Yukarı
318715

Hindistan'daki vaka artışı küresel aşı arzını tehdit edebilir

13 Nisan 2021 14:19

Artan vakalar, ülkenin en büyük aşı üreticisini yoğun iç talebe karşılık verebilmek için taahhüt ettiği aşıların ihracını ertelemeye sevk etti.

Hindistan'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının son haftalarda tırmanışa geçmesi küresel aşı arzını aksatma tehlikesi taşıyor.

Dünyanın en büyük aşı üreticilerinden olan ve Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) ihtiyaç durumdaki düşük ve orta gelirli ülkelere aşı ulaştırmayı amaçlayan Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programına (COVAX) büyük miktarda aşı tedarik etmesi öngörülen ülkenin iç talebe öncelik vermesi diğer ülkelere aşı ulaştırılmasını geciktirebilir.

Artan vakalar, ülkenin en büyük aşı üreticisi Hindistan Serum Enstitüsünü (SII), COVAX programına ve İngiltere ile Kanada gibi ülkelere taahhüt ettiği aşıların ihracını ertelemeye sevk etti. Karar, geçen ay 40 milyon, bu ay ise 50 milyon doz aşının yurt dışına teslimatının ertelenmesine yol açtı.

Enstitü, ülkedeki vaka artışının kontrol altına alınması halinde aşı ihracatına en erken hazirandan itibaren yeniden başlayabileceğini açıkladı. Fakat ülkede salgının başından bu yana en yüksek düzeye ulaşan günlük vaka artışının kontrol edilmesinin uzaması ihracatın başlamasını da erteleyebilir.

Dünyada en fazla vakanın görüldüğü ikinci ülke

Kovid-19 salgınından en yoğun etkilenen ülkelerden Hindistan'da günlük vaka sayılarının dönemsel zirve noktasına ulaştığı Eylül 2020 ortasından itibaren istikrarlı şekilde azalması kısmi bir rahatlamaya yol açmıştı. Brezilya toplam vaka sayısında Hindistan'ı geride bırakarak ABD'nin ardından dünyada en fazla vakanın görüldüğü ülke olmuştu.

Ancak mart başından itibaren yeniden tırmanışa geçen günlük vaka sayıları 5 Nisan'dan itibaren 100 bini aşarak üst üste yeni zirve noktalarına ulaştı. 11 Nisan'da bir günde kaydedilen 169 bin 914 vaka yeni zirve noktası olurken, ülke 13,5 milyonu aşan toplam vaka sayısıyla Brezilya'yı bir kez daha geride bırakarak dünyada ikinci sıraya yerleşti.

Hindistan'da 5-11 Nisan'da günde ortalama 133 bin 923 vaka kaydedilirken, günde ortalama 726 kişi hayatını kaybetti. Virüse bağlı can kayıplarının toplamı 170 milyonu aştı.

Nüfusun yüzde 7'si aşılanabildi

Yaklaşık 1 milyar 390 milyonluk bir nüfusa sahip ülke, artan vakalar karşısında bir yandan sağlık sistemini ayakta tutmaya çalışırken, diğer yandan milyonlarca kişiyi aşılamaya uğraşıyor.

Bugüne kadar yapılan aşı sayısı 108 milyon dozu aştı. Günde ortalama 3,6 milyon doz aşının yapıldığı ülke, bu alanda ABD'yi geride bıraktı. Ancak halen ülke nüfusunun yalnızca yüzde 7'si aşılanabilmiş durumda.

Çok sayıda eyalet yeterli aşı stokunun bulunmamasında şikayet ederken, ülkenin 64,5 milyon doz aşı ihraç etmiş olması muhalefetin eleştirilerine yol açıyor.

Bulaşıcılığı yüksek varyantlar yayılıyor

Bulaşıcı özelliği daha yüksek olan Kovid-19 varyantlarının yayılmasının son dönemdeki vaka artışında etkili olduğu tahmin ediliyor. Sağlık yetkilileri 27,7 milyon nüfuslu Pencap eyaletinde tespit edilen vakaların yüzde 80'inin Kovid-19'un ilk kez İngiltere'de ortaya çıkan daha bulaşıcı varyantından kaynaklandığını açıkladı. Ayrıca Hindistan'da ortaya çıkan bazı yeni varyantlar da endişeye yol açıyor.

Öte yandan Başbakan Nerandra Modi liderliğindeki Hindistan Halk Partisi (BJP) hükümeti vaka artışına karşı yeni bir kapanmaya gidilmesi ve yayılmayı önlemek için daha genç nüfusun aşılanması gibi önerilere sıcak bakmıyor.

Halen yalnızca 45 yaş üstü nüfusun aşılandığı ülkede uzmanlar, bu kuralın esnetilmesi ve aşılamada virüsten yoğun etkilenen bölgelere öncelik verilmesi gerektiğini savunuyor.

Kaynak: AA



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Savaş kabinesinde kriz: Birbirlerine girdiler

İsrail'in 7 Ekim sonrasında Gazze'ye saldırıları için kurulan Savaş Kabinesi'nde Başbakan Binyamin Netanyahu ile kabinesi üyesi Benny Gantz ve Gadi Eisenkot arasında tartışma yaşandığı aç...

Yunanistan'da şiddetli deprem

Yunanistan'ın güneybatısında 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İyon Denizi'nde Zakintos Adası'nın 72 kilometre güneydoğusunda yaşanan deprem bölgede geniş bir alanda hissedildi. ABD Je...


Kazada 57 kişi ölmüştü... Miçotakis'e güvenoyu sınavı

Yunanistan'da, Kiryakos Miçotakis'in başkanlığındaki hükümet, muhalefetin geçen yıl Larisa kenti yakınlarındaki Tempi bölgesinde yaşanan ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazasına il...

İsrail, Suriye'yi vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var

İsrail'in Halep Havalimanı'na ve kentin çeşitli bölgelerine düzenlediği hava saldırısında onlarca Suriye askeri ve sivil öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Kaynaklar, ölenler arasında Hizbu...


Trump'ın dükkanında yok yok: 'Güç kokan' parfüm, köpek oyuncağı, İncil

Oyunculuktan ABD Başkanlığına kadar birçok alanda kendini gösteren Trump'ın kendi adını taşıyan markası "Trumpstore.com" internet sitesinde, çeşitli kategorilerde ürünler sunuyor. Sitede ...

Moskova'yı kana bulayan saldırıda endişe yaratan detay: 'Çok sayıda kişi kayıp'

Rusya'nın başkenti Moskova'da geçen cuma yaşanan terör saldırısında can kaybının açıklanandan çok daha fazla olduğu iddia edildi. Rus güvenlik kurumlarıyla bağlantılı Telegram hesabı Baza...


Rus istihbarat başkanı Kuzey Kore'ye gitti

Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narışkin başkanlığındaki Rus heyetinin Kuzey Kore'yi ziyaret ettiği bildirildi.  Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) haberine göre, Narış...

Rusya lideri Putin'den F-16 uyarısı: 'Vururuz'

Rusya lideri Putin, "Ukrayna F-16’ları üçüncü ülkelerin havaalanlarında meşru hedefimiz olacak” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya verilecek F-16 savaş uçaklarının, Rus...


BBC, Bloomberg, AP'den seçim analizleri: Erdoğan, İmamoğlu, Kurum...

Yerel seçim atmosferinde sona yaklaşılırken uluslararası medya kuruluşları da kapsamlı analizlerle süreci dünyaya aktarıyor... İngiliz kamu kuruluşu BBC, milyonlarca seçmenin pazar günü s...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Kızıl Goncalar'ın yönetmeninden eleştirilere yanıt

Yönetmen Ömür Atay, 'Kızıl Goncalar’daki seküler genç kız karakterin ramazan kavramını bilmediği sahnenin gündem olmasıyla ilgili konuştu, eleştirilere de yanıt verdi. Gold Yapım imzalı '...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR