Yukarı
333282

Her 3 ağaçtan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya!

02 Eylül 2021 09:29

Uluslararası Botanik Bahçeleri Korunması (BGCI) isimli kurumun yayımlandığı küresel rapora göre, dünya üzerinde ağaç türlerinin en az yüzde 30'unun vahşi doğada yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Ağaçların yüzlercesinin ise yok olmaya oldukça yakın olduğu aktarıldı.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından yayımlanan yeni bir raporda göre, dünyadaki her üç ağaçtan birinin vahşi doğada yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu duyuruldu.

İçlerinde meşe, manolya ve tropik kereste ağaçlarının da bulunduğu 17 bin 500 ağaç türünün risk altında olduğunu belirten bilim insanları bu rakamın dünyadaki nesli tehlikede olan memeli, kuş ve sürüngenlerin toplamından iki kat fazla olduğunu aktardı.

Dünya Ağaçlarının Durumu adlı raporda, bilinen 60 bin ağaç türünün en az yüzde 30'unun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu vurgulanırken, yaklaşık 142 türün tamamen yok olduğu, 442’sinin ise sayılarının 50’den daha az olduğu belirtildi.

Çalışmayı gerçekleştiren uzmanlar ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliği, ormansızlaşma, ağaç kesimi ve iklim değişikliği gibi tehditler için acil koruma çağrısında bulundu.

Lonrada’daki Uluslararası Botanik Bahçeleri Koruma Derneği bilim insanlarından Dr. Malin Rivers konuyla ilgili, "Gezegende yaklaşık 60 bin ağaç türümüz var ve ilk kez bu türlerden hangisinin koruma faaliyetine ihtiyacı olduğunu, onlar için en büyük tehditlerin neler olduğunu ve nerede olduklarını biliyoruz” diye konuştu.

‘HER AĞAÇ TÜRÜNÜN BENZERSİZ BİR EKOLOJİK ROLÜ VARDIR’
Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin Küresel Ağaç Uzmanları Grubu'nun eş başkanı Sara Oldfield da, “Sağlıklı bir dünya için ağaç türlerinin çeşitliliğine ihtiyacımız var” derken, "Her ağaç türünün benzersiz bir ekolojik rolü vardır" diye konuştu.

‘KORUMA EYLEMLERİNİ ACİLEN ARTIRMAMIZ GEREKİYOR’
Oldfield, "Dünyadaki ağaç türlerinin yüzde 30'u yok olma tehlikesiyle karşı karşıyayken, koruma eylemlerini acilen artırmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Dr Rivers, "Yayımlanan yeni rapor, bize ağaçları koruyacak kişileri ve diğer etkenleri hesaba katarak ağaçları gündeme taşımamız sağladı” derken, “Aynı zamanda harekete geçmek için yeni bir yol haritası hazırladı” diye konuştu.

AĞAÇLARA YÖNELİK EN BÜYÜK TEHDİTLER NELER?
Dünya genelinde ağaçlara yönelik en büyük tehditler ise şu şekilde sıralandı:

Mahsuller için orman alanların yok edilmesi (yüzde 29),

Ağaç kesimi (yüzde 27),

Hayvan otlatma veya çiftçilikler için orman alanlarının tahribi (yüzde14),

Kentsel gelişim için ağaç kesme (yüzde 13),

Yangın (yüzde 13)

HANGİ AĞAÇLAR TEHLİKEDE?
Raporda, özellikle yok olma riski altındaki ağaçlar şu şekilde sıralandı:

Palmiye yağı tarlalarının genişlemesi nedeniyle kaybolan, dipterocarps olarak bilinen büyük tropik ağaçlar.

Meksika, Şili ve Arjantin'in bazı bölgelerinde tarım ve kalkınma nedeniyle kaybolan Meşe ağaçları.

Madagaskar'da kereste için kesilen abanoz ve gül ağaçları.

Bitki toplama tehdidi altında olan Manolya ağaçları.

İngiltere ve Kuzey Amerika'da zararlı canlılar ve hastalıklardan ölen ağaçlar. (NTV)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Sizi mutlu edecek finansal alışkanlıklar

Gözünüzde büyütmeyin, yalnızca biraz daha planlı hareket edin, sistemli hareket edin yeter. Bu size hem maddi hem zamansal kazanç, hem de mental huzur verecektir ve zaman içinde bunun fay...

Üretkenliğinizi artıracak öneriler

Potansiyelinizi en yüksek seviyeye çıkarmak için doğru yönlendirmeye odaklanmak önemlidir. Üretkenliğinizi artırmak için aşağıda belirtilen 6 adımı deneyebilirsiniz...


Ülkelerin IQ seviyeleri açıklandı! Bakın Türkiye kaçıncı sırada...

Bir bireyin zeka düzeyi genellikle 100 puan olarak kabul edilir. Bu değerin üzerinde olanlar genellikle ortalamanın üstünde, altında olanlar ise ortalamanın altında kabul edilir. Zeka Quo...

Araştırma: İstanbulluların ömrünün 3,5 yılı trafikte geçiyor

rta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve Yeditepe Üniversitesinden akademisyenler, İstanbul trafiğini 9 yıl boyunca analiz ede...


Deprem bölgelerinde oturanlara uyarı: 'Suyun kokusu ve tadı böyleyse tüketmeyin'

Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Celalettin Şimşek, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yer altı sularına ve olası tehlikelere dikkat çekti.

Kedilerin insanları 'dinlediği' bilimsel olarak kanıtlandı

Bilim insanları, kedilerin onlarla konuştuğumuzu anlayıp anlamadıklarını tespit etmek üzere bir çalışma gerçekleştirdi. Elde edilen sonuçlar, kedilerle 'tatlı' konuştuğumuzda bizi anladık...


Yılın ikinci Güneş tutulması bugün

Bu yıl ikinci kez parçalı Güneş tutulması gerçekleşecek. Tutulma bugün Avrupa, kuzeydoğu Afrika ve Orta Asya'dan görüntülenebilecek. 2022’nin ikinci Güneş tutulması bugün gerçekleşecek. G...

Buzullar için korkutan rapor: Artık çok geç

Bilim insanları, hangi iklim eyleminin yapıldığına bakılmaksızın, Grönland buzulundaki kaybın, deniz seviyesinde minimum 27 santimetrelik bir artışa katkıda bulunacağını keşfetti.


Caretta caretta yuvasını kürekle açtı, yavrular öldü: 'Yavruların çıkmasına yardım ettim' savunması

Antalya'nın Manavgat ilçesinde bir plaj işletmesinde çalışan görevli, sahilde şezlonglar arasında bulunan caretta caretta yuvasını kürekle açarak yavru carettaların ölmesine neden oldu.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Seren Serengil: Oyumu Ekrem İmamoğlu'na vereceğim

Şarkıcı Seren Serengil, 31 Mart seçimlerinde oyunu Ekrem İmamoğlu'na vereceğini açıkladı. "İstanbul'da doğdum, büyüdüm ve oyumu Ekrem İmamoğlu'na veriyorum. Karakterli olduğum için, yurdu...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR