördü

Kripto para birimi Bitcoin, İsrail ordusunun İran'a saldırı düzenlediği haberlerinin ardından 60 bin doların altını gördü.

34 internet sitesi için kapatma talebi

Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 34 internet sitesine erişimin engellenmesi ...


Şimşek: Harcamalarda kesintiye gideceğiz

Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Şimşek, "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz" dedi. Haz...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR