Yukarı
335044

iOS 15 ne zaman çıkacak? iOS 15 hangi telefonlara gelecek?

20 Eylül 2021 11:58

Apple, merakla beklenen iOS 15 işletim sisteminin ne zaman yayınlanacağını duyurdu. Yeni özelliklerle dolu olacağı belirtilen iOS 15, 20 Eylül'de çıkacak. iOS 15'in uyumlu olduğu telefonlar belli oldu.

Geçtiğimiz günlerde iPhone 13 Pro, iPhone 13, Apple Watch Series 7, yeni iPad mini ve iPad cihazlarını tanıtan Apple, merakla beklenen iOS 15 işletim sisteminin ne zaman yayınlanacağını duyurmuştu.

iOS 15 NE ZAMAN ÇIKACAK?

Apple, kullanıcıların merakla beklediği iOS 15'in yayınlanacağı tarihi de duyurdu.
“iOS 15 herkesle bağlantı kurmanıza, anda kalıp anı yaşamanıza, dünyayı keşfetmenize, güçlü ve akıllı teknolojileri kullanarak iPhone ile her zamankinden daha fazlasını yapabilmenize yardımcı olan yeni özelliklerle dolu” ifadeleri kullanılarak yapılan açıklamada, “20 Eylül’de sizinle” bilgisi paylaşıldı.

iOS 15’İN UYUMLU OLDUĞU AYGITLAR

Apple, iOS 15’in uyumlu olduğu aygıtları şöyle açıkladı:

iPhone 13

iPhone 13 mini

iPhone 13 Pro

iPhone 13 Pro Max

iPhone 12

iPhone 12 mini

iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro Max

iPhone 11

iPhone 11 Pro

iPhone 11 Pro Max

iPhone Xs

iPhone Xs Max

iPhone Xr

iPhone X

iPhone 8

iPhone 8 Plus

iPhone 7

iPhone 7 Plus

iPhone 6s

iPhone 6s Plus

iPhone SE (1. nesil)

iPhone SE (2. nesil)

iPod touch (7. nesil)

iOS 15 ÖZELLİKLERİ NELER?

Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl online düzenlenen etkinlik bu yıl da dijital olarak planlandı. Apple, etkinliği Dünya Geliştiriciler Konferansı olarak adlandırsa da etkinliğin açılış konuşması büyük ölçüde tüketiciye yönelik yenilikleri kapsar.

Bu yıl da bu özelliğinden taviz vermeyen şirket, iOS 15’e odaklandı ve yeni sürümle beraber kullanıcıları bekleyen yeni özellikleri tanıttı.

Apple’ın Yazılım Mühendisliği Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Federighi, iOS güncellemesinin tüm ayrıntılarını paylaştı:

FaceTime GÜNCELLEMELERİ

iOS 15 ile FaceTime’da dikkat çeken yenilikler kullanıcıları bekliyor. Apple, kullanıcılarına daha kaliteli bir ses sunmak için kolları sıvamış ve yeni güncelleme ile FaceTime’da gerçekleşen görüşmelerde seslerin daha doğal olmasını sağlarken, ses yalıtımını da geliştirerek gürültülü bir ortamda gerçekleşen görüşmelerin kalitesini artırmış.

Bu değişikliklerle Apple, kullanıcılarına görüşülen kişiyle sanki yan yanaymış hissi veren bir ses kalitesi sunmayı hedefliyor.

FaceTime’daki yenilikler ses ile de sınırlı değil; kamera uygulamasındaki portre modu artık FaceTime’a da geliyor.

Ses ve görüntü kalitesini artıran şirket, bağlantı çeşitliliğini de sağlıyor. Artık Android cihazlar da FaceTime görüşmelerine katılabilecekler.

Şirket, pandeminin getirdiği yeni kullanıcı alışkanlıklarını da gözden kaçırmamış. Bir araya gelmenin mümkün olmadığı bu günlerde görüntülü konuşmalar artarken kullanıcılar bu konuşmalar sırasında birlikte film izlemeye, müzik dinlemeye bile çalıştılar. Apple kullanıcıların bu sorununu da gideriyor ve FaceTime’a aynı anda müzik dinleme, video izleme gibi özellikler getiriyor.

BİLDİRİMLERE SİZ KARAR VERİN

Bildirimleri gruplandırabilme özelliğini de iOS 15 ile birlikte getiren Apple, kullanıcıların gece boyunca görmek istemedikleri bildirimlerin onları rahatsız etmesine izin vermiyor. Bu özellikle beraber sunduğu bir diğer özellik olan Focus mod ile kullanıcılar telefonlarında hangi saat aralıklarında nelere odaklanmak istediklerine kendileri karar verebilecekler.

Ayrıca rahatsız etme modundan tatil moduna, iş modundan uyku moduna geçişleri de oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirmek mümkün olacak.

Apple’ın bildirimlerle ilgili yaptığı bir diğer değişiklik de hangi zaman aralığında hangi bildirimlerin geldiğini kullanıcıya özet halinde sunmak.

Şirket, kullanıcıların bildirimlerde daha da etkin olmasını sağlıyor.

LIVE TEXT ÖZELLİĞİ

Apple iOS 15 ile kamerayla taratılan herhangi bir metnin kullanıcının düzenleyebileceği bir formata gelmesini sağlıyor.

APPLE MAPS

Yeni güncelleme ile beraber haritalar daha da detaylanıyor. Yaya geçitleri, bisiklet yolları gibi noktalar haritalara eklenirken kullanıcı gideceği yönü daha net belirlemek için kamerayı kullanarak bulunduğu yerdeki binaları taratabilecek. Böylece çok daha isabetli bir yol tarifi almak mümkün olacak.

AirPods

AirPods Pro artık gürültülü bir ortamda görüşme yapılırken çevredekilerin seslerini artırmaya ve ortam gürültüsünün düzeyini kontrol etmeye olanak tanıyacak. Ayrıca Find My uygulamasıyla da birlikte çalışacak ve unutulması halinde kullanıcılar bildirimlerle uyarılacak.

watchOS


watchOS’ta en dikkat çeken yenilik ise; kullanıcıların solunum hızlarını (dakikada kaç nefes alındığı) takip etmelerine yardımcı olması. Ayrıca aktivite izleme motoruna Tai Chi ve Pilates dahil olmak üzere yeni egzersiz modları da eklendi.

Siri

Apple, güncellemeyle beraber Siri’ye de dokunmayı ihmal etmiyor. Şirket, Siri’nin internet bağlantısı olmadan da çalışabileceğini duyurdu.

macOS

macOS’un bir sonraki büyük sürümünün adı macOS Monterey olacak. FaceTime’a gelen beraber video izleme, müzik dinleme gibi özellikleri barındıran SharePlay özelliklerinin tümü macOS’a da gelecek.

Ayrıca birden fazla mac ve iPad’i kontrol etmek için de tek bir klavye/fare kurulumu kullanılmasına izin verecek. SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Vine geri mi geliyor? Musk düğmeye bastı

Tamindir'de yer alan habere göre, 2022'de Elon Musk, Twitter mühendislerine Vine'ı yeniden canlandırmalarını söylemişti. O dönemde, şu anda olduğu gibi "Vine geri mi geliyor?" sorusuyla k...

X, ücretli oluyor! Elon Musk doğruladı

Twitter veya yeni adıyla X, artık ücretsiz etkileşimlerin sona ereceği bir döneme giriyor. Yapılan bir güncellemeyle X'in yeni kullanıcılardan temel etkileşimler için ücret talep edeceği ...


Cep telefonunuzun ömrünü nasıl uzatabilirsiniz?

İşlerimizi artık cep telefonlarımız aracılığıyla halletme alışkanlığı edindik. Cep telefonları ne kadar dayanıklı ve güçlü olursa olsun, sürekli kullanımdan olumsuz etkileniyorlar. Eğer t...

Snapchat'ten direkt mesaj özelliği! Artık kaydedilebilecek

Son sızıntılara göre, Snapchat'in yeni güncellemesiyle "Sonsuz Bellek" adlı özelliğin sunulması bekleniyor. Bu özellik, artık önemli direkt mesajları kolaylıkla kaydetmemizi sağlayacak. A...


Apple, iMac'lere dokunmatik ekran ekleyebilir

Apple, Microsoft Surface Studio'ya benzer bir dokunmatik ekranlı iMac tasarımını içeren bir patent başvurusunda bulundu. Bu, şirketin önceki tutumunun aksine, dokunmatik ekran teknolojisi...

Huawei'den uygun fiyatlı akıllı saat! İşte özellikleri ve çıkış tarihi...

Huawei, giyilebilir teknoloji alanındaki çalışmalarını sürdürerek kullanıcıların beğenisine sunmak üzere Watch Fit 3'ü geliştirmeye hazırlanıyor. Şirket geçen yıl temmuz ayında ilk kez ak...


Google'dan hata bulan kullanıcılara büyük ödül: 10 milyon dolar dağıtıldı

Teknoloji devleri yıllardır güvenlik açıklarını bulanlara yönelik ödül programları düzenlerken, Google'ın 2023'teki programı büyük yankı uyandırdı. Şirket, geçtiğimiz yıl Güvenlik Açığı Ö...

Yapay zeka robotuna seçim yorumu yasağı

Google, "Gemini" adlı yapay zeka (AI) sohbet robotunun Hindistan, ABD ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu, bu yıl oy verilecek bazı ülkelerde, seçimlerle ilgili sorulara cevap vermes...


Whatsapp'a merakla beklenen çıkartma düzenleme özelliği geliyor

WABetaInfo tarafından paylaşılan bilgilere göre, en aktif kullanıcı sayısına sahip mesajlaşma uygulaması unvanını koruma hedefiyle hareket eden WhatsApp, şu anda test aşamasında olan yeni...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR